- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet!
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
- Zes nuttige toepassingen voor je cannabis knipafval (trim)
- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
Hobbykweken en CO2 toevoeging
Hobbykweken is wat ons betreft per definitie uitsluitend voor eigen gebruik. Toch willen ook hobbykwekers graag maximaal oogsten. Een toevoeging die broodkwekers vaak gebruiken om hun opbrengsten te maximaliseren is CO2, maar dat betekent niet dat hobbykwekers dat niet ook kunnen.
Professionele broodkwekers gebruiken dikwijls CO2 in hun kwekerijen omdat opbrengsten daar nu eenmaal aanzienlijk groter van worden. Ze gebruiken hier vaak CO2 uit gasflessen voor die aangesloten zijn op timers en sensoren, afgesteld om maximaal van het koolzuurgas – want dat is CO2 – te kunnen profiteren. Dit soort professionele systemen zijn voor de gemiddelde hobbyist natuurlijk een stap te ver. Toch kun je ook als tent- of kastkweker je opbrengsten flink opkrikken met CO2.
Luchtsysteem
CO2 heeft alles te maken met de luchtbehandeling in je kweekruimte, samen met het licht en het water een van de drie belangrijkste factoren voor planten. Normaal gesproken haalt een plant de CO2 uit de lucht die daar al standaard inzit, maar met name wanneer je extra CO2 gaat toevoegen is het belangrijk dat de lucht, het licht en je voedingswater goed op elkaar afgestemd zijn. Normaal gesproken zitten er zo’n 300 CO2-deeltjes per elke miljoen deeltjes (ppm = parts per million) in de lucht. Wanneer je dat kunstmatig opvoert, voer je eigenlijk de hele plant op. De beste resultaten haal je dan ook wanneer je ook andere factoren zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid, het licht en je voeding erop aanpast.
Waarom CO2 belangrijk is
Om te begrijpen waarom CO2 belangrijk is en waarom er op dat vlak veel winst te behalen valt, moet je weten welke rol het gas speelt bij de fotosynthese. Daarbij wordt CO2 en lichtenergie in de groene delen van planten, omgezet in suikers en zuurstof. De suikers zijn bestemd voor de groei van de plant zelf, dus je snapt: hoe meer fotosynthese, hoe meer groei.
Omdat fotosynthese alleen plaatsvindt wanneer het licht is, kun je ook alleen overdag extra CO2 toevoegen. Zou je ook ’s nachts CO2 toevoegen dan kan de plant verstikken want ’s nachts gebruiken planten zuurstof in plaats van koolzuurgas.
CO2 en hobbykweken
Hobbykweken met CO2 moet wel leuk blijven, dus raden we je ook niet aan om CO2 uit gasflessen te gebruiken of CO2 kachels te laten branden. Hobbymatig kweken met CO2 kan het beste met een zogenaamde CO2 emmer of CO2 zak. Zulke emmers of zakken bevatten schimmels en organisch materiaal, de schimmels produceren de CO2. Een CO2 emmer of CO2 zak verhoogt de hoeveelheid CO2 zeker niet tot de maximale 1500 ppm, maar de hoeveelheid CO2 in de kweekruimte kan er wel mee tot zo’n 500-600 ppm oplopen.
De CO2 emmers zijn wat beter dan de CO2 zakken omdat ze voorzien zijn van een luchtpompje welke je in en uit kunt schakelen. Je kunt de emmer daarmee op dezelfde schakelklok aansluiten als je lampen, zodat de CO2 emmer tegelijk met de lampen in- en uitschakelt.
Omdat CO2 zwaarder is dan lucht, dien je de emmer of de zak iets boven de planten te hangen. Omdat de planten met de extra CO2 toevoeging tegen iets hogere temperatuur kunnen, en je de CO2 uit de zak ook niet meteen wil wegzuigen, kun je de afzuiger indien mogelijk op een lager toerental laten draaien. Met toevoeging van deze hoeveelheid CO2 kunnen wietplanten ongeveer een temperatuur tot 28, 29 graden hebben.
Een wat hogere relatieve luchtvochtigheid is gewenst bij het kweken met CO2, maar die daalt juist bij een hogere temperatuur. Om de luchtvochtigheid in je kweekruimte te verhogen kun je een luchtbevochtiger aanschaffen, maar er een natte handdoek ophangen of een bak met water neerzetten verhoogt de luchtvochtigheid ook.