(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zo hoor je jarenlang niets van politiefunctionarissen over legaliseren, en zo zijn daar in nog geen maand tijd twee die zich daar openlijk over uitspreken. Deze keer is het de Gentse hoofdcommissaris Steven de Smet die in een podcast over het Gentse nachtleven laat weten een voorstander van legalisering te zijn: “We moeten drugs legaliseren, maar niet commercialiseren.”

Op 16 april publiceerden we een column van Koen Simmers, hoofdbestuurder bij de Nederlandse Politiebond. Hij riep daarin op om cannabisteelt voor medicinaal gebruik uit het strafrecht te halen. “De werkdruk van de politie is al groot genoeg, en hoewel de politiek al jaren beterschap belooft zullen de korpsen zeker tot 2025 met onderbezetting kampen.”

Bepaalde klussen zouden volgens Simmers dan ook afgestoten moeten worden, met name die waar nut en noodzaak ter discussie staan zoals de jacht op kleine thuiskwekers. Aanleiding voor de column waren een serie gesprekken met cannabisactivist Bart Hissink.

Dankzij de inkomsten van de zoon, kon het gezin een televisie kopen “tja, leg dan maar eens uit dat hij een legale job moet zoeken voor minder dan de helft van het geld”

Flink blok hasj

Deze week kreeg Simmers bijval vanuit België, van de Gentse hoofdcommissaris Steven de Smet in podcast De Nacht, over het Gentse uitgaansleven. de Smet is altijd al voorstander van de legalisering van drugs geweest.

Dat kwam eigenlijk na een aanhouding, eind jaren ’80, begin jaren ’90, aldus de commissaris. Een jongen van 17 werd op een groot dance evenement aangehouden met een flink blok hasj, ongeveer zo groot als een half pakje sigaretten. De Smet ging stoutmoedig bij de ouders langs om erover te praten, zoals dat toen nog ging.

De mensen hadden het niet breed, en de moeder zei in plat dialect dat de jongen ’toch immers niemand dwong om bij hem te kopen?’

Dankzij de inkomsten van de zoon kon het gezin een televisie kopen. “Tja, leg dan maar eens uit dat hij een legale job moet zoeken voor minder dan de helft van het geld”.

Steven de Smet (vooraan, midden) met de cast van Flikken in 2007. Foto: Markfan, Wikipedia

Ook voor de Gentse hoofdcommissaris is de werkdruk van de politie een reden om te willen legaliseren. Als voorbeeld neemt hij het zogenaamde lik op stuk beleid, waarbij Belgen die op een feest met pillen worden betrapt, dat meteen kunnen afkopen met een boete.

“Dat toont toch al aan dat we het niet meer aankunnen.” Via de haven van Antwerpen komen jaarlijks tientallen tonnen cocaïne binnen, haalt de Smet voorts aan. Door ervaring is hij van mening dat drugs beter gelegaliseerd kunnen worden. Maar, zegt hij er meteen bij, niet gecommercialiseerd.

In zijn 43-jarige loopbaan heeft de hoofdcommissaris de ellende van alcohol van dichtbij gezien, waardoor hij van mening is dat je met drugs niet dezelfde fout moet maken

Drama’s met alcohol

Als gevraagd wordt wat hij daarmee bedoelt haalt hij het voorbeeld van alcohol aan. Dat is legaal en wordt commercieel aangeprezen. En moet je eens kijken wat een drama’s dat aanricht. In zijn 43-jarige loopbaan heeft de hoofdcommissaris de ellende van alcohol van dichtbij gezien, waardoor hij van mening is dat je met drugs niet dezelfde fout moet maken. Er is controle nodig, en een degelijk preventiebeleid.

Omdat de wereld steeds kleiner wordt, is de Smet van mening dat er ook duidelijke internationale afspraken gemaakt moeten worden. Zoals het nu is laten we de internationale drugshandel helemaal over aan criminele netwerken. Dit zorgt voor enorme winsten die in legale bedrijven wordt geïnvesteerd, en wat weer veel corruptie in de hand werkt bij overheden. Als je de enorme winsten uit handen weet te nemen met legalisering, dan verdwijnt ook de illegale markt, aldus de Smet. Hij ziet mogelijkheden door drugs net zo als medicijnen, onder toezicht te verkopen. Dan kan er belasting geheven worden, en van de winsten kunnen preventieprogramma’s worden bekostigd.

(advertentie)