- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hoeveel licht heb ik nodig om wiet te kweken?
In de natuur zorgt de zon dan wel voor voldoende licht om planten te laten groeien en bloeien, maar als je binnen wiet wil kweken zul je toch echt zelf voor voldoende licht moeten zorgen. Maar hoeveel is dat precies, voldoende licht? En welk soort lampen zijn geschikt voor de binnenteelt van planten?
Zonder licht geen leven, en dat geldt in het bijzonder voor (wiet)planten. Fotosynthese vindt plaats in de bladeren van je plant maar alleen als er voldoende licht op schijnt. Koolstofdioxide en licht worden omgezet in glucose en zuurstof waardoor de plant kan groeien.
Hoeveel is voldoende?
In een optimale situatie heeft een kweekruimte van 1 vierkante meter rond de 500 Watt aan licht nodig. Echter niet iedereen wil of kan vanwege stroomkosten en andere redenen 12 to 18 uur per dag zoveel Watt aan licht laten branden. Andere kwekers zijn er weer van overtuigd dat er geen limiet zit aan de hoeveelheid licht en hoe meer licht ze ophangen, hoe beter het voor de plant is. Er zitten echter wel degelijk limieten aan de minimale en de maximale hoeveelheid licht waarbinnen je zou moeten blijven als je je stroom of tijd niet wil verspillen.
Minimaal
Om aan het einde van een cyclus toch nog een beetje blij en trots op je opbrengst te kunnen zijn wordt aangeraden om een absolute minimale hoeveelheid licht van 150 Watt per vierkante meter aan te houden. Een minimum van 250 Watt is echter beter voor een ruimte van 1 vierkante meter.
Als je de gevolgen voor een lichttekort kunt herkennen ben je al een stuk verder
Vaak is het voor ons niet echt duidelijk wanneer er nu eigenlijk onvoldoende licht is. Maar als je de gevolgen voor een lichttekort kunt herkennen ben je al een stuk verder. Gevolgen van lichttekort zijn onder meer bladval (de bladeren vallen zonder direct aanwijsbare redenen af), maar ook slechte wortelontwikkeling en gevoeligheid voor allerlei plagen en ziekten kunnen het gevolg van te weinig licht zijn. Overbemesting verschijnselen komen ook voor. Zonder voldoende licht kan de plant de aangeboden hoeveelheid meststof namelijk niet verwerken.
Optimaal
De optimale hoeveelheid licht dat je in een kweekruimte van 1 vierkante meter kunt ophangen ligt ergens tussen de 400 en 600 Watt. Veel kwekers gaan voor de 400 Watt omdat de warmte en ventilatie met een 400 Watt lamp gemakkelijker in balans te houden zijn. Heb je echter een goede ventilatie en afzuiging dan is een 600 Watt een prima hoeveelheid licht voor een ruimte van 1 vierkante meter.
Maximaal
In een normale situatie heeft het weinig zin om meer dan 600 Watt aan licht op 1 vierkante meter op te hangen. Dit komt omdat wietplanten toch wel een limiet hebben voor wat betreft de hoeveelheid licht die ze in effectieve energie kunnen omzetten. Die limiet ligt op ongeveer 600 Watt voor 1 vierkante meter. Meer licht zou verspilling van energie worden.
In een normale situatie heeft het weinig zin om meer dan 600 Watt aan licht op 1 vierkante meter op te hangen
Als je echter gaat werken met CO2 wordt de situatie echter iets anders. Planten die in een kweekruimte staan waar veel CO2 aan wordt toegevoegd, krijgen een snellere stofwisseling. Ze kunnen daardoor meer licht en hogere temperaturen hebben. Ervan uitgaande dat je over voldoende afzuiging en ventilatie in je kweekruimte beschikt, doe je je planten geen kwaad met meer dan 600 Watt aan licht. Maar zonder extra CO2 toevoeging zullen je planten er ook weinig meer door opleveren. Het is dan kort gezegd gewoon zonde van de extra elektriciteit.
(advertentie)