- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Hoeveel wiet kun je buiten van vijf planten oogsten?
Aan de hand van de kweeklamp en de beschikbare ruimte, kun je best een goede schatting maken van de maximaal haalbare oogst van wietplanten binnen. Maar hoe zit dat buiten? Het weer is immers onvoorspelbaar. We weten echter wel dat vijf wietplanten gedoogd worden, en hoe je die zo groot mogelijk laat worden. Kortom: dit is buiten maximaal haalbaar + tips!
Hoeveel wiet je maximaal van vijf wietplanten buiten kunt oogsten is moeilijk te zeggen. Spaanse en Amerikaanse buitenkwekers die met een iets warmer en minder vochtig klimaat te maken hebben, oogsten soms wel twee kilo per plant.
In Nederland kunnen we ook zeer grote planten kweken, ware het niet dat zulke grote planten door ons natte en gematigde weer meestal voortijdig geoogst moeten worden in verband met toprot.
Hoe? Of hoeveel?
Hoeveel wiet je in Nederland dus maximaal van vijf wietplanten kunt oogsten? Ongeveer een kilo per plant maar staat je daar alsjeblieft niet blind op, want dan kom je hoogst waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Nee, in plaats van je af te vragen hoeveel wiet je maximaal zou kunnen oogsten kun je je beter afvragen hoe je buiten maximaal kunt oogsten van vijf wietplanten.
De Nederlandse gedoogregel is – nog afgezien van het feit dat die regel te pas en te onpas wordt gebroken – best een fijne regel voor buitenkwekers. Vijf wietplanten worden gedoogd, ongeacht het formaat. Wil je dus een grote wintervoorraad wiet aanleggen, dan kan én mag dat door vijf joekels van wietplanten te kweken.
Een grote wietsoort
Wil je een kilo wiet per plant oogsten, of daar ook maar een beetje bij in de buurt komen, dan red je het niet met een gemakkelijk te kweken autoflower. Nee, voor een enorm grote monsterplant heb je sowieso een wietplant nodig die pas gaat bloeien wanneer de dagen korter worden en de nachten langer.
Een zogeheten fotoperiode gevoelige wietsoort dus. Daarnaast is niet iedere wietsoort even productief. En als het even kan wil je natuurlijk ook dat je wietplant niet bij het eerste regenbuitje gaat schimmelen.
Enkele wietsoorten waarmee je in de lage landen veel wiet kunt kweken zijn bijvoorbeeld Early Skunk, Purple, Hollands Hoop, Frisian Dew en Frisian Duck, Gold Rush Outdoor en Double Dutch. Deense wietsoorten zoals Royal Dane en Danish Passion staan ook bekend om hun grote opbrengsten en goede schimmelresistentie. We testen er dit jaar twee in de grote CNNBS Buitenwiet Test.
Welke soort je ook kiest, gebruik in ieder geval gefeminiseerde wietzaden, (tenzij je goede stekken hebt) zodat je zeker weet dat je wietplanten vrouwelijk zijn. En gebruik dus geen autoflowers als je voor een maximale opbrengst per plant gaat.
Graaf een kuil voor een ander
Voor je wietplanten welteverstaan. Vijf kiloknallers van wietplanten kweek je namelijk niet in lullige potjes, maar in de volle grond. Om échte grote wietplanten te kweken moet je de grond een beetje voorbereiden en dat doe je door per plant een gat van minimaal een vierkante meter te graven. Als daar mooie vruchtbare aarde uit komt heb je geluk en hoef je de aarde alleen wat op te waarderen met bijvoorbeeld wat kippenmest-korrels, bloedmeel of beendermeel.
Als jouw tuin echter voornamelijk uit zand bestaat, heb je pech en zul je de gaten moeten vullen met potgrond uit het tuincentrum. Dit kan een hoop gesleep zijn en gesjouw. Maar goed, als je wat wil dan moet je daar ook wat voor doen, nietwaar?
Extra tip van Flip: doe dit jaar ook wat oude krantensnippers in de volle grond onder je wietplanten. Krantensnippers trekken namelijk regenwormen aan die je aarde luchtig houden en vruchtbaar maken.
Wacht geen seconde langer
Tenzij je dit artikel ergens in de winter pas zit te lezen, moet je geen seconde langer wachten met het zaaien van je wietzaden. Voor degene bij wie het inderdaad winter is: ten tijde van schrijven is het 2 mei. De kans op nachtvorst is over een week of twee nihil, dus je kunt je wietzaden na het ontkiemen op zonnige dagen alvast buiten zetten.
Kweek op het zuiden
Licht is gewicht, dus zorg ervoor dat je planten daar zoveel mogelijk van profiteren door ze op het zuiden te zetten. Moet je daar natuurlijk wel de tuin voor hebben maar een zonnig plekje op het zuiden scheelt enorm. Op het noordelijk halfrond gaat de zon namelijk altijd in het zuiden onder waardoor wietplanten op het zuiden iedere dag van meer lichturen profiteren.
Verduister
Verduisteren is met afstand het beste wat je kunt doen om meer en betere buitenwiet te kweken in Nederland. Wietplanten gaan zoals je waarschijnlijk wel weet bloeien wanneer de nachten langer en de dagen korter worden. Door ze handmatig in het donker te zetten kun je de bloeifase zodanig eerder laten beginnen, dat ze tijdens mooie zonnige weken kunnen bloeien. De toppen worden hierdoor dikker en zwaarder en omdat ze eerder bloeien hebben je wietplanten geen last van het natte weer van oktober.
Een wietplant bloeit gemiddeld namelijk een week of acht. Zou je niet verduisteren dan bloeit ze pas rond het einde van augustus en zou ze dus tot aan het einde van oktober moeten doorbloeien. En we weten allemaal wat voor weer het dan is, dus van de bloei komt dan weinig meer terecht. Door je wietplanten bijvoorbeeld in juli te verduisteren, kun je ervoor zorgen dat ze in augustus en september bloeien. De temperatuur is in die maanden aanzienlijk hoger dan in oktober of zelfs november. Daarnaast schijnt de zon vaker en is die intenser.
Wanneer het formaat van je wietplanten niet zo van belang is, kun je zelfs nog eerder met verduisteren beginnen en je wietplanten bijvoorbeeld in juli en augustus al laten bloeien. Of zelfs in juni en juli als je wil, twee absolute topmaanden voor wietplanten!
Omdat je wietplanten waarschijnlijk enorm groot zijn geworden wanneer je met verduisteren begint, zul je een soort tent om je planten moeten bouwen. Span hiervoor lijnen en hang hier lichtdicht folie overheen. Zwart-wit folie van de kweekwinkel is hier heel geschikt voor. Hou de witte kant buiten zodat het niet al te heet wordt in de tent.
Verduisteren moet je iedere dag rond hetzelfde moment doen, en wel zo dat je wietplanten elke dag 12 uur in het donker staan. Om de bloeifase extra snel te laten beginnen kun je je wietplanten als je met verduisteren begint, één keer een extra lange periode van drie dagen in het donker laten staan.
(advertentie)