- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
- Buitenwiet test ’24 eindigt met een geweldig Oogstfeest!
- Willie Wietman snoeit zijn bijna bloeiende Sneeze planten
- Studie • IQ en cognitie niet beïnvloed door levenslang wiet roken
Ice-O-lator maken met Gefjon Grow (deel #1)
We hebben een hele goede bestemming voor je knipresten, namelijk ice-O-lator hasj! Gefjon Grow licht je in, en doet zijn eigen methode voor je uit de doeken. In dit eerste deel leer je hoe je van knipresten heerlijke ice-O-lator maakt, en volgende week verwerkt hij het verder tot hasj met de hot bottle technique van Frenchy Cannoli.
Hey hey, hier ben ik weer maar deze keer niet met een kweekverslag maar iets heel anders 😁 In mijn verhalen heb je namelijk vast weleens gelezen dat ik mijn knipresten gebruik om ice-O-lator van te maken. Ik vermoed dat je dat misschien ook weleens zou willen doen, of gewoon wel zou willen weten wat dat nu precies is en hoe het gemaakt wordt. Ik heb mijn ice-O-lator proces dan ook voor je opgeschreven, en natuurlijk van elke stap een foto genomen 😁
Maar eerst is een kleine inleiding denk ik op zijn plaats. Een inleiding over wat ice-O-lator precies is, en wie daar heel gespecialiseerd in was maar helaas niet meer onder ons is. Naast de informatie op CNNBS, heb ik veel van hem ook zeer veel over ice-O-lator geleerd. Ik heb het natuurlijk over de Franse hasjmaker Frenchy Cannoli.
Frenchy Cannoli
Frenchy Cannoli was leraar en cannabisactivist uit Californië, zo valt op zijn website te lezen. Hij groeide op in de stad Nice in Frankrijk, maar verliet zijn ouderlijk huis al snel om te gaan reizen. Meer dan twintig jaar leefde hij een nomadisch leven, waarbij hij zich steeds verder specialiseerde in de kunst van het hasj maken.
Hij verbleef in die tijd bij traditionele hasjproducenten en leerde technieken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit bracht hem van Marokko naar Mexico, Nepal, Pakistan en zelfs India, waarna hij zich uiteindelijk settelde in Californië met zijn gezin. Daar gaf hij onder meer workshops over wat hij als nomade geleerd had, en het verwerken van cannabis tot ice-O-lator hasj 😊
Als je meer over Frenchy Cannoli en zijn technieken wil weten, moet je hem zeker eens op YouTube opzoeken 😉 Zelf heb ik veel van zijn video’s opgestoken, zoals onder meer de hot bottle technique, waar ik het onder andere volgende week nog over zal hebben in het tweede en laatste deel van dit verhaal.
Ice-O-lator?
Maar wat is ice-O-lator nu precies? 😁 Wel, dat is een methode om hasj te maken. De methode is vernoemd naar de ice-O-lator machine en de hasj die je ermee maakt, wordt ook wel Bubble Hasj genoemd omdat het bubbelt als je het verhit. Ice-O-lator staat dan ook synoniem voor de zeer sterke hasj die ermee gemaakt wordt.
Zoals de naam al doet raden speelt ice (ijs dus) een grote rol bij het maken van deze hasj, die soms net zo puur kan zijn als een concentraat als BHO (zie ook mijn verhaal over BHO maken) maar dan zonder het gebruik van (schadelijke) oplosmiddelen.
We hebben dan ook ijs nodig om de trichomen (de kristallen op wiet met daarin THC en alle andere werkzame stoffen uit cannabis) los te maken van het plantmateriaal zoals toppen of knipresten. De ijsblokjes die we hiervoor gebruiken bevriezen de trichomen zodat ze broos genoeg worden, en afbreken van het plantmateriaal. Ze komen dan in het water terecht, waarna we ze kunnen opvangen in aantal zeefzakken met verschillende maaswijdtes. Als we de kristallen vervolgens samenpersen houden we ice-O-lator hasj over.
Wat heb je nodig voor ice-O-lator of Bubble Hasj?
Wat we precies allemaal nodig hebben om ice-O-lator of Bubble hash te maken, heb ik voor je in een handig lijstje gezet.
- Twee emmers van 10 of 12 liter. Grotere emmers kunnen ook, zolang je zeefzakken er maar overheen passen, dus check dat wel even voor je begint 😊 In plaats van de emmers kun je ook de ice-O-lator of Bubbleator machine gebruiken maar deze uitleg is voor het gebruik van emmers. Zelf gebruik ik wel een Bubbleator machine maar dat proces zal ik later nog weleens schrijven. De machine doet daarbij het meeste (roer)werk voor je 😁
- Drie of meer ice-O-lator zeefzakken of Bubble Bags. Ik gebruik er zelf vier, met maaswijdtes van 220 micron, 180 micron, 90 micron, en de laatste de belangrijkste is mijn 38 micron zeefzak.
- IJsblokjes. Heel veel ijsblokjes 🤣🤣🤣
- Heel veel ijskoud water.
- Een sproeier of eventueel een gewone kraan om de zakken uit te spoelen met nog meer ijskoud water 🤣
- Een micron doek of vel bakpapier om de pasta op te leggen om te drogen.
- Een rol keukenpapier.
- Een stuk dik karton om vocht op te vangen tijdens het drogen. Gebruik geen dun karton of leg twee lagen karton van een oude doos op elkaar. Het moet echt dik genoeg zijn.
- Een houten lepel om te roeren, en een metalen eetlepel en theelepel om de pasta mee uit de net zakken te scheppen.
- Een plastic zeil om op de vloer leggen kan ook altijd handig zijn. En als je graag eens morst zoals ik, pak er dan ook maar een paar oude handdoeken bij om het op te kuisen 🤣
- En natuurlijk het allerbelangrijkste: een mooie zak met knipafval zoals suikerblaadjes, kleine popcorn buds (de kleinere onderste en niet volgroeide toppen). Verwijder echter wel alle takken, want die kunnen je zeefzakken beschadigen tijdens het roeren. Leg je knipresten 24 uur voordat je aan de slag gaat alvast in de diepvries, ik zal je zo vertellen waarom 😉
Naast knipresten en kleine topjes kun je natuurlijk ook gewoon toppen gebruiken. Professionele makers van ice-O-lator gebruiken dat liever, voor een nog betere kwaliteit hasj. Als je echter voor het eerst ice-O-lator gaat maken, raad ik je aan om dat met knipresten te doen.
De juiste voorbereiding
Als je dit allemaal verzameld hebt, leg je het allemaal netjes bij elkaar, en dan gaan we eerst aan de voorbereidingen beginnen. Goed begonnen is immers half gewonnen 😁
Je begint met de verschillende zeefzakken. De micron getallen op de zakken vertegenwoordigen eigenlijk de maaswijdtes, en bepalen zo welke trichomen er gefilterd worden, en welke (kleinere) trichomen doorgelaten worden, en dus in het water achterblijven.
Doe de zakken één voor één in een van je emmers en sla de kraag over de emmer heen, zoals je ook een vuilniszak in je vuilnisemmer zou stoppen. Begin met de filterzak met het laagste getal (kleinste maaswijdte) en eindig met de filterzak met de grootste maaswijdte. Dit is meestal de 220 micron filterzak.
Werk dus van de fijnste zeefzak naar de grofste. Het is belangrijk dat je deze volgorde aanhoudt, zodat je een voor een steeds fijnere kristallen uit het water kunt filteren. De bovenste (220 micron) zak haalt de grove plantenresten eruit. Vervolgens filtert de volgende zak de grootste trichomen, de volgende filtert daarna de grootse trichomen enzovoorts.
Ik heb verder al een paar keer een zeefzak kapotgescheurd aan de (metalen) handvatten van mijn emmer. Dus heb je een emmer met metalen handvatten, dan raad ik je aan om die eerst even van de emmer af te halen. Als dat niet mogelijk is, wees dan extra voorzichtig bij het optillen van de zeefzakken uit de emmer.
Als de emmer met de zeefzakken in de goede volgorde klaarstaat, leg ik het micro-opvangdoek ook klaar op het karton. Dit doek is eigenlijk ook een zeef maar dan een waar zelfs de kleinste trichomen niet doorheen kunnen. Als je het niet hebt, kun je ook een vel bakpapier gebruiken maar dan moet je wel extra goed opletten dat het vocht kan verdampen. Daarvoor kun je de hasj-pasta eerst met de bolle kant van een lepel door een fijne keukenzeef drukken.
Vervolgens kun je de koude kraan alvast opendraaien en laat even laten lopen, zodat het water zo koud mogelijk is. Pak je knipresten en de ijsblokjes (ik gebruik zelf twee grote zakken ijsblokjes per keer) ondertussen maar uit de diepvries want nu gaat het ice-O-lator maken eindelijk echt beginnen. De reden waarom we alles in de vriezer stoppen, is omdat het belangrijk is dat alles zo koud mogelijk moet zijn. Door de knipresten alvast in te vriezen, zullen de trichomen makkelijker afbreken en loskomen van de blaadjes en topjes 😊
Aan de slag!
Begin met een bodem ijsblokjes in de bovenste (220 micron) zak. Leg daar je bevroren knipresten op en bedek dat met nog een goede laag ijsblokjes. Vul de emmer vervolgens met het koude water tot ongeveer 10 centimeter onder de rand van de emmer.
Als de emmer gevuld is, begin je zachtjes maar op eenzelfde ritme te roeren. Ongeveer 10 minuten met de klok mee, en 10 minuten tegene de klok in. Roer zeker niet te bruut, met de gedachte ‘als ik vlug en bruut roer gaat het sneller en heb ik misschien meer omdat er meer loskomt’, zoals ik in het begin dacht. Ik heb er zelfs eens met een mixer in gezeten omdat ik het te vlug wou doen 🙈🤣 Maar da’s dus geen aanrader want als je te hard roert dan komt er te veel plantmateriaal mee in je zeefzakken, en gaat de kwaliteit van je hasj omlaag. Hoe groener, hoe lager de kwaliteit en hoe geler/okerachtig hoe beter de kwaliteit 😁
Na het roeren laat je even alles een kwartier tot 20 minuten rusten in een koude omgeving (en dus niet in de living voor de kachel in de winter 🙈🤣). Een garage of tuinhuis kan een goede koude plek zijn maar let wel op met stof want dat wil je zeker niet in je hasj terugvinden.
Na het rusten roer je nog eens een paar minuten, en dan til je de eerste (220 micron) filterzak voorzichtig omhoog. Het water met al het goede spul er nog in 😁 wordt zo vanzelf opgevangen in de volgende zak. Wat je uit de eerste zak haalt zijn je knipresten, en die kun je nu weer in de vriezer stoppen voor de volgende ronde. Wel even de ijsblokjes eruit halen. De tweede ronde levert je trouwens meestel nog wat meer hasj op dan de eerste, en ook de derde en soms zelfs vierde ronde kan nog aardig wat kristallen opleveren 😊
Vervolgens neem je de volgende filterzak (in mijn geval de 180 micron) en haal je die voorzichtig een beetje omhoog, zodat het water eruit loopt in het net eronder. Zorg daarbij dat het net nog op de emmer zit; je zal zien dat het net zich opspant en je de eerste pasta samenklontert.
Als het goed is is het een donkerbruine smurrie maar schep het nog niet meteen op. Til je filterzak nog wat op zodat het filter strak komt te staan, en hou het in de koude straal van de kraan, of nog beter: in de straal van de sproeier. Met het ijskoude water spoel je de trichomen zachtjes bij elkaar. Hierdoor spoelen de ongewenste deeltjes eruit, en vormt het een mooie klodder die je met je lepel kunt opscheppen.
Goed spoelen zorgt dus ook voor een betere kwaliteit, dus geef die smurrie maar een goede douche met ijskoud water 😉 Let wel op dat je emmer niet overloopt, dus check af en toe hoeveel water er al in zit en giet het zonodig over in een andere emmer.
Schep de klodder trichomen op, en leg het op het micron opvangdoek dat op het karton ligt. Het karton zal het overige vocht nog uit de pasta zuigen. Je kunt het zogezegd ook op een vel bakpapier leggen, en later, terwijl het nog vochtig is, door een keukenzeef drukken en op een nieuw vel bakpapier laten drogen.
Zorg ervoor dat je de zeefzakken goed leegt, en heel belangrijk: dat je ze meteen goed schoonmaakt en uitspoelt met koud water! Als je de zeefzakken namelijk niet meteen schoonspoelt, dan raakt die verstopt met de plakkerige trichoomresten en krijg je hem bijna niet meer schoon. Meteen schoonmaken dus!
Herhaal de bovengenoemde stappen één voor één met alle zeefzakken, en dan kun je alles weer klaarzetten voor de tweede ronde. Die levert je zogezegd meestal nog wat meer dan de eerste ronde, en het is aan te raden om net zo lang door te gaan tot er niets meer uit de knipresten komt. Gooi je knipresten dus zeker niet al na één of twee rondes weg! 😊
Ice-O-lator laten drogen
Laat de pasta een paar dagen drogen op het micro opvangdoek (of je bakpapier als je dat gebruikt hebt) tot je het een beetje kunt vergruizen in kleinere stukjes. Na ongeveer een week zal het droog zijn en ook wat harder worden, en dan weet je dat al het vocht eruit is. Belangrijk voor de vervolgstappen!
Als de pasta droog is maak ik het tot poeder door het door mijn (metalen) keukenzeef te drukken. Doe dit boven een schone ondergrond of een vel bakpapier om te voorkomen dat het vervuild raakt met stof of haartjes en dergelijke 😊 Vergeet ook niet om je keukenzeef schoon te borstelen met een schone tandenborstel, want er blijven meestal nog aardig wat trichomen achter.
Als je het allemaal in poedervorm hebt opgevangen heb je in feite kief. Dit kun je verder bewerken tot bijvoorbeeld een mooi rosin concentraat, of gewoon samenpersen in een hasjpers. Er zijn vele manieren en toepassingen voor je verse ice-O-lator kief, maar daarover zal ik je volgende week verder inlichten. Heb jij ondertussen ook even de tijd om zelf aan de slag te gaan 😊
Groene groet, Gefjon Grow 🙏
(advertentie)