(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Hoe je veiliger/gezonder wiet rookt – 7 wetenschappelijke tips

Edibles, wietolie, vapen, dabben, capsules, drankjes, pleisters, zalf… het aantal mogelijkheden om cannabis te consumeren is groot. Maar de absolute favoriet van de Nederlander en Belg blijft de goeie ouwe joint. Gelukkig zijn er wat slimme mensen in het rookproces gedoken om uit te vogelen hoe je veiliger en gezonder kunt blowen!

Roken is verreweg de populairste manier om wiet te consumeren. Maar (terechte) zorg over mogelijke gezondheidsrisico’s leidt ertoe dat toch aardig wat cannabisliefhebbers zoeken naar manieren om hun rookervaring veiliger en gezonder te maken. Precies daarom deze 7 tips. Niet zomaar uit de dikke draaiduim gezogen, maar gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.  Gratis deskundige hulp bij het minimaliseren van mogelijke schade, zou je kunnen stellen.

Tip #1 – Houd je adem niet in

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, word je niet wezenlijk higher van het inhouden van de rook. Ten minste twee afzonderlijke onderzoeken hebben aangetoond dat 0, 10 of 20 seconden ‘inhouden’ geen significant verschil maakte op de klassieke cannabis high, noch op andere parameters zoals geheugenstoornissen en stemming.

Dus in plaats van dat het helpt om de wiet harder te laten aankomen, verhoogt het inhouden van de wietrook eigenlijk alleen maar je blootstelling aan kleine, schadelijke deeltjes die aromatische koolwaterstoffen worden genoemd.

Deze zijn overvloedig aanwezig in wiet/hasj-rook en brengen tal van gezondheidsrisico’s met zich mee, dat zal je niet verbazen. Hoewel er gelukkig ook geen hoogwaardig bewijs is dat wietrook in verband brengt met een hogere kans op longkanker.

We weten ook dat deze kleine deeltjes in de lucht blijven hangen als rook/damp, terwijl zwaardere cannabinoïde moleculen sneller naar beneden vallen. Met andere woorden; het vasthouden van THC-rook in de longen levert steeds minder op, omdat er op een gegeven moment heel weinig cannabinoïden worden geabsorbeerd (maar wel meer blootstelling aan deze schadelijke microscopische deeltjes).

Dus wat moet je in plaats daarvan doen? Neem langzame, diepe inhalaties, laat de rook je longen vullen en adem dan natuurlijk uit – zónder het lang in te houden.

Tip #2 – Gebruik glazen bongs en pijpjes

Als het om rookwaar gaat, worden glazen bongs en pijpjes vaak aanbevolen voor een veiligere ervaring – hoewel ze een reëel risico met zich meebrengen om te worden omgestoten en te versplinteren.

Maar in tegenstelling tot plastic, metaal of kristal, geeft glas (in het bijzonder borosilicaatglas) geen schadelijke gifstoffen af wanneer het verhit wordt door aanstekers en sintels. Bij het verhitten van plastic kunnen Bisfenol A (BPA), ftalaten en andere potentieel gevaarlijke bestanddelen vrijkomen.

Er is enig geloof (hoewel weinig bewijs) dat het gebruik van een goedkope, plastic waterpijp kan leiden tot het vrijkomen van chemicaliën die ernstige longschade kunnen veroorzaken. Er wordt aangenomen dat BPA en ftalaten de hormoonproductie verstoren en dat blootstelling aan deze stoffen het metabolisme en de vruchtbaarheid kan veranderen.

Als extra bonus biedt glas ook een glad oppervlak waardoor je je waterpijp makkelijker schoonmaakt en er minder resten en mogelijke onzuiverheden achterblijven. En niet te vergeten: je rook wordt meer gekoeld en dat rookt een stuk prettiger vaak.

Tip #3 – Trakteer jezelf op wiettoppen van topkwaliteit

De kwaliteit van de cannabis die je gebruikt kan een grote invloed hebben op de hardheid van je rookervaring. Verse, goed uitgeharde bloem is over het algemeen minder hard voor de keel en longen in vergelijking met droge of slecht uitgeharde toppen.

Zorg ervoor dat je wiet afkomstig is van deskundige kwekers, coffeeshops of leveranciers die kwaliteit en de juiste ‘uithardingstechnieken’ hoog in het vaandel hebben staan. Of als je groene vingers hebt, kweek dan je eigen wiet zodat je elke stap in het proces kunt controleren.

Tip #4 – Vermijd het delen van mondstukken en het doorgeven van joints

We werden allemaal aan deze les herinnerd tijdens de covid-19 pandemie, maar het is nog steeds waar: het delen van mondstukken of het doorgeven van joints, waterpijpen of vapepennen kan het risico op het overbrengen van schadelijke bacteriën of virussen vergroten.

Als je een vriendengroep hebt waarmee je meestal blowt, beslis dan samen hoe je dit risico kunt minimaliseren – iedereen kan bijvoorbeeld zijn eigen parafernalia meenemen.

Nee jongens, hartstikke fout dit!

Tip #5 – Kies accessoires die ‘meehelpen’

Dunnere lange en liefst ongebleekte vloei gebruiken, tabaksvervanger of CBD-wiet in plaats van (duh) tabak in de joint mixen en filtertips gebruiken met ‘actieve koolstof’… tegenwoordig kun je ook/zelfs als old school jointroker een en ander aan de vaste uitrusting aanpassen om het proces iets minder ongezond te maken. En dat zonder consessies te doen aan de beleving, smaak en uitwerking uiteraard!

LEES OP CNNBS OOKZes alternatieve filtertips die beter zijn voor je longen

Tip #6 – Gebruik aansteeklont in plaats van aansteker

Aanstekers die butaan of andere brandstoffen gebruiken, kunnen extra chemicaliën en geuren introduceren in het rookproces. Een alternatief voor de aansteker is het gebruik van een aansteeklont. En je bent helemaal lekker bezig als je er dan eentje neemt gemaakt van… hennep!

Bijvoorbeeld het hennepaansteeklont van RAW, dat is gemaakt van natuurlijke hennepvezels bedekt met bijenwas. Henneplonten zorgen voor een schone en consistente vlam, elimineren het risico van het inhaleren van schadelijke chemicaliën en behouden de natuurlijke smaken van je cannabis.

Een ander voordeel van het vervangen van je aanstekers door henneplonten is dat je wiet beter zal smaken. Gasaanstekers branden namelijk heter dan een henneplont. Je vermijdt niet alleen de scherpe smaak van butaangas, maar je wiet zal ook meer smaak hebben als het niet wordt verbrand.

Tip #7 –  Overweeg andere toedieningsmethoden zoals edibles en topicals

Natuurlijk wil niemand die graag joints rookt horen dat de enige manier om de potentiële risico’s van consumptie op basis van verbranding volledig te vermijden, is om niet te roken. Maar het hoeft niet alles of niets te zijn.

Dabbing, vapen, edibles, sublinguals (olie onder de tong druppelen) en topicals zijn populaire alternatieven die verbranding overbodig maken. Met tientallen nieuwe en innovatieve cannabisproducten die jaarlijks op de markt komen, is het de moeite waard om alternatieven uit te proberen.

Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om met regelmatige tussenpozen gedurende de dag te blowen, kun je misschien je ochtendjoint vervangen door een ‘droge kruiden’ vaporizer, de joint voor de lunch behouden en de avond joint vervangen door een eetbare joint a.k.a. een cannabis edible.

LEES OP CNNBS OOK7 manieren om van wiet te genieten zonder te roken

[foto’s: Shutterstock]
(advertentie)