- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
IJsland krijgt wellicht 4-jarig experiment met medicinale cannabis
Hoewel het ons sterk lijkt dat je op IJsland een fatsoenlijke wietplant in de buitenlucht kunt kweken, komt er binnenkort wellicht toch een vierjarige proef met medicinale cannabis op het Europese eiland. Na een debat in Alþingi – het IJslandse parlement – vorige week, hebben ambtenaren het proefproject voorgesteld. Niet alleen het gebruik van medicinale cannabis wordt toegestaan, ook de teelt, productie en distributie van producten op basis van cannabis voor medicinaal gebruik.
Hoogste tijd voor verandering op IJsland
Het bezit van wiet is verboden op IJsland en je kan er zelfs voor gearresteerd worden. Desalniettemin wordt er volgens de drugsrapporten van de VN stevig geblowd door de bevolking. Wat heet, in het VN-rapport van 2014 stond IJsland zelf fier bovenaan met 18,3% van de mensen aan de cannabis!
Hoogste tijd dus dat er iets gaat veranderen daar, want met zoveel liefhebbers is een verbod des te krankzinniger. Als het actuele plan van aanpak wordt goedgekeurd, zal het ministerie van Volksgezondheid samenwerken met de minister van Cultuur en Handel om een werkgroep op te richten die een wetsvoorstel moet voorbereiden.
Op grond daarvan kunnen bedrijven vergunningen aanvragen voor de productie en distributie van cannabis(geneesmiddelen). Het wetsvoorstel moet vóór 31 december door het ministerie worden ingediend en het vierjarige proefprogramma zal naar verwachting op 1 januari 2024 van start gaan.
Sativex en verder helemaal niets (tot nu toe)
Momenteel is Sativex het enige medicijn op basis van cannabis dat in IJsland wettelijk kan worden voorgeschreven. Dit Britse middel van GW Pharmaceuticals bevat geïsoleerde vormen van CBD en THC en wordt gebruikt voor de behandeling van spasticiteit bij multiple sclerose (MS) en spierdystrofie.
De toegang tot Sativex is echter strikt gereglementeerd en kan alleen worden voorgeschreven door erkende neurologen. CBD-producten zijn legaal in IJsland, op voorwaarde dat ze geheel THC-vrij zijn.
Volgens door Alþingi gepubliceerde documenten zal het project een soortgelijke vorm aannemen als het model dat in 2018 in Denemarken werd opgezet. Daar is het primaire doel de kennis over de effecten van cannabinoïden te verbeteren en tegelijkertijd te voorkomen dat patiënten illegaal toegang krijgen – of beter gezegd moeten zoeken – tot cannabisproducten.
Denen beschouwen wiet als ‘goed en veilig’ bij MS, chemo, chronische pijn en ruggenmergletsel
Het Deense project bestond uit twee delen, waaronder een plan om de teelt van cannabis sativa toe te staan om er medicijnen uit te halen en te produceren. Daarnaast was er nog een experiment om te kijken naar het gebruik van stoffen uit de plant voor medicinale doeleinden.
Volgens de richtlijnen van het Deense geneesmiddelenbureau kan het voorschrijven van cannabisgeneesmiddelen worden overwogen voor vier aandoeningen. Deze omvatten multiple sclerose, ruggenmergletsel, patiënten die chemotherapie ondergaan en patiënten met chronische pijn. In een in 2020 gepubliceerde studie werd het project geacht een “goed en veilig kader” voor het gebruik van cannabis als geneesmiddel te hebben opgeleverd.
De mens staat (gelukkig) voorop in IJsland
In IJsland wordt bij de plannen voor een 4-jarig wietexperiment (hé, waar kennen we die term alweer van) nadrukkelijk gewezen en gekeken naar andere landen. Zo staat in het parlementsrapport: “Het is duidelijk dat het experimentele project in Denemarken niet zonder kritiek is verlopen, en daarom is het belangrijk dat de tekortkomingen die er mogelijk waren in het project worden bekeken en dat er lering uit wordt getrokken.”
Natuurlijk is het verstandig om te leren van fouten, zeker ook van andermans fouten. Maar voorop staat voor de IJslanders toch de mens, of de patiënt als je wil.
“Patiënten de toegang tot cannabisproducten ontzeggen om potentiële misbruikers te beschermen, is niet gerechtvaardigd. Het is duidelijk dat chronische pijn een groot maatschappelijk probleem is en een grote kostenpost voor de samenleving in de vorm van verloren arbeidsvermogen en druk op de gezondheidszorg. Hoewel het bewijs voor de positieve effecten van cannabis als geneesmiddel voor medische doeleinden nog beperkt is, worden de voordelen van medicinale cannabisproducten groter geacht dan de negatieve effecten.”
Kijk, dat zijn de betere teksten. We zouden ze dolgraag ook eens uit de mond van Nederlandse politici horen.