(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

LED kweeklampen zijn controversieel. Er zijn kwekers die goede resultaten halen en erbij zweren en er zijn er die LED’s maar rommel vinden. De waarheid ligt echter ergens in het midden, er zijn goede LED kweeklampen maar ook slechte. Het kweken met LED gaat ook wat anders, je moet je kweekmethode erop aanpassen.

De beste resultaten krijg je over het algemeen wanneer je met meerdere kleinere LED panelen werkt. Dit is omdat je het licht dan beter kunt verspreiden en daar laten schijnen waar het het hardst nodig is. Een kweek met twee 150 Watt LED kweeklampen zal dus meer wiet opleveren dan wanneer je 1 300 Watt LED kweeklamp zou gebruiken. Dit geldt trouwens ook voor fluorescente lampen (spaarlampen en TL’s).

Bio Bertje vergeleek losse LED modules (SANlight) met grote LED’s (420 Sunfactor) waarbij de losse modules wat meer opbrengst bleken op te leveren

Wanneer het op LED kweeklampen aankomt zijn er een hoop verschillende modellen die vaak verschillende LED’s gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld 2, 3 en 5 Watt LED’s en de verschillende modellen hebben bijna allemaal een verschillende kleurcombinatie aan lampjes om tot een bepaald kleurenspectrum te komen. Het is dus lastig kiezen met al die verschillen.

Wanneer je op zoek gaat naar een LED kweeklamp, kijk dan altijd naar het werkelijke stroomverbruik en niet op het aantal Watts in HPS licht waarmee de fabrikant zijn lamp vergelijkt. Vergelijk lampen met hetzelfde stroomverbruik om tot een weloverwogen besluit te komen. Voor een kweekruimte van een vierkante meter, moet je ongeveer denken aan 400 tot 600 Watt aan LED kweeklicht.

Goedkoop is duurkoop

Een uitspraak die in het bijzonder opgaat voor LED kweeklampen. Er zijn goedkope modellen verkrijgbaar die verraderlijk aantrekkelijk kunnen lijken. Toch is het belangrijk om voor een degelijk merk te kiezen wanneer het op LED aankomt. Wanneer je er niet uitkomt, ga dan voor een met cannabis getest exemplaar. Zoek op forums en leer van andermans LED ervaring.

Goede resultaten haal je niet met een goedkoop LED kweeklampje zoals op de linkerfoto. De CrazyLEDs rechts zijn prijzig, maar leveren dan ook heel goede resultaten op

LED kweeklampen kunnen bladeren verkleuren of roestkleurige plekken op wietbladeren veroorzaken. De planten zien er dan uit alsof ze met voedingstekorten of overschotten te maken hebben, zelfs al zijn de pH en EC waarden helemaal goed. Dit lijkt vooral in de bloeifase vaker voor te komen, maar de verkleuringen aan het blad hoeft niet meteen iets te zijn om je zorgen over te maken. Zo lang als je LED wietplanten er verder gezond uitzien en geen bladeren verliezen is er niet veel aan de hand.

DSC_0418-1024x681

Verbrande bladeren als gevolg van een te dichtbij hangende LED kweeklamp van Dokter Groen

Er is met LED kweeklampen geen vaste afstand tussen de lamp en de plant te noemen. Dit verschilt per model dus het is belangrijk dat de fabrikant dit goed aangeeft. Wanneer juist de bovenste bladeren van je planten verbranden (uitdrogen en verdorren) dan is de kans groot dat je LED te dicht op de planten hangt. Hoewel de opbrengsten van LED wietplanten vaak nog lager liggen dan bij de teelt onder HPS kweeklampen, heeft LED wel de naam om meer hars (THC) te produceren, de toppen worden plakkeriger en ruiken sterker.

(advertentie)