(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanaf 4 november is het tweede seizoen van de dramaserie ‘Hollands Hoop’ te zien bij BNN/VARA. Helaas sluit de ‘Nederlandse Breaking Bad’ sluit inhoudelijk perfect aan bij de propaganda van politie en justitie over cannabis. VOC-voorzitter Derrick Bergman over gemiste kansen…

Verzonnen horrorverhalen

Al bij het eerste seizoen van ‘Hollands Hoop’, uitgezonden in 2014, moest ik regelmatig denken aan Max Daniel. Deze politiecommissaris hield zich jarenlang bezig met het verspreiden van grotendeels verzonnen horrorverhalen over ‘de keiharde wereld van de wietcriminelen’. Kwekers zouden regelmatig vingers afknippen van concurrenten, want dan konden ze geen wiet meer knippen: dat werk. Er was geen talkshow of krant die hem niet uitnodigde om zijn propaganda te spuien. Meestal zonder één kritische vraag of kanttekening.

Boerderij annex wietplantage

Max Daniel doet inmiddels iets anders bij de politie, maar zijn propagandacampagne werkt nog steeds door. Het kan bijna niet anders of Daniel is een groot fan van ‘Hollands Hoop’, waarin al zijn geweldsfantasieën werkelijkheid worden. De plot van de serie is simpel: een psychiater met een burn-out erft de boerderij van zijn vervreemde vader op het Groningse platteland.

Backstage beeld van Hollands Hoop op Instagram…

De boerderij heet Hollands Hoop en blijkt een wietplantage te zijn, “die onderdeel uitmaakt van een nog veel groter drugsimperium”, aldus de promotekst op de website. Na de verhuizing wordt de hoofdpersoon “steeds meer opgeslokt door de duistere activiteiten die op de boerderij plaatsvinden, waardoor hij langzaam zijn ethisch besef verliest”.

Zou scenarist Ribbens echt niet snappen dat hij conservatieve politici die nog steeds geloven in de Hollandse Hennepoorlog de wind in de zeilen geeft met zijn bloederige bedenksels?

Natuurlijk: de serie is fraai gedraaid, de locaties zijn prima gekozen en er wordt goed geacteerd. Maar waarom moet het scenario alle vooroordelen en sensationele politiepropaganda over wietkwekers bevestigen? Zou scenarist Franky Ribbens echt niet snappen dat hij conservatieve politici die nog steeds geloven in de Hollandse Hennepoorlog de wind in de zeilen geeft met zijn bloederige bedenksels? In een interview met de Volkskrant uit 2014 zei Ribbens over de opnames van de eerste serie: ‘Op een gegeven moment zat de hele crew die wiet te knippen in het zonnetje. Vuurkorf aan. Gitaartje erbij. We voelden ons net een drugskartel in Mexico.’

Hollands Hoop versus Eigen Kweek

Huh? Planten knippen in het zonnetje, met een vuurkorf en een gitaar erbij kan allerlei emoties opwekken, maar het gevoel dat je een drugskartel in Mexico bent lijkt mij niet voor de hand liggend. In plaats van naar ‘Breaking Bad’ zou Ribbens eens een paar afleveringen van de Vlaamse serie ‘Eigen Kweek’ moeten bekijken.

Deze buitengewoon succesvolle serie draait om de West-Vlaamse boerenfamilie Welvaert, die wiet gaat kweken om uit hun benarde financiële positie te komen. Waar in ‘Hollands Hoop’ de nadruk ligt op geweld, kozen de makers van ‘Eigen Kweek’ voor humor als belangrijkste ingrediënt. Niks drugsimperium en duistere activiteiten, maar het geklungel en amateurisme dat de werkelijkheid van de wietwereld een stuk dichter benadert.

1-track pony

Een BNN/VARA tweet van vorige week zet de toon voor het nieuwe seizoen:

Wat we waarschijnlijk niet gaan zien bij BNNVARA: documentaires over de opkomst van medicinale wietolie, nieuws over de 200 verschillende onderzoeken naar medicinale cannabis in Israël, reportages over de positieve effecten van legale cannabis in Colorado, Oregon of een van de vele andere Amerikaanse staten die hebben gelegaliseerd, items over de steeds grotere en talrijkere cannabisbeurzen in heel Europa.

Gelukkig hebben we VICE, Cannabis News Network en The Cannabist nog… en CNNBS natuurlijk!

(advertentie)