- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoe werkt een koolstoffilter?
In dit artikel gaan de kweekspecialisten van growshop Plantarium in op een essentieel onderdeel van je kweekruimte: het koolstoffilter. Wat doet dat eigenlijk, waarom zou je het gebruiken en hoe? Daarnaast komen ze met een nieuwtje dat je zéker moet lezen als je een carrière in de cannabis-industrie ambieert!
Zoals eenieder waarschijnlijk wel weet en aan den lijve heeft ondervonden, bestaat cannabis niet alleen maar uit THC en andere cannabinoïden. Onze favoriete bloem bevat daarnaast namelijk een groot aantal geur- en smaakstoffen die voor de welbekende en welriekende geur zorgen.
Wat produceert geur van cannabis?
Deze aromatische stoffen zorgen echter niet alleen voor een sterke wietlucht, ze hebben ook een impact op de werking en je high. Het merendeel van deze stoffen worden terpenen genoemd. Deze kun je ook weer in categorieën onderverdelen, waarvan de mono-terpenen de meest bekende zijn. Een paar voorbeelden van mono-terpenen zijn myrceen, linoleen, pineen maar er zijn er nog veel meer. Deze vluchtige stoffen creëren allerlei exotische geuren en smaken. Vergelijk het met een fruitige smoothie. Het is de mix van ingrediënten die voor de smaak zorgt. En zo is het ook met cannabis.
Je begrijpt, flink ‘stinkende’ wietplanten hebben een goede af- en aanvoer van lucht nodig! Ten eerste dien je de zuurstof af te voeren, die de plant produceert door fotosynthese. Ten tweede dien je een onderdruk in je kweektent te creëren, zodat er lucht met verse CO2 aangezogen wordt voor fotosynthese. De kweker gebruikt daarvoor een afzuiger in combinatie met een koolstoffilter.
Hoe werkt dat, zo’n koolstoffilter?
Het koolstoffilter is essentieel voor je kweekruimte. Het is meestal een langwerpige buis met stof erom, voorzien van één opening. Deze opening sluit je aan op een afzuiger en hang je in een kweektent. Koolstoffilters komen in verschillende maten, en die zijn niet allemaal geschikt voor iedere ruimte. Je kunt het formaat aflezen aan het aantal kubieke meters (m3) lucht dat het per uur kan verwerken. Dat is de capaciteit van het filter. De koolstoffilters die in de kweek voor eigen behoefte worden gebruikt zijn meestal tussen de 150 en 500 m3, met een flens-opening van 100 of 125 mm in diameter.
Tip! Kies altijd een koolstoffilter die een grotere afzuigcapaciteit heeft als je afzuiger. Doe je dat niet, gaat het slakkenhuis van de afzuiger kapot. Geurloos wiet kweken betekent ook een passend koolstoffilter kopen.
In het filter zit actief koolstof. Dit zwarte stofje fungeert als een spons en absorbeert geuren. Het koolstof vangt de geurstoffen uit de lucht en bindt de terpenen aan het materiaal. Zie het koolstof als een plank met allemaal gaten. Een geurdeeltje komt langs, valt in een gat en is er niet in staat om uit te komen. Dat zorgt ervoor dat de lucht die je afzuiger uitblaast minimaal geur bevat.
Actief koolstof kun je ook vergelijken met octaan in benzine. Benzine met een hoog octaangehalte (RON100 ipv RON95) levert meer kracht bij de ontbranding en dus meer PK’s. Voor de niet-autoliefhebbers, je auto (kan) er sneller door optrekken. Zo is het ook een beetje met het gewicht aan koolstof. Je kunt namelijk enorm veel koolstof kwijt op 1 kubieke millimeter door het te persen, maar het kost wel meer werk en tijd om het te maken. Daardoor zijn de koolstoffilters met meer kubieke meters koolstof een stuk duurder en tevens wat zwaarder dan een andere filter van dezelfde grootte.
Tip! Om een koolstoffilter zit een stofdoek, dat voorkomt dat er stof in het filter belandt. Het doek kun je na iedere oogst prima met de hand even wassen. Zorg er dan wel voor dat het doek helemaal droog is voor je het weer om je filter plaatst, om vocht in het filter te voorkomen.
Optimale flow
Een andere belangrijke zaak in de wereld van luchtcirculatie is de flow van een koolstoffilter. Je kunt namelijk stukjes koolstof in een oud filter gieten en zeer hard aandrukken. Daardoor zit het materiaal zeer strak op elkaar geperst. Maar, té strak is ook niet goed. Hierdoor kan er slecht lucht door het filter heen en heb je een krachtiger afzuiger nodig. Goed gevulde koolstoffilters behouden een goede flow; de lucht kan er makkelijk doorheen en passeert onderweg zoveel mogelijk koolstof. Sommige merken gaan zelfs zó ver dat de stukjes koolstof worden geslepen in een optimaal formaat.
Tip! Let erop dat de relatieve luchtvochtigheid nooit boven de 80% komt. Hierdoor verliest het koolstof zijn neutraliserend vermogen. Dat is vooral belangrijk voor kwekers met LED die met luchtbevochtigers werken.
Vervang koolstoffilters op tijd!
Je kunt je voorstellen dat het koolstof op een gegeven moment op is. Vele geurdeeltjes hebben zich aan het koolstof gebonden en het filter is verzadigd. Dan is het tijd om het filter te vervangen om geuroverlast te voorkomen. De goedkopere filters met minder koolstof dien je om de 2 a 3 oogsten te vervangen. De duurdere filters kunnen soms wel 5 tot 6 oogsten mee.
De afzuiger en koolstoffilter combinatie hang je het liefst in je kweektent, maar zou je ook daarbuiten kunnen plaatsen. Daarnaast kun je het uitblaasgeluid van je afzuiger reduceren. Daarvoor kun je geluidsisolerende aanzuigslangen te gebruiken in plaats van aluminium slangen of combi-slangen. Wij bieden diverse maten aan en kunnen het in onze winkel ook per meter afsnijden. Zorg er altijd voor dat je voldoende slangenklemmen hebt om het luchtkanaal helemaal luchtdicht te maken. Een beetje tape doet ook wonderen!
Neutraliseer cannabisgeur
Mocht het nou zo zijn dat je hele huis naar cannabis ruikt op het moment dat je je kweektent opent, kun je ook een Neutralizer installeren. Dat is een apparaat dat deeltjes de lucht in brengt die de terpenen daadwerkelijk neutraliseren. Het is geen sterk parfum, maar kapselt de geurdeeltjes van cannabis in. Het werkt enorm goed. Je steekt het apparaat in het stopcontact en het doet zijn werk. Ook aanbevolen als je gaat oogsten! Neutralizers vind je hier.
Zoek je meer informatie over koolstoffilters en luchtcirculatie? Kom ons dan eens opzoeken. Wij bieden verschillende modellen en maten koolstoffilters aan. Bekijk ons assortiment online of kom het ruimere assortiment in de winkel bekijken. Daarbij kunnen we alles aanzetten, zodat jij bijvoorbeeld kan horen hoeveel geluid diverse afzuigers maken.
Kom werken bij Plantarium!
En dan komen we na deze uitleg over koolstoffilters bij het beloofde nieuwtje. Cannabisgrowshop Plantarium zoekt namelijk een nieuwe collega! Ons team is aan versterking toe en we zoeken een winkelmedewerker met enige ervaring. Wil jij werken in dé legale cannabisgrowshop van Nederland? Bekijk de vacature hier en stuur ons je sollicitatie.
(advertentie)