(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag 8 november was de dag van de midterm elections in de Verenigde Staten. Niet alleen belangrijk voor de federale machtsverhoudingen tussen Democraten en Republikeinen in Washington, maar zeker ook voor cannabisliefhebbers. In vijf staten stond de legalisering van recreatieve cannabis op het stembiljet. Het werd helaas geen clean sweep zoals bij de vorige verkiezingen in 2020. Hoe wiet het dan wel ‘deed’ in Missouri, South Dakota, North Dakota, Arkansas en Maryland? Lees snel verder…

Stemmen over legale wiet, ja dat kan in de VS

In 2020, toen Donald Trump na dagenlange onzekerheid over de uitslagen verslagen werd door Joe Biden voor het presidentschap, stond de legalisatie van cannabis ook al in 5 staten op het stembiljet. Toen werd het een glansrijke overwinning voor ons soort mensen met een zogeheten clean sweep, ofwel winst in alle gevallen.

LEES OOKVS • Nog géén president maar wel méér legale wiet! 

Maar hoe verging het cannabis dinsdag in de Verenigde Staten, waar de kiezers in Missouri, South Dakota, North Dakota, Arkansas en Maryland zich mochten uitspreken over legalisering van wiet? We zetten het voor je op een rijtje!

Arkansas zegt NEE tegen vrije wiet

Het oerconservatieve Arkansas was in 2016 de eerste zogeheten ‘Bible State’ die medicinale cannabis legaliseerde. Dit keer mochten de drie miljoen inwoners zich uitspreken over ‘Issue 4’, een wetsvoorstel dat adult-use cannabis (ofwel recreatieve cannabis) legaal zou maken.

Nou, dat is dus niet gelukt. Mede omdat de zittende machthebbers fel campagne voerden tegen de legalisering van cannabis. Zo hield gouverneur Asa Hutchinson op Halloween nog een persconferentie, vergezeld door vertegenwoordiger van verzekeraars, vrachtwagenchauffeurs en landbouw bobo’s, waarin hij zich uitsprak tegen Issue 4.

Niet alle cannabisliefhebbers zijn echter zwaar teleurgesteld over de nederlaag voor wiet, aangezien er in het wetsvoorstel niets stond over legale thuisteelt en het wegpoetsen van eerdere veroordelingen voor wietbezit…

Missouri zegt JA tegen vrije wiet

Snel naar een andere zuidelijke en dus nogal conservatieve staat in Amerika: Missouri. Daar stond ‘Amendment 3’ op het stembiljet voor de zes miljoen inwoners. Bezit, verkoop, consumptie en bezorging van cannabis wordt er dus legaal, alle strafrechtelijke veroordelingen voor ‘niet gewelddadige cannabis misdrijven’ worden uitgewist en mensen die daarvoor in de gevangenis zitten komen vrij.

Maar het allerleukste in Missouri is de thuisteelt. Burgers mogen straks 6 bloeiende wietplanten in huis hebben, nog eens 6 niet-bloeiende dames – die nog in de groeifase zitten dus – plus nog eens 6 stekjes kleiner dan 35 centimeter. Het enige wat je als thuisteler niet mag doen, is de wietplanten zichtbaar voor het publiek neerzetten. Daar valt mee te leven dunkt ons…

In vijf Amerikaanse staten mochten kiezers dinsdag ja of nee zeggen tegen de legalisering van recreatieve cannabis. In 19 staten plus hoofdstad Washington D.C. is het leven al een groot feest wat dat betreft… [beeld: Roman Barkov/Shutterstock]

Noord Dakota zegt NEE tegen vrije wiet

We trippen door naar Noord Dakota, dat als bijnaam ‘Peace Garden State’ voert. Maar van vredige wiettuintjes zal helaas geen sprake zijn bij de driekwart miljoen inwoners. De kiezers hebben dinsdag namelijk ‘Measure 2’ verworpen, dus geen legalisatie van recreatieve wiet.

En of het ooit gaat lukken daar in het noorden van de VS is zeer de vraag, aangezien de kiezers ook al in 2018 keihard (60% van de stemmen) nee zeiden tegen een wetsvoorstel dat wiet zou legaliseren. En dus gaat het feest dat je ongestraft 1 ounce (28 gram) wiet, 4 gram concentraat of 3 wietplanten voor de thuisteelt mag hebben niet door. Nou ja, misschien dat “drie keer is scheepsrecht” nog een strohalm kan vormen voor de teleurgestelde cannabisliefhebbers daar…

Maryland zegt JA tegen vrije wiet

Snel verder naar de oostkust van de VS, naar de staat Maryland. Daar mochten de zes miljoen inwoners zich uitspreken over ‘Question 4’ op het stembiljet. Uit een opiniepeiling in oktober bleek al dat liefst73% van de mensen voor legalisering van recreatieve cannabis was, dus echt verrassend is de positieve uitslag niet. Maar wel heel leuk natuurlijk!

Zo mogen onze groene vrienden in Maryland voortaan 1,5 ounce (42,5 gram) wiet ongestraft in huis hebben liggen, evenals 10 gram concentraat. Voor de hobbykweker komt er ook groen licht, al valt het aantal toegestane wietplanten met 2 stuks wellicht ietwat tegen. Maar dan moeten ze maar enorm grote en brede vrouwtjes kweken, nietwaar?

Ook hier verdwijnen automatisch alle veroordelingen voor cannabis van je strafblad, mits er geen sprake is geweest van geweld. Ook leuk is dat er een Cannabis Business Assistance Fund komt, dat helpt om meer minderheden en vrouwen in de cannabis business te krijgen!

Zuid Dakota zegt NEE tegen vrije wiet

Tot slot terug naar de staat Dakota, maar dan het zuidelijke deel (dat nog altijd vrij hoog in het noorden van de VS ligt). Bijzonder geval wel hier, want twee jaar geleden bij de verkiezingen stemden de inwoners vóór legalisering van recreatieve en medicinale cannabis. Maar dat feest ging na een door de overheid aangespannen rechtszaak niet door, dus moest het onderwerp – dit keer alleen voor recreatieve wiet – opnieuw aan het volk worden voorgelegd.

‘Measure 27’ zoals het voorstel gedoopt is, zou niet direct een aardverschuiving betekenen, maar in ieder geval bezit en consumptie van 1 ounce (28 gram) cannabis zouden legaal worden. De campagneleider sprak over ‘persoonlijke vrijheid’ als voornaamste reden voor het indienen van het plan. Maar van persoonlijke vrijheid willen een meerderheid van de 900.000 inwoners helaas niets weten: met 95% van de stemmen geteld heeft het NEE-kamp namelijk al 52,9% binnen en de voorstanders van vrije wiet slechts 47,1%…

Samengevat: drie nederlagen en twee overwinningen. Niet het beste noch gewenste resultaat natuurlijk, maar het zijn nog altijd twee staten erbij (bij de 19 die ze in de VS al hadden) waar je in alle vrijheid van wiet mag genieten!

[openingsbeeld: Lightspring/Shutterstock]
(advertentie)