- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoe maak je zelf autoflower wietzaden?
Een interessante vraag: Piet wil graag zelf zijn eigen autoflower wietzaden maken. Maar hoe doe je zoiets? Via Google kon hij het antwoord niet vinden en dus deed hij wat iedere slimme hobbykweker in zo’n geval zou doen. Hij ging te rade bij de grootste wietnerd die we kennen. Lieve Muna, hoe maak je zelf autoflower wietzaden?
Beste Muna,
Ik kan deze vraag niet beantwoord krijgen; ik zat de denken hoe ik autoflower wietzaden kan maken en wilde dit doen door twee gefeminiseerde Jack Herer Automatic planten met elkaar te kruisen. De ene zou ik dan behandelen met colodiaal zilverwater 30 ppm tot ze mannelijke bloemen aan komen en ik het stuifmeel kan verzamelen. Daar wil ik dan de andere plant mee bestuiven. Is dat slim en zijn de nakomelingen dan nog steeds Jack Herer Automatic planten? Groetjes, Piet
Hallo Piet, leuk project om zelf autoflowers te maken. De manier die je beschrijft is goed te doen. De planten die uit de zaden groeien die je op deze manier maakt, zullen niet alleen automatisch bloeien maar ook meteen gefeminiseerd zijn. Of de planten ook dezelfde eigenschappen krijgen als de Jack Herer Automatics dat is lastig te voorspellen, ik zal je uitleggen waarom.
Recessief
Automatisch bloeien is een recessieve eigenschap. Dat betekent dat je altijd twee autoflower planten nodig hebt om een nieuwe autoflower te maken. Kruis je namelijk een niet autoflower met een autoflower dan ‘wint’ de dominante niet-autoflower eigenschap het altijd van de autoflower eigenschap en krijg je dus een gewone fotoperiode wietplant.
De zaden van een kruising tussen een autoflower en een niet-autoflower dragen de recessieve autoflower eigenschap echter wel in zich. Zou je twee planten uit deze tweede generatie met elkaar kruisen, dan zullen de meeste zaden die deze kruising oplevert ook weer gewone fotoperiode wietplanten zijn en sommigen zouden wel automatisch gaan bloeien. Alleen wanneer je twee autoflower wietplanten met elkaar kruist ben je dus zeker van een geheel automatisch bloeiend nageslacht. Hieronder een schema waarop je ziet hoe de autoflower eigenschap wordt doorgegeven.
Jack Herer Automatic x Jack Herer Automatic
Wanneer je dus twee Jack Herer planten met elkaar kruist zal dat dus inderdaad nieuwe autoflowers opleveren. Beide planten geven de eigenschap immers door. Wat echter niet te voorspellen valt, zijn de overige eigenschappen van het nageslacht. Sommige gewilde Jack Herer eigenschappen zijn namelijk dominant aanwezig maar kunnen verloren gaan wanneer beide planten voor die eigenschap de recessieve eigenschap doorgeven. De kans is groot dat je zelf gemaakte autoflowers onderling veel van elkaar zullen verschillen.
F1 Autoflower
Je kunt in plaats van een nieuwe Jack Herer automatic, misschien beter proberen om een eigen nieuwe automatisch bloeiende F1 kruising te maken. Een F1 kruising is een kruising tussen twee genetisch verschillende soorten en heeft een paar interessante voordelen. Zo is heeft een F1 kruising hybride groeikracht waardoor ze zo’n 25% sneller groeit. Dit komt omdat de planten genetisch veel van elkaar verschillen, dat levert sterkere planten op. Net als bij mensen en dieren overigens, kruisingen tussen organismen die veel verschillen, zijn altijd sterker dan inteelt kruisingen.
Nog een voordeel van een F1 kruising is dat het nageslacht daarvan dikwijls verrassend homogeen is. Er zit met een beetje geluk maar weinig variatie tussen de planten. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om iets nieuws te creëren.
-xxx- Muna