- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Kan iedere wietplant getopt worden?
Hoi Muna, ik heb een vraagje, ik las over toppen van planten maar kan dat bij iedere soort wietplant? Of zijn er ook soorten waarbij je dat absoluut niet moet doen? En hoe kom ik erachter of mijn plantjes wel of niet getopt kunnen worden? Ik heb Hindu Kush Auto, Super Silver Haze, Acapulco Gold, Auto Critical en AK Auto. Alvast heel erg bedankt, Satto
Hoi Satto, goeie vraag. Toppen is een handige en simpele methode om het aantal toppen aan een plant te vermeerderen, het zorgt er tegelijkertijd voor dat de wietplant in kwestie zich wat meer in de breedte ontwikkelt in plaats van in de hoogte. Ik kan je nu al zeggen dat er inderdaad wietsoorten zijn die je beter niet kunt toppen, je hebt er zelf drie van staan. Maar voor ik uitleg waarom dat is, zal ik eerst wat meer vertellen over toppen in het algemeen.
Wat is toppen?
De meeste RollingStoned lezers zullen wel weten wat toppen is. Als je wel eens een wietplant in de tuin hebt gehad is de kans groot dat je het ook wel eens gedaan hebt. Het is het wegknippen van de nieuwe groei bovenin een tak of bovenaan de hoofdstam van een plant. Elke keer als je een topje weghaalt groeien er twee nieuwe terug. Toppen zorgt dus uiteindelijk voor meer toppen. Om het beste van het toppen te profiteren, doe je het alleen in groeifase van de plant. Die heeft daarna namelijk nog tijd genoeg om van het toppen te herstellen en twee mooie nieuwe takken aan te maken.
Wil je zelf een wietplant toppen dan is dat niet moeilijk, probeer het gerust op een van je buitenwietplanten. Wanneer je één plant wel en een andere niet topt, kun je goed het verschil zien in de structuur van twee wietplanten. Om te toppen knip je met een schaartje (of tussen je duimnagel en je wijsvinger) het bovenste topje uit je wietplant. Maar plaatjes zeggen in dit geval meer dan 1000 woorden, dus kijk even op onderstaande afbeelding om te zien wat je precies moet wegknippen bij het toppen.
Na het toppen zullen er op de plaats van de twee nodes onder het weggehaalde topje twee nieuwe toppen gaan groeien. Tegelijkertijd zorgt het toppen ervoor dat de zijtakken die lager aan de plant groeien, zich beter zullen ontwikkelen. Toppen is een mooie manier om meer toppen aan een plant te krijgen zoals je ziet, maar het kost de plant wel wat tijd, dat toppen. Het zal even duren voor de plant hersteld is en de nieuwe takken gevormd zijn, en dit is de reden dat je sommige wietsoorten beter niet kunt toppen. Autoflowers hebben namelijk geen tijd om van het toppen te herstellen. Wanneer je een tijdje wacht zien je planten er na het toppen ongeveer zo uit en kun je eventueel nog eens toppen.
De oplettende lezer had het al door: autoflowers kun je beter niet toppen. Jij hebt er 3 van staan, dus het is goed dat je het nog even bij me navraagt. Autoflowers hebben namelijk een vaste cyclus; na een week of drie, vier groeien, gaan ze vanzelf bloeien en zullen ze doorbloeien tot het pkantenleven weer voorbij is en de toppen geoogst kunnen worden. Dit maakt autoflowers zeer interessant voor de Nederlandse zomers omdat ze ver voor de herfst in de mooie zomermaanden af kunnen bloeien, maar maakt ze ook minder geschikt om te toppen of andere trainingstechnieken op toe te passen.
Een autoflower wil je eigenlijk zo groot mogelijk laten worden in de tijd dat ze nog groeit. Zou je haar toppen, dan verliest ze kostbare groeitijd en wordt ze uiteindelijk een stuk kleiner dan ze zou kunnen worden. Om die reden toppen we autoflowers niet, maar verder kun je de techniek op iedere andere wietplant toepassen. Topze!
Muna
(advertentie)