- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Hydrokweken? Simpel!
Bij hydrokweken denken de meeste mensen aan ingewikkelde systemen met waterpompen, buizen en ingewikkelde voedingsschema’s. Maar hydrokweken kan ook heel simpel zijn en zelfs minder onderhoud vragen dan de teelt op aarde. Bijvoorbeeld met een reservoir-hydrosysteem.
Het reservoir-hydrosysteem is een passief hydrosysteem. Dat betekent dat er, afgezien van een luchtpompje (aquariumpomp), geen waterpomp of iets dergelijks bij aan te pas komt. De natuurlijke capillaire werking van water en de zuigende werking van kleikorrels, zorgen ervoor dat de wortels van wietplanten in dit systeem altijd wat te drinken hebben. Een reservoir-hydrosysteem is gemakkelijk zelf te maken en vereist geen speciale netpotten. Dit systeem is hierdoor verrassend simpel.
Het reservoir-hydrosysteem is waarschijnlijk het allersimpelste hydrosysteem wat er is. Je kunt het zowel buiten als binnen gebruiken en vereist weinig onderhoud. Planten kunnen hierin in gewone plantenpotten met drainagegaten groeien en het werkt met iedere gewenste potmaat.
Medium
Dit systeem werkt met kleikorrels of hydrokorrels als medium. Als alternatief kun je ook alleen een derde van de pot met de kleikorrels vullen en de rest aanvullen met bijvoorbeeld kokos, perliet of zelfs aarde. Daarmee vul je de potten welke op hun beurt weer in een grotere bak met een laagje water staan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de growtanks van Growtool gebruiken, maar met een opbergbox van de Blokker werkt het systeem ook net zo goed. Zolang je potten er maar in kunnen staan.
De plantenpotten staan in dit systeem rechtstreeks in een laag voedingswater, meestal tot ongeveer 20 tot 25 procent van de hoogte van de plantenpot. Je merkt waarschijnlijk al hoe ontzettend simpel en goedkoop dit systeem op te zetten is. Het enige wat je nog nodig hebt is een aquariumpompje met een bruissteen waarmee je het waterreservoir van extra zuurstof voorziet.
Stap voor stap
- Regel genoeg kleikorrels (hydrokorrels)
- Spoel de kleikorrels in pH-neutraal (pH-waarde 7) water en vul de plantenpotten
- Plaats de potten met de jonge planten of stekken in het waterreservoir
- Bewater eerst van bovenaf en zorg ervoor dat de kleikorrels voldoende vochtig zijn en blijven
- Vul het waterreservoir tot een kwart van de potten in het water staat met je voedingsoplossing
- Sluit een aquariumpomp aan om het voedingswater in beweging te houden en van zuurstof te voorzien
- Dek het waterreservoir af met een deksel (met gaten voor de potten) of lichtdichte folie om algengroei te voorkomen
Wanneer je met een hydrosysteem gaat kweken, dan is het wel noodzakelijk dat je de voedingswaarde en zuurtegraad van de voedingsoplossing kunt meten, dus een pH- en een EC-meter zijn absoluut noodzakelijk. Begin met een lichte voedingsoplossing met een EC-waarde van bijvoorbeeld 1,2 en hou de pH-waarde zo stabiel mogelijk rond de 5,8.
Tip: probeer het systeem uit met één plant
Wanneer je twijfelt of dit systeem wat voor je is, probeer het dan gewoon uit met één enkele plant in een dubbele pot. Plaats daarvoor gewoon een plant in een pot met kleikorrels in een emmer als waterreservoir. Om het waterpeil onderin in de emmer in de gaten te houden steek je een pvc-buis in de kleikorrels tot onderin de pot. Een stukje kurk met daarin een lange satéprikker in de pvc-buis geeft het waterpeil aan. Markeer de satéprikker van tevoren even met een minimale en een maximale waterstand. Je kunt gewoon van bovenaf bewateren en de pomp in dit geval weglaten. Als het je bevalt, maak je een systeem voor al je planten.
Voedingsbehoefte meten
Door de concentratie meststoffen in je voedingsvat dagelijks te meten, en de fluctuaties daarbij goed in de gaten te houden, kun je erachter komen of je wietplant meer water of juist meer voeding heeft opgenomen. Dit geeft je een duidelijk inzicht van de voedingsbehoefte van je planten. Het gaat bij het meten niet zozeer om de exacte EC-waarde, maar meer om het verschil met de vorige meting.
Begin met het meten van de EC-waarde van het water in je voedingsvat. Stel je voor dat je bij de eerste meting een EC-waarde van 1,2 meet en de volgende dag is je EC-waarde gezakt naar 1,1. Dat betekent dat je plant die dag meer voeding heeft opgenomen dan water. Dan is de voedingsbehoefte dus groter en kun je de EC-waarde bijvoorbeeld verhogen naar 1,4. Omgekeerd weet je dat als de EC-waarde stijgt je planten meer water dan voeding hebben opgenomen en kun je de EC waarde in het reservoir verlagen. Op deze manier geef je altijd voeding op maat.
Buiten hydrokweken
Het reservoir hydrosysteem is ook prima geschikt om buiten mee te kweken. Het is dan wel van belang dat je reservoir niet volloopt met regenwater. Om dit te voorkomen hoef je alleen maar een overloopgat in de zijkant van je reservoir te boren.
(advertentie)