- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
IJsheiligen: hoogste tijd om buiten wiet te kweken!
11 mei is officieel de dag van Mamertus, één van vijf katholieke heiligen aan wie we ijsheiligen te danken hebben. IJsheiligen is het oudste begrip uit de volksweerkunde maar dat is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Wat wel héél belangrijk is, is dat je onthoudt dat wietplanten rond ijsheiligen naar buiten kunnen.
Er zijn eigenlijk vijf ijsheiligen, en ze hebben allemaal een eigen dag. De eerste is zogezegd de dag van Mamertus, en is op 11 mei. Maar omdat de katholieke kerk het niet zo nauw neemt met feiten en drie nu eenmaal hun heilige getal is (denk aan de heilige 3-eenheid, de vader (god), de zoon (Jezus) en de heilige geest), telt ijsheiligen slechts drie dagen in plaats van vijf.
In de volksweerkunde geeft IJsheiligen het moment aan waarna er geen nachtvorst meer zou optreden. En dat is dan weer waarom wij het er hier vandaag over hebben, en eigenlijk het enige wat je als buitenwiet kweker over ijsheiligen zou moeten weten.
Niet zo nauw nemen
Net zoals de kerk die het niet zo nauw neemt met het aantal dagen, hoef je het als buitenwiet kweker ook niet zo heel erg nauw te nemen met ijsheiligen. Vaak is er al ver voor ijsheiligen geen nachtvorst meer, en ook is ijsheiligen geen garantie dat er daarna geen nachtvorst meer optreed.
Wel is ijsheiligen een uitstekend moment om met de buitenwiet te beginnen. De temperatuur is vanaf ijsheiligen aangenaam genoeg, zodat wietplanten in een mooi tempo zullen groeien.
Daarnaast zijn het aantal lichturen op een dag nu voldoende om ervoor te zorgen dat wietplanten groeien, en niet meteen in bloei gaan. Zou je namelijk te vroeg in het jaar een wietplant zaaien, dan schiet deze meteen in de bloei. Vervolgens worden de dagen langer, zodat de planten weer terug in de groeifase gaan.
Kijk maar eens naar deze plant die we in februari zaaiden. Ze bloeit al een tijdje maar schiet nu weer terug in de groeifase. Je kunt zien hoe nieuwe takken vanuit de bloemen beginnen te groeien. Verder is de plant ook niet erg mooi ontwikkeld door het gebrek aan lichtkracht tijdens de eerste weken.
Wanneer je toch extra vroeg in het jaar met wiet kweken zou willen beginnen, dan kun je ze het beste binnen onder een lamp voorgroeien tot en met ijsheiligen. Een paar spaarlampen, een LED kweeklamp of een t-Neon armatuur zijn dan een prima lichtbron voor dit doel.
Autoflowers zaaien
Aangezien autoflowers maar een kort leven van pak ‘m beet drie maanden, beschoren zijn, raden we aan om autoflowers nog niet voor ijsheiligen te zaaien.
De koude temperatuur van dagen in maart of april zorgen er namelijk voor dat een autoflower een stuk minder snel groeit. Die groei kan een autoflower later nooit meer inhalen en het resultaat is een klein plantje en een tegenvallende oogst.
De koude temperatuur van dagen in maart of april zorgen ervoor dat een autoflower minder snel groeit
Wanneer je voor maar één autoflower cyclus per zomer gaat, dan is het zelfs beter om nog wat later in het jaar te zaaien, maar niet veel later.
Voor het beste autoflower resultaat moet je er namelijk voor zorgen dat de planten tijdens de drie mooiste maanden van het jaar kunnen groeien en bloeien. En een goed en warm begin met lange dagen zorgt daarbij voor de allermooiste autoflowers. Wanneer je je autoflowers bijvoorbeeld aan het einde van mei zou zaaien, genieten ze met volle teugen van de heetste zomermaanden juni, juli en augustus.
(advertentie)