- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Hoe kies je wietzaadjes voor buiten?
De lente staat voor de deur! We dienen nog even de laatste hagelbuien en koude nachten te verduren en dan mag het kweken van je buitenplanten weer beginnen. Tijd om je te verdiepen in het wietsoortje dat je dit jaar gaat ontkiemen. Maar waar let je op? Hoe selecteer je het perfecte buitensoortje? Cannabis growshop Plantarium helpt je op weg.
Om je zoektocht te vergemakkelijken geven we je hier een aantal stappen in het keuzeproces. Denk dan aan geschiktheid voor het Nederlandse klimaat, de hoeveelheid THC, potentie, smaak, effect en het gemak.
Na het lezen van dit artikel heb je een beter idee welke wietsoortje voor jou geschikt is. Mocht je het moeilijk vinden of persoonlijk geadviseerd willen worden; je bent altijd welkom in Nijmegen. Elk jaar maken we een selectie van écht geschikte buitensoorten, dat betekent dat we onze soorten kennen. De meesten ook vanuit ervaring. Benieuwd? Kijk eens op onze webshop of bezoek onze winkel.
Selectiestap 1: Geschikt voor het Nederlandse klimaat?
Een échte Nederlandse buitensoort heeft een hoge schimmelresistentie, schiet vroeg in de bloei én heeft een korte bloeitijd. Laten we deze uitspraken eens toelichten.
Er zijn honderden, duizenden cannabissoorten op de markt, met de meest exotische namen en beschrijvingen. Het overgrote merendeel van deze genetica kan helaas niet in ons Nederlandse klimaat gegroeid worden. Nederland is te koud en te nat. Ook zijn onze zomers niet toereikend om de meeste soorten goed af te bloeien. Onze nazomer en herfst mist letterlijk zon.
Een goed voorbeeld van ongeschikte soorten zijn sativa dominante soorten, zoals Haze. De Haze soort groeit prima, maar heeft helaas veel meer zonuren nodig dan onze zomer kan bieden. Het zorgt ervoor dat de plant niet goed kan afrijpen, waardoor het THC-percentage achterblijft. Tevens is de soort erg schimmelgevoelig, wat resulteert in toprot aan het einde van de bloeiperiode. Zonde natuurlijk!
Kies daarom een soort met een korte bloeitijd. Deze is namelijk voor de nazomer en natte herfst fatsoenlijk afgebloeit. Hierdoor zitten er meer cannabinoïden, zoals THC, in je cannabis én oogst je minder schimmel. Tevens, en dat maakt de échte Nederlandse buitensoort, zoek je naar genetica die ook vroeg in de bloei schiet. Daarmee bedoelen we soorten die in eind juli en/of augustus hun bloeihaartjes laten zien. Immers: hoe vroeger in de bloei, hoe vroeger klaar.
Selectiestap 2: Geschikt voor jouw ervaring?
Elk cannabissoortje heeft haar eigen groeipatroon en weerstand tegen stressoren. Dat laatste is belangrijk, aangezien het kweken onder de zon veel meer stressfactoren met zich mee kan brengen dan de kweek onder een lamp in een kweektent. Buiten kun je de temperatuur, de vochtigheid, de hoeveelheid water etc. niet altijd controleren. Soorten geschikt voor het Nederlandse klimaat hebben een hoge stress-tolerantie en kunnen tegen een stootje. Soorten geschikt voor de binnenkweek zijn meestal iets minder robuust.
De volgende selectieronde gaat daarom niet per se over zaadjes, maar over jezelf. Stel jezelf dus de vraag hoeveel ervaring je in de kweek hebt? Ben je een beginner en zoek je naar een sterke soort met een hoge opbrengst? Kies dan een bewezen en sterke buitensoort zoals Frisian Dew van Dutch Passion. Een erg sterke cannabissoort met een enorme opbrengst. Zeer geschikt voor de volle grond!
Heb je al wat ervaring in het buitenkweken? Dan is de keuze wat ruimer. Je kunt dan ook kiezen voor sativa dominante buitensoorten. Deze hebben in vergelijking met indica dominante buitensoorten een hogere gevoeligheid voor schimmel en doen er iets langer over om af te rijpen. Toch zijn er wel een paar sativa dominante soorten speciaal voor het Nederlandse klimaat. De Serious 6 van Serious Seeds en Gold Rush Outdoor van Spliff Seeds zijn daar een voorbeelden van.
Heb je een paar jaar ervaring, wil je het jezelf moeilijker maken én ben je bereid elke dag veel tijd te steken in de dames? Dan zou je ook de specifiekere binnensoorten kunnen kiezen. Deze hebben meestal een langere bloeitijd, lagere weerstand en schieten laat in de bloei. Daarom dien je bij deze soorten te verduisteren en uit de regen te houden. Zo zijn er klanten die de Purple Berry Kush van Spliff Seeds afgelopen jaar succesvol hebben weten af te bloeien.
Selectiestap 3: Hoog THC-percentage of een grotere kans op oogst?
We krijgen elk jaar veel klanten die zoeken naar het hoogste THC percentage. Veel van hen gebruiken de cannabis voor medicinale doeleinden. Een logische gedachtegang, want hoe meer THC er op een gram cannabis zit, hoe sterker een concentraat kan zijn. Maar tegelijkertijd kom je met het hoogste THC altijd uit op een sativa dominante binnensoort. Dat kan problemen opleveren!
Ze hebben inderdaad veel meer THC, maar zijn niet geschikt om zonder kunstgrepen buiten te verbouwen zoals we al eerder aangaven. In oktober zien we dus altijd medicinale gebruikers in onze winkel die toprot in hun buitenplant vinden. Zonde, want deze planten hebben vaak ook nog een paar weken nodig om af te rijpen. Resultaat; minder opbrengst, minder THC en teleurstelling …
Je begrijpt, het is beter om een soort te kiezen met weliswaar iets minder THC, maar die wel zonder schimmel kan afbloeien. Het resultaat is dan ook gunstiger: een grotere oogst van afgerijpte cannabis. Met dus meer THC in je concentraat.
Selectiestap 4: Selecteer op effect: stoned of high?
Belangrijk daarbij is ook welk effect je van de soort vraagt. Zoek je ontspanning of juist een actief makend soortje? Let dan niet alleen op THC maar ook op het terpeenprofiel. Het effect van cannabis komt namelijk niet alleen maar van de hoeveelheid THC, CBD, CBG, THCV, oftewel de zogeheten cannabinoïden. We zien dat de smaak- en geurstoffen in de genetica ook invloed hebben. Dit zijn de zogeheten terpenen. Deze mix van cannabinoïden én terpenen reageren op elkaar en veroorzaken een bepaald effect. Dat noemen we met een sjiek woord het entourage-effect.
We kunnen bij Plantarium een goede inschatting maken van het effect door de terpenen onder de loep te nemen. Zo zien we dat een soort met veel van het terpeen myrceen een ontspannende werking heeft. Dat wat mensen vaak ‘stoned’ noemen. Deze soorten zijn zeer geschikt als je een cannabis zoekt om goed op te slapen bijvoorbeeld. Denk dan aan Hollands Hope van Dutch Passion. Een sterke soort met een knock-out effect, hoge opbrengst en weinig kans op schimmel.
Een soort met veel limoneen is dan weer opwekkend. Dit zijn vaker de citrus-limoen-achtige smaken en geuren. Deze soorten maken juist actief, zeer geschikt voor gebruik overdag dus. Een voorbeeld van een opwekkende buitensoort is de Fast Bud Outdoor van Spliff Seeds. Een Sativa dominante en makkelijke plant die zeer vroeg in de bloei schiet.
Wil je meer weten over het selecteren op effect, kijk dan eens in dit artikel.
Of kies je voor autoflowers?
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om dit jaar meerdere autoflowers te kweken. Een autoflower kan wel degelijk in een aantal gevallen een goede keus zijn. Zo kun je genetica buiten kweken die eigenlijk niet voor buiten geschikt is. Als je dus die speciale Diesel-smaak of USA-genen zoekt is een autoflower een goede keus.
Een ander voordeel is dat een autoflower letterlijk automatisch gaat bloeien, daardoor kun je haar al vroeg in het seizoen buiten plaatsen. Ze bloeit namelijk als ze de volwassenheid heeft bereikt, niet als het aantal uren licht verminderen. Hierdoor kun je dus twee oogsten per jaar behalen! Het nadeel is dan weer dat een autoflower minder opbrengst levert en extra aandacht vraagt in de eerste paar weken. Meer weten over autoflowers, lees dan hier verder.
Tot zover de stappen. We hebben het overzichtelijk proberen te houden en hopen dat je er wat aan hebt. Mocht je behoefte hebben aan meer uitleg of een fysiek gesprek, kom ons eens opzoeken. Je bent welkom!