- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoe curen het terpenenprofiel van wiet verandert
Curen. Je moet er even geduld voor hebben maar je wiet wordt er mooi wel lekkerder van. Dat wil zeggen; het terpenenprofiel ondergaat wel degelijk een verándering door het curen. Nieuw onderzoek van het Amerikaanse Eybna Technologies laat zien hoe terpenenprofielen veranderen tijdens het curen (rijpen) van cannabis.
Terpenen zijn aromatische geur en smaakstoffen. Je vindt ze niet alleen in cannabis maar in vrijwel alle planten en zijn big business in de legale Amerikaanse cannabismarkt. Meer en meer Californische cannabisconsumenten verkiezen concentraten namelijk boven gewone cannabis, en maar liefst 22% daarvan verkiest live resin – een concentraat met nagenoeg alle terpenen uit de ‘verse’ plant er nog in – boven andere concentraten.
Het bedrijf Eybna Technologies doet onderzoek naar en maakt terpenen voor de cannabismarkt. Een recent door Eybna uitgevoerd onderzoek laat zien hoe terpenenprofielen van cannabis veranderen tijdens het curen. Het bedrijf merkte de toegenomen populariteit voor Live Resin op, en startte een onderzoek. Ze wilden begrijpen waarom de consument liever Live Resin wilde dan andere concentraten. De resultaten zijn niet alleen voor concentratenmakers interessant maar ook voor thuiskwekers. Ze laten zien hoeveel invloed curen, oftewel het laten rijpen van cannabis, heeft op de smaak en geur van het eindproduct.
Headspace
Eybna onderzocht in het onderzoek de terpenenprofielen van cannabis tijdens drie verschillende fases: de verse toppen van bloeiende planten, de toppen na één week drogen en de toppen nadat ze helemaal gedroogd en drie maanden gecured waren.
Om de terpenenprofielen goed vast te leggen, gebruikte Eybna een techniek genaamd Headspace Technology. Daarbij wordt een absorberende vezel in een holle glazen bol om een wiettop gedaan, om verschillende vluchtige stoffen (zoals terpenen) te verzamelen. Door de bevindingen in de drie verschillende fasen te vergelijken kunnen we nu voor het eerst zien wat curen met het terpenenprofiel van je wiet doet.
Sesquiterpenen?
Zoals je verwacht laat het onderzoek zien welke terpenen (geuren en smaken) het eerst vervliegen, welke terpenen het langst bewaarde blijven en welke combinatie aan terpenen het meest gewild is. De meeste monoterpenen, zoals myrcene, pinene en limonene waren logischerwijs te vinden in de verse wiettoppen. Deze waren na slechts één week drogen bovendien al significant vervlogen.
Minder logisch wellicht, was de toename van een groep geurstoffen genaamd sesquiterpenen tijdens het cure-process. Gehaltes aan sesquiterpenen zoals alpha humulene en beta caryophyllene namen juist toe tijdens het rijpingsproces van cannabis. Dat niet alleen maar ze verdubbelden bijna naar verhouding van het totale terpenengehalte.
Voor cannabisconsumenten bieden de resultaten een wetenschappelijk bewijs voor wat ze wellicht al wisten: curen zorgt ervoor dat cannabis lekkerder wordt. De resultaten laten ook zien dat curen daadwerkelijk iets aan je wiet verandert, en tepenen verhoudingsgewijs ook kunnen toenemen. Voor Eybna laat het ook duidelijk zien waarom Live Resin zo populair is in Californië. De sterke smaken en aroma’s van Live Resin zijn direct gelinkt aan de grote hoeveelheid monoterpenen in de verse cannabisplant.
‘Live Line’ terpenen
Op basis van de resultaten van het commerciele onderzoek heeft Eybna op dit moment al een nieuwe lijn terpenenformules ontwikkeld, die ze ‘Live Line‘ noemen. Dit zijn plantaardige terpenen gebaseerd op de terpenen in de levende toppen van Cherry Kush, Sequoia, Forbidden Fruit, Alien OG, Orange Cookies en Kush Note. In de toekomst kunnen de bevindingen van dit onderzoek ook gebruikt worden om de leeftijd, oogstdatum en mogelijk ook de duur van de rijpingsperiode van wiet in te schatten.