- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hulp gevraagd met zaailingen (ze groeien niet goed)
De lezersvraag van deze week is voor een vriend, en dat is natuurlijk extra aardig. Hij (de vriend) heeft hulp nodig omdat zijn zaailingen na vier weken nogal klein zijn en er sommige planten zijn met vage witte vlekken. Ook opvallend is dat de plantjes nogal gestrekt zijn, en niet uit eigen kracht rechtop blijven staan. Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?
Ik moest wel een beetje lachen toen ik de vraag ‘voor een vriend’ voor het eerst las. De vriend heeft mijn hulp namelijk nodig bij een paar ‘dingetjes’, omdat er zich een paar ‘dingetjes’ voordoen. Nou, eerst maar eens lezen wat voor dingetjes er allemaal aan de hand zijn…
|
Nou, je bent inderdaad een goede vriend want je bent bij mij aan het juiste adres voor wietvragen. Al zijn ze al best wel hoog, ben ik het met je eens dat de plantjes van je vriend wel een klein beetje groter hadden kunnen zijn na vier weken. Maar wat ik me ook afvraag, is hoe kan het dat je vriend een stuk of 20 wietplantjes heeft waarvan hij de soort niet kent? Maar goed, er zijn dingetjes waar hij mijn hulp bij nodig heeft…
Te weinig licht
Laat ik met de groei beginnen, want dat is denk ik het belangrijkste dingetje. Opvallend is dat deze wietplantjes erg gestrekt zijn, en kennelijk niet uit zichzelf rechtop kunnen staan gezien de ondersteuning. Dit geeft om te beginnen alvast aan dat ze wat te weinig licht ontvangen. Dat is namelijk de reden dat ze zo lang en dun zijn. De zaailingen zijn gaan strekken omdat ze als het ware hopen op meer licht als ze het hogerop zoeken.
Helaas weet ik niet welke LED je vriend gebruikt maar die zou te zwak kunnen zijn voor het kastje. Het kan ook dat de lamp te hoog hangt, waardoor de lichtsterkte te laag is. Als de lamp lager kan, zonder dat er planten in de schaduw komen, doe dat dan. Anders zou je vriend er misschien ook een tweede kweeklamp bij kunnen hangen, maar ze hebben in ieder geval meer licht nodig.
Als de planten meer licht krijgen dan zullen ze namelijk ook beter groeien. Voldoende licht is een vereiste voor een goede groei, aangezien licht de motor is van de fotosynthese.
Te lang en te dun
Het is verder jammer dat de plantjes nu al in behoorlijk grote potten staan. Anders had je vriend ze namelijk kunnen verpotten, en dan had hij ze wat dieper kunnen ingraven, zodat ze weer zelf uit eigen kracht rechtop kunnen staan. Als je dat nu zou doen, dan zou je ze eerst moeten uitgraven, waarbij er waarschijnlijk veel wortels zullen beschadigen.
Om de stammen toch wat sterker te maken, raad ik je vriend aan om een circulatiefan (liefst een zwenkventilator) te installeren als hij dat nog niet heeft. Richt de ventilator iets boven de plantjes, zodat ze een beetje in de wind kunnen bewegen. De wind voert dan verse lucht aan voor een betere verdamping en dus een betere groei. Maar bovenal maakt het de steeltjes van de zaailingen wat sterker en dikker.
Te koud en een bladmineerder
Verder heb ik het vermoeden dat het misschien ook wat aan de koude kant is in deze ruimte. Als het met de lamp aan onder de 20 graden is, is dat eigenlijk wat te koud. In dat geval zou een tweede lamp misschien ook voor wat extra warmte kunnen zorgen. Komt er geen tweede of sterkere lamp in de kast en is het inderdaad te koud, dan raad ik aan om de ruimte op een andere manier bij te verwarmen. Misschien kun je de verwarming gewoon wat hoger zetten, of gebruik een klein elektrisch kacheltje met ingebouwde thermostaat. Hoe dan ook zou het met de lamp aan toch wel minimaal 24 graden moeten zijn, en in het donker minimaal 18 graden.
Aan de kleur van de bladeren zie ik niet veel geks eerlijk gezegd, en de bladpunten lijken me ook prima. Die vage witte vlek op een van de bladeren, is het werk van een bladmineerder. Dit is een insect dat ín het blad rondkruipt en een wit spoor achterlaat. Waar je het spoor ziet heeft de bladmineerder een gang gevreten in het blad. Gelukkig richten bladmineerders niet heel veel schade aan, en kun je ze gemakkelijk doodknijpen. Volg daarvoor het spoor tot je een verdikking ziet. Daar houdt de bladmineerder zich schuil. Knijp hem gerust dood.
Het feit dat je vriend een bladmineerder heeft, wijst erop dat deze kweekkast waarschijnlijk in een schuur staat. Bladmineerders vind je namelijk doorgaans op buitenwiet planten en niet op binnenwiet. Dit zou de lage temperatuur ook meteen verklaren. Ik raad je vriend in dat geval wel aan om zijn kast naar binnen te verhuizen waar het klimaat warmer is, en niet zo grillig.
-xxx- Muna
(advertentie)