(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna geeft vandaag uitgebreid antwoord op een korte maar interessante vraag van Sander. Hij vraagt zich namelijk af hoe belangrijk het is om speciale LED voeding te gebruiken als je met LED verlichting kweekt? Bevat zulke voeding essentiële stoffen voor wietplanten onder LED, of valt dat wel mee?

 

Naam
Sander
Onderwerp
Plantenvoeding voor LED verlichting?
Bericht
Lieve Muna,

Hoe belangrijk is het om LED-plantenvoeding te gebruiken als je wietplanten onder LED verlichting kweekt?

Groet, Sander

 

Hoi Sander, bedankt voor je vraag. Ik denk dat het een goede vraag is, en een interessant onderwerp om eens wat dieper in te duiken. Ontzettend veel thuiskwekers gebruiken tegenwoordig immers LED kweeklampen om hun wietplanten van licht te voorzien.

Dat niet alleen maar speciale LED voeding bestaat, dus zou je wellicht verwachten dat je dat ook nodig hebt als je wietplanten met LED kweekt. Net zoals je minerale (hydro) voeding nodig hebt voor een hydrokweek, kokosvoeding als je op kokos kweekt en biologische plantenvoeding als je biologisch wil kweken.

Hoe belangrijk is speciale LED voeding voor wietplanten onder LED licht?

LED kweeklampen

LED kweeklampen zijn er al een jaar of tien maar werden pas zo’n vijf jaar geleden echt interessant voor thuiskwekers. Vanaf dat moment werden de LED kweeklampen namelijk echt een beetje beter dan de HPS en (C)MH kweeklampen die toen nog de standaard waren. Onder LED konden kwekers vanaf dat moment evenveel of zelfs meer wiet kweken, per Watt aan energie die de kweeklamp verbruikte.

De prijs van LED kweeklampen is sindsdien verder gedaald, terwijl de lampen zelfs steeds efficiënter werden. Tegenwoordig zijn oogsten tot 2 gram per Watt met LED kweeklampen zelfs mogelijk. Dat niet alleen maar LED lampen worden minder heet en hebben ook geen voorschakelapparaat meer nodig, omdat ze geen piekstroom trekken bij het opstarten. Dit maakt LED kweeklampen niet alleen heel efficiënt maar ook heel veilig in gebruik.

Is LED voeding belangrijk?

Tegenwoordig zijn LED kweeklampen dan ook de meest gebruikte kweeklampen onder thuistelers, en stapt de industrie ook langzaam over. LED kweeklampen kunnen door hun intense licht echter wel een hoop van wietplanten vragen. Dit levert soms ook de nodige LED kweekproblemen op. Het licht kan soms zo intens zijn dat bladeren en ook toppen verbleken.

Omdat LED kweeklampen minder stralingswarmte produceren, verdampen wietplanten doorgaans ook minder vocht. Deze verminderde verdamping zorgt er ook voor dat wietplanten minder vocht opnemen, en daardoor dus ook minder voeding binnenkrijgen. Zou een aan LED aangepaste voeding daarvoor de oplossing kunnen zijn?

Door te intens LED licht kunnen toppen soms helemaal verbleken.

LED plantenvoeding bestaat, maar dat betekent niet per se dat je het ook nodig hebt. Ik heb eens bij verschillende bekende merken plantenvoeding gekeken, en geen van deze fabrikanten maakt plantenvoeding speciaal voor LED. Je hebt volgens de grote fabrikanten van plantenvoeding dus alvast geen speciale LED voeding nodig.

Ik sluit me hier voorzichtig bij aan. Want in tegenstelling tot kokos als medium, hydrokweken of biologisch kweken, stelt de verlichting geen specifieke eisen aan de voeding. Wietplanten hebben ongeveer 18 mineralen en sporenelementen nodig om te kunnen groeien. Bij biologische voeding zitten deze stoffen gebonden in organisch materiaal, en bij minerale voeding zijn ze in een direct opneembare vorm aanwezig.

Speciale voeding voor kokos is er wel maar ook dit heeft niet iedere fabrikant, en is ook niet per se noodzakelijk. Kokos vraagt als medium iets meer calcium en magnesium en dat is volgens mij de reden dat er speciale kokosvoeding bestaat. Je zou met andere woorden ook gewoon minerale voeding kunnen gebruiken, en er zelf extra cal/mag aan toe kunnen voegen.

Met LED plantenvoeding is het denk ik vergelijkbaar. Ik kon overigens ook maar één LED-voedingslijn vinden en dat is de EPS plantenvoeding. In die voeding zitten wat stoffen die wietplanten enigszins beschermen tegen het felle licht en UV licht, en die stoffen kun je natuurlijk ook zelf toevoegen als je weet wat ze zijn.

EPS meststoffen starterpak LED CNNBS

De EPS voedingslijn is speciaal gemaakt voor de teelt onder LED.

Anti stress middel, chelaten, vitamines & aminozuren?

Op de site van EPS lees ik dat het anti stress middel, chelaten, vitamines, en animozuren bevat. Anti stress middel zou bijvoorbeeld silicium kunnen zijn. Silicium versterkt de celwanden en verbetert de opname van mineralen. Sterkere celwanden kan helpen te beschermen tegen het licht en een betere opname van mineralen kan enigszins de vertraagde verdamping compenseren.

Vitamine C en E zouden planten volgens een Amerikaans en respectievelijk Canadees onderzoek ook een boost geven. Met extra vitamine C zouden ze beter tegen smog kunnen en vitamine E zou een rol spelen in de levensduur van zaden. Maar goed, smog en de levensduur van zaden zijn nou niet echt typische problemen voor LED thuiskwekers.

Chelaten zijn gebonden mineralen die je ook in andere plantenvoeding vindt en die daardoor langzaam afgegeven worden. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten maar die maken planten in principe zelf aan. Er zijn dan ook geen essentiële aminozuren die planten via de voeding nodig hebben. Veel voedingsfabrikanten maken overigens wel producten met aminozuren erin, daarin is EPS plantenvoeding niet uniek.

LED-voeding niet noodzakelijk

Om een lang verhaal kort te maken denk ik niet dat speciale LED-plantenvoeding erg noodzakelijk is om wiet onder LED te kweken. Als je aan de andere kant toch nog geen plantenvoeding hebt, dan zou je het gerust een kans kunnen geven. Je kunt echter ook gewoon wat extra silicium gebruiken, als je denkt dat je wietplanten onder LED wat extra’s kunnen gebruiken.

Verder komen de typische LED kweekproblemen en met name het verbleken van bladeren en toppen tegenwoordig ook minder voor. De meest gebruikte LED’s van tegenwoordig verdelen het licht namelijk heel goed over het kweekoppervlak, door speciale armaturen in de vorm van balken (bars) en panelen. Ervaar je toch verbleking dan hangt je lamp waarschijnlijk wat te dicht bij de toppen van je planten.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: 22August, Shutterstock]
(advertentie)