- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hydrokweken in bubble buckets
In bubble buckets kweken is hydrokweken in optima forma. Het wordt ook wel Deep Water Culure genoemd omdat de wortels zich in een bubble bucket diep onder water bevinden en niet in een medium zoals aarde of steenwol. Hydrokweken in Bubble Buckets is makkelijk en er worden geweldige resultaten mee gehaald.
Het is misschien een beetje vreemd voor je wanneer je gewend bent te horen dat je wietplanten beter niet teveel water kunt geven, maar in bubble buckets hangen de wortels van planten helemaal onder water. Het kan omdat het water in een bubble bucket van een continue stroom van lucht (bubbels dus) wordt voorzien door een aquariumpomp. Als de temperatuur van het water dan ook nog eens optimaal is zullen je wietplanten er in groeien als nooit tevoren.
In een bubble bucket kweek je wietplanten niet in een medium als aarde, steenwol of kokos, maar in een voedingsoplossing waar lucht in wordt gepompt. De systemen werken eigenlijk opmerkelijk simpel en ook hobbykwekers kunnen er goed mee uit de voeten. Het hele systeem bestaat eigenlijk uit een emmer met een deksel, een aquariumpompje en een netpotje met daarin een paar hydrokorrels. In de emmer zit water met voeding en de plant staat in een netpotje met wat hydrokorrels in het deksel. Wortels groeien uit het netpotje in het waterreservoir waar een aquariumpomp continue lucht doorheen pompt zodat er veel zuurstof in de voedingsoplossing opgelost zit. Het netpotje bevind zich vlak boven het waterpeil zodat alleen de wortels onder water groeien.
Bubble buckets kopen of maken
Bubble buckets kun je vrij gemakkelijk zelf maken, maar zijn ook kant en klaar te koop. In Nederland kun je de systemen van Alien kopen maar in het verre buitenland zijn er nog veel meer aanbieders. Er zijn losse emmers voor slechts 1 plant, maar er zijn ook aaneengesloten systemen verkrijgbaar voor een aantal planten. Losse bubble buckets maken het kweken van meerdere planten wat intensiever, maar het voordeel is wel dat wanneer je problemen met wortelrot krijgt, dit beperkt blijft tot een enkele plant. In de aaneengesloten systemen kunnen wortelziektes zich namelijk snel onder alle aangesloten planten verspreiden.
Voeding
In een bubble bucket kun je beter niet met organische meststoffen werken maar moet je gebruik maken van minerale meststoffen voor hydrosystemen. Deze meststoffen zijn meestal helder van kleur en stinken niet zoals organische meststoffen wel doen. Ga voor een goede minerale meststof van een bewezen merk, dit zal de stabiliteit van de pH waarde in je bubble bucket ten goede komen.
pH en EC
De pH-waarde in je bubble bucket zal in het begin wat fluctueren, maar probeer hem tussen de 5,5 en 6,5 te houden. In de groeifase is een pH van 6 tot 6,3 aan te raden en in de bloeifase kun je deze wat verlagen tot net onder de 6. Zo heeft de voedingsoplossing de optimale zuurtegraad voor de meststoffen die in de verschillende fases nodig zijn. Qua voedingswaarde (EC-waarde) kun je het rustig aan doen in een bubble bucket. De planten hangen constant in de voedingsoplossing en kunnen dus altijd voeding opnemen. Een lage EC-waarde zorgt ervoor dat planten meer water kunnen opnemen en sneller kunnen groeien.
Onderhoud
Iedere twee tot drie weken moet je doorgaans de voedingsoplossing in de bubble bucket vervangen, maar dit verschilt uiteraard naarmate de plant groeit. Grotere planten vereisen eerder een nieuwe voedingsoplossing en in kleinere bubble buckets zul je het reservoir ook eerder moeten verversen. Je kunt de helft van je voedingsoplossing ook tussentijds vervangen. Let goed op extreme pH schommelingen en ruik dagelijks aan het water. Als de pH veel schommelt of het water begint te ruiken dan kun je het maar beter zo snel mogelijk helemaal verversen. Een klein beetje 3%-waterstofperoxide (1 tot 3 milliliter per liter) helpt tegen rottingsproblemen.
Temperatuur
De temperatuur van het water in je bubble buckets zou ergens tussen de 17 en de 20 graden moeten liggen. Hierboven kan er te weinig zuurstof in het water oplossen en hieronder wordt de groei van je plant teveel vertraagd. Een verwarmingselement voor aquariums is wellicht nodig om de temperatuur op peil te houden.
(advertentie)