- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoe kweek je de hardste toppen?
RollingStoned Top 50 #26 Mooie wiet, daar lustte de gemiddelde RollingStoned lezer ook in 2016 wel pap van. Veel van de kweekverhalen uit deze toplist gaan dan ook over het formaat en de looks van de toppen. Een eigenschap die ook in het bijzonder gewaardeerd wordt is zonder twijfel de hardheid van je rokertje. Hoe je ervoor zorgt dat toppen extra hard worden, kon je in juni van het afgelopen jaar lezen, en nu dus weer in de Top 50. Niemand houdt toch van dat slappe?
Laten we eerlijk zijn; harde compacte toppen zijn een stuk gewilder, zwaarder, makkelijker om te knippen en vaak ook een stuk lekkerder dan die luchtige topjes waar je doorheen kunt kijken. Uiteraard kweek je met een 1000 Watt HPS makkelijker harde toppen dan met een spaarlampje. Maar wat voor kweekspullen je ook hebt, deze tips voor harde toppen kun je altijd ter harte nemen.
De meeste mensen die voor het eerst één, of een paar wietplantjes kweken, zullen niet meteen toppen kunnen oogsten die zo hard zijn als de spruiten van Dirk van den Broek. Kweken is voor jou dan misschien wel hobby, het is ook een vak en zoals met alle ambachten halen de beste vakmensen ook de mooiste resultaten. Keiharde toppen kweken is een kwestie van de juiste kweekomstandigheden voor je planten te regelen.
Wat zorgt voor losse topjes?
Een wietplant is een levend organisme waarin een complex geheel aan factoren bepaald hoe deze zich ontwikkelt. Het is daarom lastig om één reden aan te wijzen waarom een wiettop niet goed hard wordt. In de meeste gevallen is het een combinatie van omgevingsfactoren die bepalen hoe een wietplant er bij de oogst uitziet, smaakt en rookt. Wanneer je altijd losse en luchtige topjes kweekt en het maar niet lukt om van die harde coffeeshoptoppen te produceren, ga dan eens na hoe het met de volgende zaken zit in jouw kweekruimte.
Genetica: Hoewel iedere wietplant bij de juiste behandeling redelijk compacte toppen kan produceren, wordt de dichtheid van een wiettop voor een groot deel bepaald door de soort. Wil je heel graag harde toppen kweken, dan doe je er goed aan om te kiezen voor een soort die om haar harde nugs bekend staat. Over het algemeen kun je stellen dat indica dominante soorten hardere toppen produceren dan sativa dominante groene dames.
Licht: Hoeveel licht geef jij je planten? Vaak is een gebrek aan licht de oorzaak voor luchtige wiettoppen. Om een redelijke kwaliteit wiet te kunnen produceren heeft een kweekruimte mnimaal 300 Watt aan kweeklicht per vierkante meter nodig. 400 Watt is een stuk beter en 600 Watt is maximaal voor een ruimte van één vierkante meter. Maar let op want er zit ook een bovengrens aan die ervoor kan zorgen dat wiettoppen niet goed ontwikkelen. Te veel licht kan aan het einde van de cyclus ook voor slechte topontwikkeling zorgen, luchtige topjes en teveel foxtails opleveren.
De grootste en de meest harde toppen groeien bovenin een wietplant. Door je wietplanten in de tweede week van de bloeifase een keer goed en grondig te dieven kun je de hoeveelheid harde hoofdtoppen verhogen, en de hoeveelheid luchtige topjes onderaan verkleinen.
Temperauur: Temperatuur is een belangrijke factor voor wietplanten. Is het te koud dan zal je wietplant langzamer of zelfs helemaal niet groeien. Is het te warm dan kunnen bladeren en toppen verdrogen en verbranden en zullen toppen ook niet goed uitharden. Heb je alleen in de zomer last van luchtige topjes dan is de kans groot dat dat door een te warme kweekruimte komt. Zorg ervoor dat je de temperatuur verlaagd of voeg CO2 toe aan je kweekruimte, daardoor krijgen wietplanten namelijk een snellere stofwisseling en kunnen ze beter tegen de warmte. Je dient dan natuurlijk ook je water/voeding daarop aan te passen. Een goede temperatuur voor wietplanten ligt rond de 25 graden. Met hogere CO2 gehaltes in de lucht (1200 tot 1500 ppm) kun je de temperatuur maximaal tot 30 graden op laten lopen.
Voeding: Om goede harde toppen te kunnen maken moet je een wietplant ook goed voeden. Verkeerde verhoudingen aan de meststoffen zoals stikstof, kalium en natrium kunnen harde toppen verpesten. Het kan ook gebeuren dat een foute zuurtegraad ervoor zorgt dat meststoffen niet goed kunnen worden opgenomen. Simple gesteld kun je problemen met voeding gemakkelijk voorkomen door gebruik te maken voor een complete groei- en bloei- basisvoeding in combinatie met een juiste pH waarde die rond de 6 ligt. Kweek je met een degelijke basisvoeding maar worden je toppen toch nooit hard, meet dan ook eens de pH-waarde van je medium, en ijk je pH-meter op tijd.
Lucht: Een wietplant zal de meeste energie stoppen in die toppen die het meeste kans maken om bevrucht te worden. In de regel zijn dat de toppen die het meeste wind vangen, dus de bovenste toppen. In een kweekruimte geldt ook dat een wiettop die een lekker briesje aan lucht vangt, een hardere top zal afleveren dan een die geen wind vangt. Overdrijf het echter niet want teveel wind kan een top te snel uitdrogen. Een zwenkventilator is ideaal aangezien die alle toppen in een kleine kweekruimte in beweging kan houden. Het bewegen van toppen door een briesje zorgt ook voor steviger stammen, en steviger stammen geven toppen meer suikers vanwege een betere sapstroom.
Keihard succes gewenst!
(advertentie)