- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Hoofd cannabis autoriteit Malta bezoekt Nederland en het VOC
Niet Spanje, Nederland of Luxemburg had de primeur om als eerste Europese land cannabis te legaliseren, het was Malta dat in december 2021 met die eer ging strijken. Vorige week bracht Mariella Dimech, hoofd van Maltese cannabis autoriteit, een bezoek aan Nederland en ze kwam ook langs op het VOC-kantoor.
Verantwoord cannabisgebruik
De cannabis autoriteit is een overheidsinstelling en heet voluit Association for the Responsible Use of Cannabis, afgekort ARUC. Het werkbezoek aan Nederland werd georganiseerd door de Italiaanse cannabisactivist Emanuele Milazzo, die ik al een paar jaar ken.
Op het programma stonden een bezoek aan coffeeshop Dizzy Duck in Den Haag, Wageningen University & Research, coffeeshop The Rookies en het Cannabis College in Amsterdam en een bezoek aan het VOC en coffeeshop PINK in Eindhoven.
Vier wietplanten per huishouden
Mariella Dimech is psychotherapeut van beroep en werkte ruim twintig jaar met harddrugsverslaafden op Malta. Sinds januari is ze hoofd van ARUC, dat onder meer verantwoordelijk is voor het verstrekken van vergunningen aan de niet-commerciële cannabis clubs die een centrale rol spelen in de legaliseringswet.
Inwoners van Malta mogen sinds de invoering van die wet maximaal zeven gram cannabis op zak hebben, maximaal vier planten per huishouden kweken en maximaal vijftig gram cannabis in huis hebben. Niet-commerciële cannabis clubs mogen cannabis verkopen, maar consumptie in de club is vooralsnog verboden. Clubs mogen maximaal vijfhonderd leden hebben.
Legalisering op Malta gaat fasegewijs
De legalisering gaat in fasen, benadrukte Dimech een paar keer. Een beetje volgens het Amerikaanse advies over edibles: start low, go slow. Zo begint ze met het verstrekken van vijf vergunningen voor clubs, daarna volgen er meer. In de toekomst wordt consumptie in de club waarschijnlijk toegestaan, maar nu nog niet.
Hetzelfde geldt voor toeristen: die mogen nu nog geen lid worden, maar later waarschijnlijk wel. En Dimech begrijpt zelf ook dat het raar is om vier planten toe te staan, maar de opbrengst van die planten te maximeren op vijftig gram, dus nog geen dertien gram per plant. Zeker nu ze mijn balkonplanten in volle bloei heeft gezien, overigens de eerste keer in haar leven dat ze levende cannabisplanten aanschouwde.
Vijftig aanvragen voor een cannabis social club
We hadden een boeiend gesprek op het VOC-kantoor. Ik was onder de indruk van Dimech’s openheid en leergierigheid en haar gebrek aan vooroordelen. Voor de duidelijkheid: Dimech heeft de legaliseringswet niet gemaakt. Zij gaat over de uitvoering en geeft advies over aanpassingen.
De inzet is om de prijzen van de cannabis in de clubs veel lager te maken dan de prijzen op de zwarte markt. Alle cannabis wordt getest in een laboratorium en Dimech wil dat ook thuistelers op termijn hun cannabis door een lab kunnen laten testen. Ze vertelde dat er zo’n vijftig aanmeldingen zijn voor een vergunning om een cannabisclub te runnen. Niet slecht voor een eiland dat slechts een half miljoen inwoners telt.
Vooralsnog een niet-commerciële insteek
Het niet-commerciële karakter van de clubs maakt het Maltese systeem uniek in de wereld. Dimech was heel geïnteresseerd in de handvol stichting-coffeeshops in Nederland, zoals de Piramide in Bussum en Wiz Art in Stadskanaal. Die shops worden gerund door een directeur met een salaris en ze besteden de winst aan het interieur van de shop, goede voorlichting en goede doelen – niet aan een nieuwe auto voor de eigenaar.
Dimech denkt dat de cannabisverkoop op Malta op de lange termijn wel commercieel zal worden, mede onder invloed van de legalisering in Duitsland. De Duitse regering kiest naar het zich laat aanzien voor een commercieel systeem.
Ellende in het zuiden
Na het gesprek liepen we naar coffeeshop PINK, waar we werden ontvangen door eigenaresse Lisa Lankes. Zij ziet weinig in het systeem met besloten clubs waarvoor registratie verplicht is. Heel voorstelbaar gezien de ellende die de PINK en andere coffeeshops in het zuiden hebben gehad met het Besloten Club-criterium.
Toen dit nog gold kwam er geen hond meer in de coffeeshops, vanwege de verplichte registratie. Het blijft spannend om te zien hoe de clubs op Malta straks gaan functioneren, als de eerste vergunningen zijn uitgegeven. Tegen die tijd moet ik maar eens op werkbezoek naar het fraaie eiland…