- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hierom wil je kortere wietplanten
CNNBS TOP 50 #30 • Wellicht denk je bij het lezen van de kop boven dit artikel wel, ‘waarom zou ik in godsnaam korte wietplanten willen? Een grotere wietplant levert toch het meeste op?’ Nou, daarin vergis je je dus want hoe korter een wietplant, hoe makkelijker die zijn toppen van voedingsstoffen kan voorzien en dat is dus gewoon veel efficiënter. Of je één plant kweekt of tien, probeer ze zo kort mogelijk te houden, de meeste winst komt bij wietplanten namelijk uit de breedte, en niet de hoogte. Lees het nog maar eens na anders…
HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #30
Wanneer je binnen wiet kweekt en het daarbij met een beperkt aantal planten (5 bijvoorbeeld) moet doen, loont het de moeite om je planten te trainen zodat ze kort, maar krachtig worden. En dat is niet alleen omdat je kweekruimte in de hoogte beperkt is…
Buiten wil je een wietplant misschien wat kleiner houden omdat ze dan niet teveel opvalt. Maar binnen maakt een kortere plant ook veel efficiënter gebruik van het aanwezige licht, en zal ze dus meer wiet per Watt kunnen produceren. Dit heeft alles te maken met de zogenaamde sweet spot van het licht en het afnemen van het aantal lumen naarmate je planten zich verder van de lichtbron bevinden.
Sweet spot
Binnen onder kunstlicht, ontwikkelen toppen zich beter wanneer ze zich op de juiste afstand van de lichtbron bevinden. Toppen die zich dichter bij de lichtbron bevinden kunnen verbranden door de warmte of zelfs het licht van de lamp en toppen die zich verder van de lichtbron bevinden, krijgen minder lichtenergie. De afstand vanaf de lichtbron waarop de lichtintensiteit optimaal is noemen we de sweet spot.
De lichtintensiteit neemt exponentieel af naarmate de afstand tot de lamp groter wordt
Buiten maakt het niet veel uit, aangezien de zon zich toch al zo ver van je wietplant bevindt heeft een metertje meer of minder geen effect op de intensiteit van het licht dat op de plant valt. Maar de lichtintensiteit neemt echter exponentieel af naarmate de afstand groter wordt en bij een kunstmatige lichtbron maakt dat een wereld van verschil. Kijk maar eens naar het volgende plaatje.
Om binnen zoveel mogelijk wiet te oogsten per Watt, moeten we er als binnenkwekers dus voor zorgen dat de meeste toppen zich in deze sweet spot bevinden. Dit kunnen we bereiken door onze planten te trainen. Scroggen, toppen, fimmen en supercroppen zijn allemaal bruikbare technieken om ervoor te zorgen dat het bladerdek zo horizontaal mogelijk wordt, waardoor de toppen zich allemaal optimaal kunnen ontwikkelen in de sweet spot.
Auxine
Is het je weleens opgevallen dat niet de hoofdtop, maar de hoogste top van een plant het grootste wordt? Dit heeft te maken met een plantenhormoon dat auxine heet en dat ervoor moet zorgen dat de plant zich in de richting van het licht ontwikkeld. De hoogste concentraties aan dit hormoon vind je bovenin de plant. Het zorgt er weliswaar voor dat de bovenste top zich het mooist ontwikkeld, maar het zorgt er ook voor dat er minder energie naar de lagere toppen gaat. Dit is nog een reden dat het de moeite loont om voor een mooi plat bladerdek te zorgen. Alle toppen worden dan door de plant even belangrijk gevonden en ontwikkelen zich dus even goed. Hoewel er geen knallers van hoofdtoppen meer aan je plant zullen groeien, wegen de vele toppen samen wel meer dus heb je een aanzienlijke netto winst in opbrengst wanneer je je planten korter houdt.
Transportkosten
Wanneer je een pakketje moet versturen, zal het transport sneller gaan en minder kosten wanneer de ontvanger dichterbij woont. Zo is het ook in de wietplant. Zie de toppen, de bladeren en de wortels maar even als de verzend- en ontvang adressen van pakketjes en de stammen als een wegennetwerk. Je kunt je wel voorstellen dat een plant die haar pakketjes over kortere afstanden hoeft te vervoeren, daar minder energie aan kwijt is dan een plant die met lange afstanden te maken heeft. Een plant met korte dikke stammen (zie het als een korte zesbaans snelweg) zal daarom minder energie hoeven te verbruiken voor de sapstroom dan een plant met lange dunne stammen (landweggetje). Deze energie kan de korte dikke plant beter gebruiken voor de top-ontwikkeling en zal dat ook doen.
Je ziet het, het loont de moeite om je wietplanten onder de duim te houden!
(advertentie)