(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een smakelijk en economisch drankje voor wie liever niets weggooit van een mooi gekweekte wietplant, is wiet-takkenthee. Wietthee dus, gemaakt van de takjes die overblijven na het roken van wiet. Die bevatten namelijk nog best wat THC voor een lekker gezond én psychoactief effectief brouwsel.

Takjes, geen stammen

Wiet-takkenthee is precies zoals de naam impliceert: thee gemaakt van de takjes die overblijven na het roken van je wiet. In het Engels noemen ze het cannabis stem tea, waardoor je wellicht zou denken dat er hele hoofdstammen voor gebruikt kunnen worden. Dat is niet het geval. Voor een lekker bakkie wiet-takkenthee moet je een tijdje sparen, en de takjes in het midden van je toppen bewaren. Grote takken, of liever gezegd stammen, bevatten te weinig trichomen (harskliertjes) voor een werkzaam bakkie wiet-takkenthee.

Wiettakjes: het belangrijkste ingrediënt van wiet takkenthee. Foto: BestStockFoto, Shutterstock

Voor een potje wiet-takkenthee moet je dus wel wat takjes sparen. Parkeer daarvoor een oud jampotje of iets dergelijks, om steeds de takjes die je niet in je joint wil hebben, in te stoppen. Wanneer de jampot vol zit heb je ongeveer genoeg stammen om een pot wiet-takkenthee van te brouwen. Neem deze hoeveelheid trouwens ruim, eventueel kun je nog wat toppen aan je wiet-takkenthee toevoegen voor een potenter bakkie.

Zo maak je wiet-takkenthee

Wiet-takkenthee is niet alleen lekker, maar ook een economische manier om gebruik te maken van takjes die je anders toch zou weggooien. Het is daarnaast ook een medicinaal effectieve mannier om high te worden. Zeker voor mensen met astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen, die niet kunnen roken of verdampen, is wiet-thee en dus ook wiet-takkenthee een smakelijk alternatief. Aan de slag!

Ingrediënten: de ingrediënten zijn ongeveer goed voor vier koppen wiet-takkenthee. Maar zoals gezegd hangt dat natuurlijk ook af van je eigen voorkeuren en tolerantiegrens. Als die laag is kun je de thee wat meer verdunnen. Heb je een hoge tolerantiegrens, of wil je gewoon een sterker effect van je thee, voeg er dan nog wat meer takjes, of een paar topjes wiet aan toe.

  • 1 (jam)potje met (bio) wiettakjes
  • 1 liter water
  • 1 theezakje van je favoriete thee (voor extra smaak)
  • Theezeef (of koffiefilter)
  • 2 tot 3 eetlepels sterke drank of 350 milliliter volle melk of een eetlepel roomboter

Bereidingswijze: omdat de werkzame stoffen uit cannabis niet oplosbaar zijn in water, gebruiken we ofwel een beetje alcohol ofwel een vet (in dit geval melk of boter) om de cannabinoïden in op te lossen. Of je liever alcohol, melk of boter gebruikt is aan jou maar het verandert wel de volgorde in de bereiding.

Gebruik je boter of melk als oplosmiddel, begin dan met dit te verwarmen in een flinke pan, en voeg hier de wiettakjes aan toe. Gebruik je boter, voeg dan ook meteen het water toe. Kook de melk en takken of het water/botermengsel en de takken ongeveer een kwartier, terwijl je het goed blijft roeren om de cannabinoïden goed te laten oplossen. Laat eventueel een theezakje in het water trekken voor de smaak.

Kies je ervoor om alcohol (sterke drank) te gebruiken als oplosmiddel, dan voeg je dit achteraf pas toe omdat de alcohol anders verdampt voordat de cannabinoïden erin kunnen oplossen. Giet in dat geval eerst de drank over je wiettakjes en schud het goed, zodat de cannabinoïden in de alcohol kunnen oplossen. Kook tegelijkertijd het water voor je thee, en laat hierin eventueel een theezakje trekken voor de smaak.

Nu is het tijd om de takken te verwijderen. Gebruik hiervoor een theezeef of giet de boel even door een koffiefilter. Heb je drank als oplosmiddel gebruikt, dan kun je die nu aan het theewater toevoegen.

De laatste stap is om je thee in te schenken en er wat suiker en/of wat honing aan toe te voegen om de thee wat zoeter te maken. Je kunt er ook wat munt aan toevoegen om de thee wat frisser te laten smaken, of wat wietblaadjes als garnering, wat jij lekker vindt!

[Openingsfoto: mikeledray, Shutterstock]
(advertentie)