- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Hou het hoofd en je planten koel
Het zijn heerlijke zomerse dagen, lekker om zelf van te genieten en ook buitenkwekers waarderen de zomerzon wel. Alleen loopt het kwik bij veel binnenkwekers door de zon te hoog op, vooral op zolders kan het enorm heet worden. Met deze tips hou je het hoofd en je kweekruimte koel.
Als het erg warm wordt moet je om te beginnen ook je hoofd koel houden. Niet in paniek raken dus, maar er gewoon wat aan doen. Wietplanten kunnen best wat warmte verdragen, maar een plant die zonder CO2 toevoeging groeit zou het toch niet warmer moeten krijgen dan een graad of 28. Als de temperatuur te hoog oploopt zullen je planten te veel vocht verliezen, ze kunnen daardoor uitdrogen of verbranden. Toppen worden luchtig en ontwikkelen ook niet goed bij een te hoge temperatuur. Om te weten hoe hoog het kwik in je kweekruimte oploopt heb je om te beginnen een min – max thermometer nodig, deze meet de extreemste temperaturen in je kweekruimte.
Zomerschema
Een van de gemakkelijkste dingen die je zonder extra investeringen kunt doen is het omgooien van je lichtregime. Door lampen ’s nachts te laten branden in plaats van overdag, kun je de temperatuur wellicht een paar graadjes doen zakken.
Zorg voor een goede luchtcirculatie
Op plaatsen waar lucht stil blijft hangen wordt het snel te heet. Met genoeg ventilatoren in je kweekruimte zorg je ervoor dat de lucht overal in beweging is en de verse koelere lucht goed door de ruimte verspreid wordt. Bovendien maakt een lekker briesje je planten sterker.
Ballast
De ballast van je lamp produceert ook een hoop warmte. Kies een lamp met een externe ballast en plaats hem buiten je kweekruimte waar je geen last hebt van de extra hitte.
Gebruik de juiste afzuiger
Kijk je afzuiger eens na, heb je genoeg capaciteit om warme lucht snel genoeg weg te zuigen? De capaciteit van afzuigers wordt aangegeven in kubieke meters per uur. Dat is de hoeveelheid lucht die ze kunnen verplaatsen in een uur. Meet de inhoud van je kweekruimte (lengte x breedte x hoogte) en zorg voor een afzuiger die deze inhoud aan lucht in 5 minuten of minder kan verplaatsen. Zorg ervoor dat de luchtslangen ook niet onnodig veel bochten hebben en houd ze zo kort mogelijk, dit verlaagt namelijk de capaciteit van je afzuiger.
Cooltube
Een cooltube is een glazen buis waar de lamp in zit. Via deze simpele toevoeging aan je lamp die je op je afzuiger aansluit, zuig je de meeste warmte die je lamp produceert direct weg.
Isolatie
Een kweekruimte die geïsoleerd is, is makkelijker op temperatuur te houden. Ongeïsoleerde zolders staan bloot aan extreme hitte of kou. In de winter zorgt isolatie ervoor dat het niet te koud wordt voor de planten en dat een pak sneeuw op het dak lekker blijft liggen, en dus niet je kweekruimte verraad omdat jouw dak als enige in de hele straat sneeuwvrij is.
CO2 toevoegen
Wietplanten die in een ruimte staan waar de concentratie CO2 hoger is (tot 1500 PPM) kunnen meer hitte verdragen. Gebruik alleen geen CO2 kachel want deze produceren naast CO2 ook meer warmte. Kies bijvoorbeeld voor een CO2 emmer of CO2 uit een tank.
Andere verlichting
In plaats van een HPS lamp kun je in de zomermaanden ook overschakelen naar een goede led kweeklamp of TL lampen. Als je normaal gesproken meerdere HPS lampen gebruikt, kun je er wellicht eentje vervangen met een minder hete lichtbron.
(advertentie)