- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoe maak je een nieuwe wietsoort?
Hallo Muna, ik ben een cannabisliefhebber en kweek al jaren mijn eigen plantjes. Daarvoor bestel ik altijd wietzaadjes, ik heb al veel soortjes geprobeerd. Eigenlijk wil ik nu ook wel eens zelf mijn eigen soortje maken, hoe kan ik dit het beste doen? Groetjes en alvast bedankt! Daan
Hoi Daan, leuke vraag! Zelf een nieuwe kruising maken is niet moeilijk. Zelf een stabiele nieuwe wietsoort maken is wel moeilijk, daarvoor moet je minstens zes generaties op zo’n groot mogelijke schaal kweken en terugkruisen. Maar een leuke F1 kruising maken, die ook nog eens extra hybride groeikracht heeft kan wel.
Hybride groeikracht
Een eerste generatie zaden van twee genetisch verschillende wietplanten, noem je een F1 kruising. Zo’n F1 kruising heeft hybride groeikracht, dat betekent dat ze zo’n 25% beter groeit, bloeit en opbrengt. Een groot voordeel van de F1 kruising, en de reden dat zadenbedrijven het er doorgaans altijd bij zetten als een soort een F1 kruising betreft. De F staat voor filius, het latijnse woord voor zoon.
Selectie
In het kort houdt zelf kruisen niets meer in dan het bevruchten van een vrouwelijke plant, met het stuifmeel van een andere soort wietplant. Dus moet je om te beginnen twee planten selecteren waar je mee wil gaan kruisen, een moeder en een vader.
Zelf een nieuwe kruising maken is niet moeilijk maar zelf een stabiele nieuwe wietsoort maken wel
Dat selecteren van de juiste ouders voor je nieuwe soort is misschien nog wel het moeilijkste van het hele kruisen. Het is wat een goede zaadproducent onderscheidt van de slechten. Met name het selecteren van een goede vaderplant is lastig. Aangezien mannelijke planten geen toppen produceren is het moeilijk om de potentie van de mogelijke vaderplant te bepalen en dat is dan ook een proces van uitproberen. Je moet het vrouwelijke nageslacht van je kruisingen kweken om erachter te komen wat het beste werkt.
Stuifmeel
Heb je eenmaal de vaderplant voor je kruising gekozen, dan ga je hem isoleren van de rest van je planten. Zet het uitverkoren mannetje in een ruimte met weinig tot geen ventilatie. Na de bloei kun je het stuifmeel op verschillende manieren opvangen. Veel kwekers kloppen het stuifmeel los, terwijl ze het opvangen op een vel papier. Het is ook handig om een paar bloeiende takken af te knippen en in een pot met een lichte suikeroplossing te zetten. Je kunt de mannelijke plant dan namelijk goed houden door hem terug in de groei zetten onder 24 uur licht. Als je dan een gouden kruising blijkt te hebben, beschik je achteraf nog steeds over de verantwoordelijke vaderplant.
Bevruchten
Bewaar het verzamelde stuifmeel in een glazen potje of reageerbuisje. Reageerbuisjes zijn het best. Mix het stuifmeel met een drager, dit is poeder dat het stuifmeel wat verdunt en vasthoudt. Je kunt als drager gewoon wat meel nemen dat je even in de magnetron verhit om het te steriliseren. Meng een halve theelepel stuifmeel met vier theelepels van het steriele meel. Dit mengsel is klaar om de vrouwelijke planten mee te bevruchten. Je kan het in de koelkast maandenlang bewaren voor het zijn vruchtbaarheid verliest. Met een klein penseeltje breng je het stuifmeel gemakkelijk aan op de bloeiende toppen van de moederplant.
Oogsten
Het beste moment om de vrouwelijke planten te bevruchten is ongeveer twee weken nadat toppen zijn gevormd. Het duurt ongeveer zes weken voor de zaden volledig ontwikkeld zijn en ze zouden er mooi donker uit moeten zien in de opengebarsten zaadomhulsels. Oogst de hele plant en laat de top met het zaad erin in zijn geheel drogen. Als de zaaddragende top goed gedroogd is kun je de zaden met de hand oogsten. In de koelkast bewaar je je zaden het best.
Terugkruisen
Als je ervoor hebt gekozen om te kruisen met planten die beide een zekere dominante eigenschap hebben, dan zul je die eigenschappen in de ene plant van het nageslacht terugzien, terwijl andere planten weer een andere eigenschap laten zien. Om een echte consistente nieuwe wietsoort te ontwikkelen, zul je moeten terugkruisen. Dit is kruisen met planten uit dezelfde lichting zaden. Deze vorm van inteelt is niet gewild maar het zorgt ervoor dat gewenste recessieve eigenschappen kunnen worden uitvergroot en terugkomen in het nageslacht dat een betere uniformiteit in de gewilde karaktereigenschappen krijgt. Let op want sommige uitvergrote recessieve eigenschappen kunnen nadelig werken en ervoor zorgen dat potentie en oogst achteruit gaan.
Je ziet het Daan, zelf nieuw zaad maken is niet zo heel moeilijk, het kost je alleen wel tijd, en je hebt een extra ruimte voor de mannelijke plant(en) nodig. Succes met het maken van je kruising!
Groetjes, Muna
(advertentie)