- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Hydrosoil: het gemak van aarde en de opbrengst van hydro
Wietplanten groeien explosief snel in hydrosystemen en worden daardoor groter en produceren uiteindelijk ook vaak meer opbrengst. Hydrosystemen zijn echter vrij complex, ze bevatten pompen, timers en kunnen voor sommigen een hoop gedoe zijn. Door mediums te combineren tot zogenaamde hydrosoil, profiteer je zowel binnen als buiten van het beste van twee werelden.
Aarde en hydrokweken hebben ieder zijn eigen voor- en nadelen. Het kweken van een paar wietplanten op aarde is makkelijk. Een paar potten met aarde, een gieter, water en wat plantenvoeding en je kunt aan de gang. Aardekweken is het meest natuurlijk en produceert heerlijke cannabis, maar heeft ook zijn nadelen.
Aarde is een compact medium dat veel water vasthoudt, waardoor overbewatering op aarde snel tot verstikking van wortels kan leiden. Het dichte zware medium zorgt ervoor dat wortels veel weerstand ondervinden en een stuk langzamer groeien dan in luchtiger mediums zoals bijvoorbeeld steenwol of kokos.
Steenwol en kokos zijn dan weer inert, wat betekent dat er in feite geen voedingsstoffen inzitten. Alle voedingsstoffen moeten via het voedingswater worden toegevoegd en zijn direct opneembaar voor de planten. Dit zorgt voor een hele snelle groei, en heeft als voordeel dat je wietplanten bijna niet kunt overbewateren. Maar inerte mediums maken het kweken ook moeilijker. Je moet veel meten en voedingsfouten worden je niet vergeven.
Hydrosoil
Hydrosoil is een combinatie van aarde, kokos en perliet. Door kokos en perliet in grote hoeveelheden door aarde te mengen, wordt het medium luchtiger en is overbewateren geen probleem meer. Hydrosoil klinkt als iets nieuws, maar het mengen van mediums is dat niet. Het is wel een manier om te profiteren van de voordelen van hydro en aarde tegelijk.
- Overbewateren is bijna niet mogelijk
- Snelle groei, vergelijkbaar met hydro
- Hogere opbrengsten
- Kweekgemak, met de hand bewateren
- Kan zowel binnen als buiten worden toegepast
- Bufferende werking net als aarde
- Toepasbaar met iedere soort voeding (hydro, aarde, kokos)
- Gemakkelijk en goedkoop
Hydrosoil kun je niet in kant en klare zakken kopen, maar dien je zelf te mengen. Je maakt het met aarde, perliet en kokos. Gebruik een rijk bemest aardemengsel, want de kokos en het perliet bevatten geen voedingsstoffen en dienen voornamelijk om je hydrosoil luchtig te maken.
Hydrosoil bestaat voor 1 deel uit aarde, 1 deel perliet en 1 deel kokos. De aarde geeft het mengsel een buffer en zorgt dat hydrosoil wat meer water vasthoudt dan kokos of steenwol. De kokos en het perliet zorgen voor een luchtig mengsel en een uitstekende afwatering waardoor overbewateren bijna niet mogelijk is.
Meten en spoelen
Omdat hydrosoil feitelijk deels hydro is, is je wietplant voor haar voeding wel wat afhankelijker van jou als kweker. Je dient dus wat beter op de pH-waarde te letten en moet ook zelf eerder bijvoeden. Het medium houdt minder vocht vast dan aarde, dus je kunt scheutig zijn met je bewatering. Zolang je de pH-waarde rond de 6 houdt en het medium dagelijks goed vochtig houdt kan er weinig misgaan, en profiteer je van een snellere groei en een grotere opbrengst, en kun je toch gewoon met de hand bewateren.
Je kunt in hydrosoil gewoon biologische voeding geven, wat de smaak volgens puristen ten goede komt. Het is dan wel aan te bevelen om ook nuttige bacteriën en nuttige trichoderma schimmels toe te voegen. En aangezien hydrosoil veel minder water vasthoudt dan aarde alleen, kun je gemakkelijk en overvloedig spoelen in de laatste week van je kweek. Je hoeft niet bang te zijn dat wortels door het spoelen verstikken maar de toegevoegde kokos vraagt meestal wel om wat extra calcium en magnesium (CalMag).
(advertentie)