- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
HPS killer SPYDR nu ook in Nederland!
Double ended HPS kweeklampen moeten het tegen ze afleggen en ook de allernieuwste andere led kweeklampen zijn minder efficiënt dan de SPYDRx Plus kweeksystemen van Fluence Bioengineering. Tot nog toe waren ze jammer genoeg alleen in Amerika te koop, maar daar is dankzij Led Paradise nu verandering in gekomen.
In september van vorig jaar plaatsten we deze video van wat we toen een monstertest noemden. Een monstertest van drie van de allerbeste kweekverlichting. Om preciezer te zijn ging het om de zogenaamde double ended Gavita HPS lampen die momenteel zo’n beetje de standaard zijn voor legale mediwietkwekerijen in Amerika, de Philips ePapillon lampen die als plasma killers verkocht worden, de Phantom double ended HPS lampen van het Amerikaanse Hydrofarm en de SPYDR 1200 led kweeklampen van BML. Drie retegoede HPS kweeklampen uit het hoogste segment dus die het opnamen en af moesten leggen tegen de enige led kweeklampen uit de test.
Je zult begrijpen dat we de test met jaloerse ogen bekeken, aangezien de SPYDR lichtsystemen alleen op de Amerikaanse markt beschikbaar was. Zulke efficiënte led kweeklampen hadden we hier nog niet gezien! Ook na de oogst werd het duidelijk dat de SPYDR 1200 de HPS lampen overtuigend had verslagen. Goed, inmiddels hoeven we niet meer jaloers op de Amerikaanse kwekers te zijn want Led Paradise heeft de SPYDR kweeklampen naar Nederland gehaald.
Fluence SPYDRx Plus
We spoelen even vooruit, de SPYDR BML 1200 lampen worden niet langer verkocht. Althans niet onder die naam en dezelfde uitvoering. Inmiddels is de SPYDR 1200 namelijk verbeterd en vervangen door de Fluence SPYDRx Plus van Fluence Bioengineering. Deze lampen verbruiken in plaats van de 1200 watt van de BML 1200 slechts 660 Watt. Dat het nog kon is bijna niet te geloven maar de verbeteringen hebben ertoe geleid dat het nieuwe model 21 procent meer, voor planten opneembaar licht (PAR, Photosynthetically Active Radiation) per seconde (PPF, Photosynthetic Photon Flux) uitstraalt!
Optimale lichtspreiding
Hoe kan het dat deze SPYDRx led systemen HPS lampen verslaan en zoveel betere resultaten leveren dan de andere LED kweeklampen op de markt, die toch ook niet misselijk zijn? Dat heeft te maken met het gebruik van de beste kwaliteit LED diodes in combinatie met een revolutionaire spreiding van het licht. De SPYDRx lampen zijn namelijk geen vierkante blokken die het licht vanuit een centraal punt onder een hoek naar beneden stralen, maar bestaan uit een balk waarop 5 of 8 dwarsbalken met daarop de leds gemonteerd zijn. De beide modellen zijn dan ook best groot, 112 x 107 centimeter om precies te zijn. Dit zorgt ervoor dat het licht veel beter over de planten verdeeld wordt dan met conventionele led kweeklampen, die doorgaans alleen direct onder de lamp hele hoge PPF waarden halen maar de planten in de hoeken van je kweekruimte veel minder verwennen. De SPYDRx levert geen hotspots met extreem hoge PPF waarden direct onder de lamp, maar verdeelt zijn licht gelijkmatig over alle planten. Hierdoor leveren ze gemiddeld over het hele kweekoppervlak genomen veel hogere PAR waarden.
Dikke toppen dichterbij
Het grote voordeel van de betere lichtspreiding is dat de SPYDRx hierdoor veel dichter op de planten gebruikt kan worden. Door de hoge piekwaarden van de meeste andere LED kweeklampen, dien je die al snel zo’n 50 tot 60 centimeter boven het gewas te gebruiken. Er gaat dat een hoop licht verloren door de afstand en alleen de planten die recht onder de lampen staan krijgen optimaal of zelfs teveel licht.
Fluence SPYDRx ledsystemen kunnen daarentegen veel dichter op het gewas hangen, zelfs tot zo weinig als 15 centimeter! Alle planten krijgen dan praktisch dezelfde hoeveelheid licht en zullen zich hierdoor gelijkmatig ontwikkelen. Je hebt alleen wel een minimale ruimte van 120 x 120 nodig om de SPYDRx in kwijt te kunnen.
SoLunar
Op veel led kweeklampen vind je een of twee schakelaars waarmee je de lichtintensiteit kunt regelen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je energie wil besparen tijdens de groeifase. Een deel van de led diodes gaat dan vaak uit. Bij Fluence hebben ze dit op een andere manier opgelost. Een aparte SoLunar controller bestuurt de lichtintersiteit van de SPYDRx lampen. Je kunt de lichtintensiteit dimmen en middels een ingebouwde timer bijvoorbeeld een ondergaande zon nabootsen. Door de lichtintensiteit langzaam op te bouwen en weer langzaam af te bouwen aan het einde van de ‘dag’ bespaar je je planten stress en schrikreacties. Op één SoLunar controller (apart verkrijgbaar voor 159 euro) kun je maximaal drie SPYDRx kweeklampen aansluiten. De lampen kunnen afzonderlijk aangestuurd worden wanneer ze bijvoorbeeld in aparte groei- en bloeiruimtes hangen, maar je kunt ze ook alledrie tegelijkertijd aansturen wanneer je ze in één kweekruimte gebruikt.
Momenteel levert Led Paradise twee verschillende SPYDRx versies. De afmetingen van beide lichtsystemen zijn gelijk, namelijk 112 x 107 centimeter. Het verschil zit ‘m in het aantal led dwarsbalken, 5 of 8 stuks. De SPYDRx met 5 led dwarsbalken verbruikt 330 Watt, kost 1179 euro en is vergelijkbaar met een 600 Watt HPS lamp. De versie met 8 balken verbruikt 660 Watt, kost 1859 euro en is te vergelijken met een 1000 Watt HPS. De SoLunar controller is apart verkrijgbaar en kost 159 euro.
(advertentie)