(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een van de meest grijze delen van het grijze gebied dat ons gedoogbeleid voor cannabis in stand houdt: edibles. Of in goed Nederlands: eetbare cannabisproducten. De kans is groot dat je weleens een brownie, spacecake, gummie chocolaatje of snoepje met THC hebt gegeten. Toch zijn alle edibles verboden in Nederland, behalve in de gemeenten die meedoen aan het wietexperiment!

Spacecake, brownies, chocola en koekjes in de coffeeshop

Het laatste grote onderzoek naar het aanbod van c ofannabisproducten in coffeeshops, afgezien van de jaarlijkse THC Monitor, dateert van 2019. Het Trimbos instituut publiceerde toen ‘Aanbod en gebruik van cannabisproducten in de coffeeshop’. Iets minder dan de helft van de coffeeshops, 48%, boden edibles aan.

De aloude spacecake was het populairst, concludeerden de onderzoekers. ‘Van de coffeeshops die aangeven edibles te verkopen zegt 65% dat dit gaat om spacecake, 38% verkoopt brownies, 31% chocola/bonbons, 27% koekjes en 27% snoep. Daarnaast werd bij de categorie overig door 15% stroopwafels genoemd. Het overgrote deel werd zelf gemaakt (88%).’

Allemaal verboden deze cannabis edibles in Nederland…

Zelf cake bakken is er veelal niet meer bij

Als ik af ga op wat ik zelf in coffeeshops tegen kom, dan is dat laatste percentage veel kleiner geworden. Er zijn anno 2024 heel wat in edibles gespecialiseerde bedrijfjes, die hun waren aan coffeeshops leveren. De variatie, kwaliteit en ook de productinformatie is aanzienlijk verbeterd.

Vroeger was spacecake letterlijk een plak cake, die – net als de hasj – ter plekke werd afgesneden. Je had geen idee wat er op je af kwam. Tegenwoordig zijn edibles netjes verpakt en wordt het aantal milligram THC vrijwel altijd vermeld.

Sommige producenten drukken daarnaast waarschuwingen af als ‘Eat a piece and wait a minimum of 40 minutes fort he effect’ of ‘Uit de buurt houden van kinderen en dieren!’

Een giftige en onbegrijpelijke adder onder het gras

Maar dit alles is dus feitelijk ongereguleerd en wettelijk verboden. Daarover zijn de Trimbos-onderzoekers duidelijk in hun rapport uit 2019: ‘Olie, extracten en edibles mogen op dit moment niet verkocht worden in de coffeeshop.’

En: ‘De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat hierover geen twijfel bestaan: verkoop van THC-houdende producten anders dan wiet, hasj en joints is verboden.’

In de tien gemeenten die meedoen aan het wietexperiment zijn edibles wél toegestaan, maar er zit een giftige en onbegrijpelijke adder onder het gras. De website van de Rijksoverheid meldt over edibles in het experiment: ‘Het gebruik van concentraten is verboden. De edibles moeten tijdens het experiment bereid en verpakt worden door de telers. Het is voor coffeeshops verboden om edibles te verkopen die zijn gemaakt met extracten van cannabis.’

Waarom moet een wietkweker ook de edibles maken?

Je leest het goed: de moderne manier van edibles maken, op basis van extracten zodat je tot op de milligram weet hoeveel werkzame stoffen er in zit, is NIET toegestaan. Het enige dat mag is de traditionele spacecake manier; baksels op basis van wietboter.

Hier wreekt zich voor de zoveelste keer de overmaat aan regels en het gebrek aan kennis van de cannabiswereld bij de ambtenaren die de wietproef vorm hebben gegeven.

Waarom moeten de telers überhaupt ook edibles maken? Waarom eisen we van de appelboer dat hij niet appels kweekt, maar moet hij ook appelsap én appelstroop én appelchips maken? Het is niet verwonderlijk dat de wietexperiment telers nu prioriteit geven aan wiet, vervolgens aan hasj, dan aan voorgedraaide joints en dan pas aan edibles. Maar jammer is het wel.

Edibles niet verbieden maar juist faciliteren

Van het circus Wilders, ook bekend als kabinet Schoof, is weinig goeds te verwachten qua cannabis. Maar als dat circus zichzelf heeft opgeblazen, moet een nieuwe regering snel zorgen dat de ruim één miljoen cannabisconsumenten gewoon edibles kunnen kopen in de coffeeshops zonder dat zij of de shops daarmee de wet overtreden.

Wetenschappelijk is er geen enkele twijfel over dat het eten van cannabis minder schadelijk is dan het roken of verdampen van de plant. Een overheid die zegt het roken terug te willen dringen moet alternatieven voor roken, zoals edibles, niet verbieden maar faciliteren.

Door het grijze gebied rond edibles in stand te houden en regulering uit stellen schaadt onze overheid de volksgezondheid.

[foto’s: Derrick Bergman, openingsfoto: Shutterstock]
(advertentie)