- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hydro-biologisch: het beste kweeksysteem?
Een interessant artikel in Skunk Magazine vertelt over een kweekexperiment waarbij hydrologisch kweken wordt gecombineerd met biologisch kweken. Volgens de schrijver zorgt de methode ervoor dat wietplanten veel meer voeding kunnen opnemen (tot EC 4,0), en spectaculaire oogsten mogelijk zijn!
Door potten verticaal in tweeën te delen en de ene zijde met aarde te vullen en de andere zijde met perliet, zou een wietplant een dubbel zo sterke voedingsoplossing aankunnen. De perlietkant dien je goed nat te houden met schoon water zonder voeding terwijl je aan de aardezijde dubbel geconcentreerd voedingswater geeft. Omdat de plant zo altijd de beschikking zou hebben over schoon water zou de geconcentreerde voedingsrijke bodem de wortels (en de bladeren) niet kunnen beschadigen en worden planten veel groter, zelfs in kleine potten.
Hydro-biologisch kweken
Helaas heeft de schrijver geen foto’s van het experiment gemaakt, maar hij beschrijft wel hoe hij de theorie in de praktijk bracht. Hij kweekte een stekje op, en liet dat een paar weken wortelen in een steenwol blokje. Toen de stek goed geworteld was, zette hij haar in een speciaal geprepareerde pot. Hij lijmde een plastic scheidingswand in een bescheiden 7,5-literpot, vulde de ene kant met perliet en de andere kant met een voorbemest aardemengsel en plaatste daarop de plant.
Toen de plant na een week of twee, wortels in beide kanten van de pot had groeien, plaatste hij de plant (inmiddels al zo’n 60 centimeter hoog) in een bloeiruimte. Zoals het systeem voorschrijft waterde hij de perlietkant dagelijks met veel schoon water. De aardekant voorzag hij van een sterk geconcentreerde voedingsoplossing met een pH-waarde van 5,5 en een EC-waarde van wel 4,0! Een EC-waarde waar je gewoonlijk echt niet mee weg komt.
Dripping with trichomes!
Hij vertelt verder hoe de plant er gezond uitzag en totaal geen tekenen van stres of voedingsoverschotten liet zien. Als we het mogen geloven groeide ze uitbundig en had ze compacte toppen en nette korte internodes. De plant droop van de trichomen, it was just dripping with trichomes! Na de oogst droogde hij de plant zoals gewoonlijk. Hoewel de plant niet gespoeld werd, was de smaak merkbaar schoner en verfijnder.
De grootste verrassing kwam toen hij de kluit van de plant inspecteerde
Maar de grootste verrassing moest nog komen toen de bewuste kweker de kluit van de plant inspecteerde. Ten eerste was er nog genoeg ruimte in de pot voor wortels. Dit is gek want normaal gesproken zou je verwachten dat de wortelkluit de kleine 7,5 literpot helemaal gevuld zou hebben. Verder groeiden er dikke gezonde witte hydro-wortels in de perlietkant, en een sponzig netwerk van dunne wortels in de aardezijde.
Normaal gesproken zou de kleine pot helemaal opgevuld moeten zijn met wortels. De schrijver concludeert dan ook, dat hij op deze manier kleinere potten zou kunnen gebruiken voor dezelfde resultaten. Of omgekeerd: grotere planten zou kunnen kweken in dezelfde maat pot.
Jef Tek zoals de schrijver van het betreffende artikel heet, was zeer onder de indruk van het resultaat van zijn experiment, en we moeten ook wel toegeven dat er een zekere logica in zit. Als je het systeem aan een test gaat onderwerpen, zijn wij alvast zeer nieuwsgierig naar je bevindingen.