(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Elke crisis biedt kansen, dus ook de klimaatcrisis. Die zou zomaar kunnen leiden tot de doorbraak van industriële hennep in Nederland, een uitweg uit de stikstofcrisis en de redding van onze boeren.

Hennep is biobased bouwmateriaal bij uitstek

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, presenteerde op 26 april een extra pakket maatregelen om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Eén van die maatregelen is het uittrekken van 200 miljoen euro om het gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Biobased materialen zijn afkomstig uit de levende natuur en worden ecologisch verantwoord geteeld, geoogst, gebruikt en hergebruikt.

Hennep verdient bij uitstek het predicaat biobased. De plant groeit razendsnel, heeft nauwelijks meststoffen en geen pesticiden nodig, verbetert en zuivert de grond, produceert de sterkste natuurlijke vezel ter wereld én slaat veel CO2 op.

Ook de EU erkent voordelen van hennep voor milieu

Dat weten ze in Brussel ook. ‘De productie van hennep’, stelt de Europese Commissie, ‘biedt landbouwers, industriële sectoren en consumenten in de Europese Unie grote kansen’. Op de hennep webpagina van de Europese Commissie staat een hele rij milieuvoordelen, te beginnen met de CO2 opslag: ‘Eén hectare hennep slaat in slechts vijf maanden 9 tot 15 ton CO2 op, vergelijkbaar met de hoeveelheid die door een jong bos wordt opgeslagen.’

Naast alle andere voordelen, bevordert hennep ook nog eens de biodiversiteit en het welzijn van bijen en vogels. Hennep bloeit tussen juli en september en produceert veel stuifmeel, in een periode waarin andere gewassen juist weinig stuifmeel produceren. ‘Ook biedt het vogels beschutting’, meldt de Europese Commissie, ‘en is hennepzaad voedsel voor dieren’.

Breekt hennep na vele jaren dan eindelijk door?

We komen van ver, dacht ik toen ik deze woorden las. Maar we komen wel ergens. In 1993 richtte Ben ‘Sensi Seeds’ Dronkers, geïnspireerd door Jack Herer, het eerste Nederlandse hennepbedrijf in de moderne geschiedenis op: Hempflax.

Dertig jaar later lijkt hennep eindelijk echt door te breken. Supermarkten verkopen al even hennepzaad en drogisten CBD olie – ook van hennep gemaakt – maar de noodzaak om duurzamer te bouwen geeft het laatste zetje.

Het tv-programma Nieuwsuur zond op 11 april een mooie reportage uit over hennep en andere biobased bouwmaterialen. De verslaggever constateert in Jip en Janneke taal: ‘Als een boer hennep verbouwt, daalt zijn CO2 uitstoot. Gebruikt hij hennep als isolatiemateriaal, dan daalt ook de uitstoot in de bouw. Twee vliegen in één klap. Een win-winsituatie.’

Wat de boer niet kent dat leert ie nog wel

De geïnterviewde, ‘aanjager grondstoffentransitie’ Jan Willem van de Groep, reageert lachend: ‘Er zijn wel tien wins. Als ik dat hele rijtje met wins zou moeten opsommen, dan staan we hier de hele ochtend te praten.’ Een herkenbaar sentiment. Je kunt makkelijk uren praten over hennep, alle voordelen en toepassingen, de geschiedenis.

In de reportage komt ook een jonge melkveehouder aan het woord. Hij is bezig een van zijn akkers voor te bereiden om hennep te zaaien. ‘Het is wel vernieuwend’, zegt hij. ‘Ik ken het gewas zelf ook nog niet goed, dus we moeten ook zelf nog veel leren. Maar met alle andere boeren die dit ook gaan verbouwen, moet dat goed komen.’

Vroeger, ja vroeger toen wisten we al van de vele voordelen van hennep voor de natuur…

Met hennep uit de stikstofcrisis (en toekomst voor de boeren)

Kijk, dat is oplossingsgericht denken. Met zulke boeren én grootschalige teelt en toepassing van hennep komen we wel uit de stikstofcrisis. Wat minder koeien, varkens en maïs en heel veel meer hennep. Ook om vervuilde grond te reinigen, zoals in België gebeurt met de PFAS vervuiling rond de chemische fabriek van 3M.

Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform en in een vorig leven Kamerlid voor GroenLinks, toont zich enthousiast bij Nieuwsuur. ‘Meteen doen. Schaal het op, maak het mogelijk. Dan kan er geproduceerd worden en kunnen we onze huizen isoleren met biobased materialen. Dat is aan alle kanten winst. En als we het goed doen, dan hebben deze boerenfamilies ook nog een toekomst. Dat is precies waar we naar op zoek zijn.’

[openingsbeeld: ProStockStudio/Shutterstock]
(advertentie)