- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Hmmm… 3 heerlijke hapjes met hennepzaad
Oké, het is misschien niet psychoactief maar hennepzaad is wel supergezond. Het zit boordevol met goede omega 3 en 6 vetzuren, vezels en bestaat voor 24% uit makkelijk te verteren eiwitten. En je kunt er dus ook heerlijk mee koken zoals je ziet. We maken hennepzaadballetjes, hennepzaadmelk en een heerlijke vegetarische hennepzaadburger.
Hennep produceert per hectare meer eiwitten dan welke andere plant of dier dan ook. Hennepzaad bevat 35 procent olie welke ook heel goede en gezonde eigenschappen heeft. Hennepzaadolie bevat namelijk meer dan 80 procent goede vetzuren die je lichaam zelf niet kan aanmaken. Geen andere plant bevat zoveel alpha omega 3 linolzuur (19%) en omega 6 linolzuur (57%).
De hennepplant zelf is goed voor genoeg biomassa om ontbossing tegen te gaan. Het maakt vervuilde grond weer schoon en neemt enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht. Kortom; er moet meer hennep geteeld worden! Om dat te stimuleren maken we vandaag drie heerlijke hennephapjes, aan de slag!
Hennephapje 1: hennepzaadballetjes
Hennepzaadballetjes worden in de traditionele keuken van het Midden-Oosten gegeten. Het is heerlijk zoet en je hebt er geen oven voor nodig en er zit ook aardig wat boter in. Vervang die voor wietboter en je hebt heerlijke geestverruimende hennepzaadballetjes, net zo makkelijk!
Ingrediënten
- 2 koppen fijngesneden dadels
- 1/2 kop geroosterde en gemalen hennepzadjes
- 1/4 kop roomboter (tip: gebruik wietboter voor geestverruimende hennepzaadballetjes!)
Bereiding
Neem de fijngesneden dadels en meng die in een grote kom met de geroosterde en gemalen hennepzaadjes en de roomboter. Rol het mengsel met je handen tot balletjes die net even kleiner zijn dan een ping-pong balletje. Vervolgens rol je de kleefballetjes door koekkruimels of kokosrasp om ze af te maken.
Hennephapje 2: hennepzaadmelk
Oké, geen hennepzaadhapje maar een hennepzaadslokje. hennepzaadmelk maak je ongeveer hetzelfde als soyamelk, het smaakt alleen veel lekkerder. Het bevat de meeste van de eiwitten en de voedingstoffen uit de hennepzaadjes, en een klein deel van de vezels.
Ingrediënten
- 450 gram gemalen hennepzaden.
Bereiding
Kook de gemalen hennepzaden in 5,5 liter water in een grote pan. Blijf regelmatig roeren zodat de bodem van de pan niet aanbrandt. Na ongeveer een kwartier vormt zich een schuimlaag. Dat is het moment om het vuur uit te zetten en alles te laten afkoelen. Filter het mengsel vervolgens met meerdere lagen kaasdoek en de hennepzaadmelk is klaar om op te drinken.
Hennephapje 3: hennepburger
Jawel, we hebben het lekkerste voor het laatste bewaard. Wie is er immers niet gek op een sappige burger?
Ingrediënten
- 1/2 kop geroosterd en gemalen hennepzaad
- 1/2 kop warme soyamelk
- 200 gram fijngemaakte tofu
- 1/2 kop bonen, rijst en/of aardappelen
- 1/2 kop in olie gefruite fijngemaakte groenten zoals ui, selderij en wat peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1/4 kop voedingsgistvlokken
- 2 eetlepels tamari of soyasaus
- peper
- 4 eetlepels tomatenpuree of ketchup
Bereiding
Neem een grote schaal en week hier een kwartier lang de gemalen hennepzaden in de warme soyamelk. Meng hier de fijngemaakte tofu doorheen en de bonen, de rijst en/of de aardappelen en de gefruite groenten. Doe er ook de voedingsgistvlokken door en de tamari of de soyasaus. Breng het op smaak met de peper en de tomatenpuree of de ketchup. Kneed het mengsel tot burgers en bak ze aan beide kanten bruin zoals een hamburger.