- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Het wietteelt experiment, doe er niet aan mee!
Vorig jaar werd door de Tweede Kamer de zogenoemde Wietwet aangenomen. Onder deze wet zouden wiettelers een vergunning krijgen. Een goede zaak maar helaas gaat de Wietwet niet door. In plaats daarvan komt er een tijdelijk wietteelt experiment in slechts 6 tot 10 gemeentes. Díe staan te dringen om mee te doen maar dat kunnen we coffeeshops en kwekers toch beter afraden.
Het klinkt mooi hè, legaal wiet kweken voor de coffeeshop. Weliswaar onder controle en aan regels gebonden maar dan kun je toch mooi op je gemak de allermooiste wiet produceren. Het is een droom die veel clandestine kwekers zullen hebben, en ook veel coffeeshophouders zullen uitkijken naar legale wiet; nooit meer illegaal inkopen en nooit meer wakker liggen over de bedrijfsvoorraad.
Het wietteelt experiment lijkt vooral een zoethoudertje voor D66 voor het niet doorgaan van de Wietwet
Maar wacht toch nog even met het afsluiten van een hypotheek voor een kas in het Westland. Het wietteelt experiment lijkt namelijk vooral een zoethoudertje voor D66 voor het niet doorgaan van de Wietwet die in februari van vorig jaar door de Tweede Kamer werd aangenomen.
Na vier jaar vogelvrij?
Sta je te springen om als kweker aan het wietteelt experiment mee te doen? Denk dan nog maar eens goed na want het experiment wordt na vier jaar sowieso gestopt, zo lieten Ferdinant Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Bruno Bruins van Volksgezondheid, afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer weten. Dat was op aandringen van de ChristenUnie die bang was dat het experiment anders eindeloos zou duren en dus eigenlijk helemaal niets ziet in gereguleerde wietteelt.
Maar wat gebeurt er dan wel wanneer je legale kwekerij na vier jaar eindelijk lekker draait? Want dan moet het experiment namelijk binnen 6 maanden worden afgebouwd. Ben je dan als ex-legale kweker ineens weer vogelvrij? Gaat Grapperhaus je dan van de ene op de andere dag weer opjagen? Het kan, hij heeft dan in ieder geval je adres en een extra ‘ondermijningsfonds’ van 100 miljoen, maar daarover straks meer.
Coffeeshops
Als coffeeshophouder uit een van de 6 tot 10 deelnemende gemeentes hoef je trouwens ook niet te staan springen over de plannen. Want word je straks verplicht om de ‘legaal’ geteelde wiet aan te kopen en je vaste contacten de deur te wijzen? Doe dat maar niet want vier jaar later ben je dus gewoon weer afhankelijk van diezelfde zwarte markt.
Nog afgezien van je klanten; want zitten die wel te wachten op de beperkte keuze van de aan het experiment deelnemende kwekers? Hoe is het THC percentage van de ‘legale experiment-wiet’? Komt er ook een experiment met buitenlandse hasj? Of mag je als coffeeshop ook gewoon van je vaste producenten blijven kopen tijdens het experiment?
Omdat het experiment slechts in maximaal 10 gemeentes gaat plaatsvinden, moét de kwaliteit en de prijs van de ‘legale wiet’ concurreren met die van clandestine kwekers met 40 jaar ervaring. Zo niet, dan zullen liefhebbers gewoon een gemeente verderop gaan kopen, en ben je dus een deel van je klanten kwijt.
100 Miljoen ‘ondermijningsfonds’
Nee, aan het wietteelt experiment kun je als kweker of coffeeshophouder eigenlijk alleen maar je handen branden. Wie er wél beter van wordt is het Ministerie van Justitie en Veiligheid zelf. Alwaar dezelfde grapjas eh Grapperhaus dus óók aan het roer staat – jawel, ‘wij van Wc Eend adviseren Wc Eend…’. Grapperhaus bedeelt zijn eigen ministerie wat dat betreft aanzienlijk beter dan de cannabisconsument.
Tegenover de experimenten met legale teelt, staat namelijk een ‘ondermijningsfonds’ van 100 miljoen euro voor Justitie om de illegale drugscriminaliteit aan te pakken. 100 Miljoen voor Justitie dus, en 2 miljoen voor het wietteelt experiment, dat geeft haarfijn aan waar de prioriteit ligt voor dit kabinet.
100 Miljoen voor Justitie dus, en 2 miljoen voor het wietteelt experiment, dat geeft haarfijn aan waar de prioriteit ligt voor dit kabinet.
Oh ja, nog iets. Naast het ondermijningsfonds van 100 miljoen komt er ook nog een zogenoemde ondermijningswet die de aanpak van drugscriminaliteit moet vergemakkelijken. En dat is natuurlijk wél een echte wet die na vier jaar gewoon van kracht blijft, en geen experiment. Daar kan de ChristenUnie dan wél mee leven.
Gedoemd te mislukken
Kortom, het hele wietteelt experiment is wat ons betreft nu al gedoemd om te mislukken. Zeker omdat het slechts 6 tot 10 gemeenten betreft en de situatie voor de rest van het land gewoon hetzelfde blijft. Behalve dan misschien dat clandestine kwekers nóg harder zullen worden opgejaagd. Maar goed, misschien is een mislukking ook wel precies waar de overheid op aanstuurt, het heeft er alle schijn van in ieder geval.