- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoe Amerika een indica-land werd
Het zal je misschien niet opgevallen zijn, maar de populairste wietsoorten in Amerika zijn bijna allemaal indica’s of indica dominante wietsoorten. Terwijl het juist de Amerikanen waren die Haze naar het Amsterdamse brachten. Dus waarom roken Amerikanen eigenlijk bijna alleen maar indica’s?
Indica’s en indica dominante wietsoorten zijn met hun korte bloeifase, bossige structuur en hun bonkige toppen voor broodkwekers het meest interessant. Toch is dat niet de enige reden van de populariteit van deze cannabis-ondersoort onder Amerikaanse breeders en cannabisgenieters.
The Haze Brothers
Als je dacht dat Amerikanen namelijk spugen op sativa’s of sativa dominante wietsoorten dan heb je het mis. Amerikanen die onze hoofdstad een bezoekje brengen, genieten met volle teugen van de heerlijke haze die inmiddels al bekend staat als de wietsmaak van Amsterdam. Toch waren het juist Amerikanen als The Haze Brothers en Sam the Skunkman die deze haze soorten in Amsterdam introduceerden. Het ging om een kruising tussen Mexicaanse en Colombiaanse sativa’s.
Cannabis Sativa L.
Om te kunnen begrijpen waarom Amerikaanse soorten tegenwoordig bijna allemaal voornamelijk uit indicagenen bestaan, meten we terug in de geschiedenis. Terug naar het moment waarop biologen de cannabisplant voor het eerst classificeerden als Cannabis Sativa L. Juist, ze maakten daarbij niet het onderscheid dat we tegenwoordig kennen tussen sativa’s, indica’s en ruderalis.
Het is deze fout van de biologen die tegenwoordig niet alleen nog steeds voor verwarring zorgt over de bekende wietrassen. Dat niet alleen, maar het heeft er in de Amerikaanse wietgeschiedenis ook voor gezorgd dat kwekers en breeders en daarmee dus ook de stoners, meer indica’s gingen gebruiken.
Indica’s niet verboden
Omdat er dus geen onderscheid werd gemaakt tussen cannabis sativa en cannabis indica, werd alleen Cannabis Sativa L. bij wet verboden. Om de wet te omzeilen gingen veel kwekers en zadenmakers alleen nog met indica’s aan de gang, en niet zonder resultaat. De maas in de wet zorgde ervoor dat veel rechtszaken stukliepen, cannabis indica was immers officieel niet verboden.
De maas in de wet zorgde ervoor dat veel rechtszaken stukliepen, cannabis indica was immers officieel niet verboden
In 1972 betoogde onderzoeker R.E. Schultes van de universiteit van Harvard in veel van deze zaken dat er feitelijk drie soorten cannabis waren, namelijk sativa’s, indica’s en ruderalis. Ook andere respectabele biologen en botanisten getuigden in deze rechtszaken dat cannabis indica in feite een andere plantensoort was dan Cannabis Sativa L.
Foutje, bedankt!
Als medewerker van de ‘Canadian Government Commission of Inquiry into the Non-Medical Use of Drugs’ werd Ernest Small in 1975 gevraagd om dit probleem te verhelpen. Hij bedacht als oplossing dat cannabis indica en cannabis ruderalis voortaan als ondersoorten van cannabis sativa l. zouden moeten worden geclassificeerd – en dus geen aparte rassen waren.
Nog altijd zorgt deze ‘oplossing’ voor veel verwarring. Vandaag de dag zijn biologen het er echter wel over eens dat cannabis sativa, cannabis indica en cannabis ruderalis geen ondersoorten van cannabis sativa L. zijn, maar gezien moeten worden als drie verschillende rassen.