- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Ik wou dat ik deze 5 dingen eerder wist
Wiet kweken is ontzettend leuk en leerzaam. Hoe langer je het doet, hoe meer je ervan leert en hoe minder fouten je maakt, elke ronde leer je wat nieuws. Hier zijn … dingen die ik graag had geweten voor ik ooit een zaadje in de grond stopte. Doe er je voordeel mee.
1. Meer voeding staat niet gelijk aan een betere oogst
Meststoffen worden meestal gezien als voeding voor planten. En ook al zijn meststoffen in de juiste hoeveelheden nodig voor de groei, het is niet wat de energie voor groei levert, althans niet direct. De echte voeding die de plant gebruikt bij de groei maakt hij zelf aan met behulp van het licht door de fotosynthese. De meststoffen die je koopt moet je meer als hulpstoffen zien, zoals vitamines voor ons zijn.
De meeste beginnende kwekers proberen hun planten zoveel mogelijk voeding te geven in de hoop dat de planten beter presteren. Ik deed dat in ieder geval wel. Maar het is juist de truc om zo weinig mogelijk meststoffen te geven zonder dat de plant tekorten oploopt. Als je plant er gezond uitziet en goed groeit, is er geen reden om meer voedingsstoffen te geven.
2. Genetica maakt een groot verschil
Toen ik voor het eerst een plantje kweekte deed ik dat met een zaadje uit een topje wiet uit de coffeeshop. En hoewel het een hele leuke ervaring was heb ik er niet de allerbeste oogst ooit mee gehaald. Wanneer je bepaalde eisen aan je kwaliteit en kwantiteit van je oogst stelt, dan is het van cruciaal belang dat je met goed zaad of goede stekken begint. Genetica bepaald voor een groot deel hoe je kweek zal verlopen. De plant hoogte, de opbrengst, de geur en smaak, het effect en de potentie zijn allemaal zaken die onder andere vastliggen in de genetica van je planten.
3. Het duurt minstens 3 maanden om een cyclus af te ronden
Een fout die ik vaak heb moeten bekopen met veel te vroeg geoogste wietplanten. Doordat ik niet goed rekening hield met de levensduur van een plant moest ik meer dan eens vroegtijdig oogsten omdat die geboekte vakantie eraan kwam. Als je niet minstens 3 maanden de tijd hebt om voor je planten te zorgen, en je hebt ook geen opvang als je weg gaat, begin dan liever geen nieuwe cyclus.
4. Wietplanten hebben bepaalde eisen
Dit had ik natuurlijk wel kunnen bedenken, maar toen ik voor het eerst binnen ging kweken had ik nog niet veel te besteden en begon ik dus zonder goede ventilatie en zonder een koolstoffilter. Ik voedde mijn planten met wat beendermeel uit het tuincentrum, wat op zich niet slecht is. Maar gaandeweg liep ik tegen allerlei problemen aan die gemakkelijk uit de hand hadden kunnen lopen. Mijn planten begonnen al snel te ruiken en ik was constant in de weer met allerlei luchtverfrissers om de boel te maskeren.
Als je begint met het kweken doe het dan liever meteen goed. Regel een goed onderkomen voor je planten en zorg ervoor dat je aan alle kweek-eisen voldoet. Als je geen geld hebt om in ieder geval een veilige kweekruimte te maken die voorzien is van een goede geurbestrijding, dan kun je wellicht beter eerst even door sparen.
5. Licht is gewicht!
Wat voor soort lamp je gebruikt maakt een enorm verschil. Ik begon ooit met ouderwetse TL-balken maar die hadden natuurlijk het verkeerde spectrum om onder af te bloeien. Je hoeft echt niet per se een hele dure led lamp te kopen om goed wiet te kunnen kweken. Heb je het geld, dan zijn de nieuwe leds overigens wel de moeite waard. Maar verdiep je in ieder geval wel goed in de lichtbron.
Het moet natuurlijk goed aansluiten met het formaat van je kweekruimte. Je hangt geen 1000 Watt HPS lamp in een kleine kweektent op en ook geen spaarlampje. Hoe meer wattage je kwijt kunt, hoe beter je opbrengst kan worden. Weet ook wat je kunt verwachten, 1 gram per Watt is mogelijk, maar een halve gram per Watt is voor je eerste kweek wellicht realistischer.
(advertentie)