(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Beginnende hobbykwekers kiezen vrijwel altijd voor aarde. Pas naarmate de ervaring toeneemt wordt eventueel een hydrosysteem overwogen. Op aarde kweken is nu eenmaal makkelijker en planten in hydrosystemen leveren meer opbrengst. Maar wist je dat je de twee systemen ook kunt combineren?

Hydrokweken wordt door velen al snel gezien als iets ingewikkelds waarbij je pompen nodig hebt en pH- en EC meters. Maar even afgezien van de benodigde meters en het systeem zelf, levert hydrokweken doorgaans wel aanzienlijk meer wiet op. Wietplanten groeien namelijk een stuk sneller wanneer ze op hun wenken bediend worden met direct opneembare voedingsstoffen en veel zuurstof bij de wortels.

Het kweken in een hydrosysteem is dus wat ingewikkelder, maar wel zeer lucratief. Maar wat als we je vertelden dat er een kweeksysteem bestaat met het natuurlijke kweekgemak van aarde, maar ook de opbrengsten van een hydrosysteem? Het heet Bio-Hydro, en werd beschreven in een oude editie van Skunk Magazine.

Hoe werkt Bio-Hydro kweken?

Door potten verticaal in tweeën te delen en de ene zijde met aarde te vullen en de andere zijde met perliet, kun je de plant een dubbel zo sterke voedingsoplossing geven. De perlietkant moet kletsnat gehouden worden met schoon water zonder voeding, terwijl de aardezijde dubbel geconcentreerd gevoed moet worden. Op deze manier heeft de plant altijd de beschikking over schoon water en kan de geconcentreerde voeding in de aarde, de wortels niet beschadigen. Wietplanten worden veel groter, zelfs in kleine potten.

Bio-Hydro: door potten in tweeën te verdelen groeien de wortels links in perliet met schoon water en rechts in aarde met een zeer geconcentreerde voedingsoplossing. Foto perliet: Mona Makela, foto aarde: Madlen – Shutterstock.

EC 4.0!

De methode werd ontdekt tijdens een kweekexperiment van Skunk Magazine schrijver Jef Tek. Hij kweekte een stekje op en liet dat een tijdje wortelen in een steenwol blokje. Toen de stek goed doorworteld was, zette hij haar in een speciaal geprepareerde pot. In het midden van de pot zat verticaal een plastic scheidingswand gelijmd. De ene kant werd gevuld met perliet en de andere kant met een voorbemest aardemengsel. In het midden werd de wietplant geplaatst zodat deze met haar wortels in beide kanten van de pot kon groeien.

Zoals het systeem voorschrijft bewaterde hij de perlietkant dagelijks met veel schoon water, terwijl de aardekant steeds wanneer het droog was, voorzien werd van een sterk geconcentreerde voedingsoplossing met een pH waarde van 5,5 en een EC-waarde van wel 4,0! Een EC-waarde waar je gewoonlijk echt niet mee wegkomt, zonder de plant te beschadigen.

Kweekgemak

Omdat de plant altijd de beschikking had over schoon voedingswater én zeer geconcentreerde voeding, groeide ze als kool en liet ze geen enkele tekens van stress zien. Ondanks dat de EC-waarde in de aardekant van de pot extreem hoog was. De plant zag er volgens Skunk Magazine gezond, groen en vitaal uit en groeide zo uitbundig als andere planten in hydrologische systemen.

Opmerkelijk genoeg werd de plant niet gespoeld, maar leek zij toch geen enkel overschot van voedingsresten te bevatten

Opmerkelijk genoeg werd de plant niet gespoeld, maar leek zij toch geen enkel overschot van voedingsresten te bevatten. De smaak was zelfs merkbaar schoner, zachter in de keel en verfijnder dan die van ‘gewone’, wel gespoelde wietplanten. Kennelijk neemt een plant in een dergelijk systeem altijd alleen de voeding op die ze nodig heeft, en geen druppel meer.

Bij inspectie van de kluit bleek dat er nog meer dan genoeg ruimte voor nog meer wortels over was. En dat terwijl de gebruikte pot slechts 7,5 liter groot was. Er groeiden dikke, gezonde witte hydro-wortels in de perlietkant, en een sponzig netwerk van dunne wortels in de aardezijde. Normaal gesproken zou de kleine pot helemaal opgevuld zijn met wortels. De schrijver concludeert dan ook, dat hij op deze manier kleinere potten zou kunnen gebruiken voor dezelfde resultaten.

(advertentie)