- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoe kun je wiet met meer smaak (terpenen) kweken?
Verschillende wietsoorten hebben verschillende terpenen en aroma’s, dus is het belangrijk om een soort te kiezen waarvan je de smaak lekker vindt. Maar kun je daarnaast tijdens het kweken nog iets doen om de smaak van je wiet te versterken?
Als je gek bent op de sterkst smakende wiet, begin dan altijd met de juiste genetica. De smaak van wiet wordt namelijk voor het grootste gedeelte bepaald door de genetica. Iedere wietsoort heeft haar eigen bouquet aan aromatische stoffen, zoals terpenen en flavonoïden.
Deze smaakstoffen van wiet bevinden zich voor het overgrote deel in de trichomen, daar waar je ook de werkzame cannabinoïden als THC en CBD aantreft dus. Dit betekent dat, hoe meer trichomen je tijdens de kweek op je wiet weet te laten groeien, hoe smaakvoller en geuriger het uiteindelijk zal worden.
Licht en suikers
Dus hoe krijg je meer trichomen op je wiet, dat is de hamvraag wanneer het om smaak gaat. En niet alleen smaak trouwens, want met meer trichomen neemt ook de potentie van je wiet toe. Er zijn slechts twee manieren om voor meer trichomen te zorgen. De eerste ligt voor de hand en dat is door middel van licht. Licht is immers de brandstof waar wietplanten op groeien en bloeien.
De tweede manier waarop je meer trichomen kweekt, is door gebruik te maken van een product als melasse. Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Tot aan de zestiende eeuw werd melasse beschouwd als afval en gooide men het weg. Je kunt het kopen bij een vestiging van De Tuinen of in reformwinkels. Kies voor de donkere en zogenaamde ‘blackstrap’ variant.
Melasse bevat suikers, aminozuren en mineralen die goed zijn voor het bodemleven en de suikerproductie in de plant. Je toppen worden er niet rechtstreeks zoeter van, maar de plant gaat wel meer suikers aanmaken voor de groei van de toppen. Veel kwekers zweren erbij en weten dat het voor wiet met een betere smaak zorgt.
Licht
Licht is gewicht, dat zul je ondertussen wel weten. Door meer licht boven je wietplanten te hangen, zullen je toppen voornamelijk dikker en zwaarder worden. Nou, op dikkere toppen zitten natuurlijk ook meer trichomen. Maar je kunt ook de hoeveelheid trichomen per gram opvoeren met licht.
Van LED kweeklampen is bijvoorbeeld bekend dat ze voor wiet met meer trichomen zorgen. De toppen worden met LED niet speciaal groter dan met HPS, maar hebben vaak wel een dikkere laag trichomen en zijn over het algemeen van een betere kwaliteit dan onder HPS gekweekte wiet. Wie wiet met veel trichomen wil kweken doet er dus goed aan om HPS lampen voor LED kweeklampen te verruilen.
Daarnaast is onderzocht dat UV licht ook voor een toename in trichomen zorgt. Men vermoedt dat de wietplant haar trichomen voor een deel aanmaakt om met name de zaden (die na bevruchting in de toppen groeien) tegen UV straling van de zon te beschermen.
Je kunt overwegen om zelf een UVB lamp in je kweekruimte op te hangen als aanvulling op je kweeklampen. Als je het wil proberen, hang dan eens een UVB terrariumlamp naast je LED of HPS; ze worden verkocht voor reptielen omdat deze koudbloedige diertjes UVB straling nodig hebben om bepaalde vitaminen te kunnen aanmaken.
Melasse
Er zijn ook speciale toevoegingen te koop waarmee je toppen sterker kunt laten ruiken en die voor meer smaak zorgen. Plagron maakt hiervoor bijvoorbeeld een product dat Sugar Royale heet en Advanced Nutrients heeft Bud Candy, een fles met een suikerzoet etiket.
Maar er is dus ook een product dat je gewoon even bij de Tuinen kunt halen en dat heet melasse. Kies voor de blackstrap melasse die drie keer gekookt is, en dan de ongezwavelde variant. Deze is erg donker van kleur en smaakt eigenlijk niet eens erg zoet meer. Melasse is niet speciaal voor planten bedoeld, maar bevat wel suikers, aminozuren en sporenelementen waar planten van houden.
Melasse kun je echter alleen voor aarde en kokos gebruiken, en is niet geschikt om in hydrosystemen te gebruiken. Ook verhoogt melasse de pH-waarde van je voedingswater een beetje, maar als je die na het aanmaken van je voedingswater gewoon weer op peil brengt is er niets aan de hand.
Melasse kun je in kleine hoeveelheden tijdens de groeifase van je wietplanten toevoegen, maar heeft de grootste impact tijdens de derde, vierde en vijfde week van de bloei.
Let wel op met melasse, want je geeft er al snel te veel van, waardoor de kans op wortelrot toeneemt. Ook kan een overdosering zorgen voor wiet die naar melasse ruikt en dat is niet de bedoeling. Als je met melasse aan de gang gaat, geef het dan spaarzaam. Geef het bijvoorbeeld één tot twee keer per week vanaf bloeiweek drie, en tot twee weken voor de geplande oogst. Gebruik niet meer dan een eetlepel melasse op vier liter water.
[Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)