(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis is niet alleen een medicijn en een genotmiddel, maar ook een spiritueel hulpmiddel. De vele dwarsverbanden tussen spiritualiteit, religie en het gebruik van psychoactieve middelen als cannabis, paddenstoelen en ayahuasca waren het thema van ‘In Drugs We Trust’. Een avond met sprekers, video en muziek, georganiseerd door het Hash Marijuana & Hemp Museum en het nieuwe Poppi Drugs Museum Amsterdam.

Drugs zijn concurrent van God

Plaats van handeling was het fraaie Lloyd Hotel in Amsterdam, in 1921 gebouwd voor de passagiers van de Holland-Amerika lijn. De zaal, met een klein balkon, veel hout en gedimde verlichting was omgetoverd in een soort XL tripruimte. Tapijten en kussens op de vloer, kleine altaartjes met Boeddha beeldjes langs de muren, cannabisplanten (van plastic, dat wel) en veel elektrische waxinelichtjes. Het rook ook erg lekker.

Presentator was mijn goede vriend Steven Kompier, de man achterCannabis News Network. Hij memoreerde de woorden van Wim van de Camp, jarenlang drugswoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer. Op de vraag waarom zijn partij toch zo’n fel tegenstander is van cannabis en andere drugs, antwoordde Van de Camp: ‘Omdat drugs een concurrent van God zijn.’ Een verrassend eerlijke uitspraak.

Relaxed genieten in het Lloyd Hotel van een avondje over religie, spiritualiteit en hun verband met drugs…

Religie en spiritualiteit

Psychedelische drugs laten mensen zelf beleven dat alles in het universum één is en dat alles draait om liefde en compassie met alles en iedereen. Om tot dat inzicht te komen heb je geen heilige boeken, priesters, imams of rabbijnen nodig. Niet toevallig onderdrukken juist deze monotheïstische godsdiensten doorgaans het gebruik van alle geestverruimende drugs.

Chris Bennett, een Canadese autoriteit op het gebied van de geschiedenis van cannabis, vertelde via video dat psychoactieve drugs een rol hebben gespeeld in vrijwel alle religies. Zelf besloot Bennett cannabis te gaan bestuderen na een spirituele ervaring onder invloed van cannabis in 1989.

Ayahuasca sessies

De Nederlandse kunstenaar Melanie Bonajo liet een aantal fragmenten zien uit haar film ‘Night Soil / Fake Paradise’ uit 2014, over ayahuasca sessies. In een onvergetelijk scene vertelt een vrouw hoe ze tijdens haar eerste sessie geen zak geloofde van wat er om haar heen gebeurde, ze wilde haar geld terug, ze had spijt dat ze mee deed, ze schold de begeleiders en de sjamaan uit… Totdat ze zich eindelijk aan de ervaring en de ayahuasca over gaf en een geweldige, leven veranderende trip meemaakte.

Psychoactieve planten

Niet dat er niks mis gaat nu ‘ayahuasca toerisme’ een bedrijfstak is geworden in Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen. Bonajo vertelde over verschillende excessen, waaronder zelfs verkrachting tijdens een sessie. Natuurlijk kwam ook de recente uitspraak van de Hoge Raad, die ayahuasca feitelijk verbiedt in Nederland, ter sprake. De rechters vinden het verbod op DMT, een van de werkzame stoffen, zwaarder wegen dan de vrijheid van godsdienst en het recht op zelfbeschikking.

Het vonnis sluit aan bij de eeuwenlange vervolging van de inheemse culturen en tradities rond het gebruik van ayahuasca, paddestoelen, peyote cactus en andere psychoactieve planten door de Spaanse koloniale overheersers in Zuid-Amerika. Ook de Spanjaarden begrepen dat deze middelen een concurrent van God zijn.

Arno Adelaars vertelt over inheemse drugs-tradities…

‘Make Drugs Not War’

De laatste spreker van de avond, Arno Adelaars, deelde zijn uitgebreide kennis over die inheemse spirituele tradities en de middelen die daarbij gebruikt werden en worden. Het was goed om Arno weer eens te zien. Jarenlang waren we collega’s bij het helaas ter ziele gegane maandblad EssensiE. Hij schreef een column getiteld ‘Make Drugs Not War’. Nog steeds een uitstekend devies.

Tijdens een rookpauze hadden we het over de ironie van de geschiedenis: nu er in de VS, Canada en andere landen een psychedelische renaissance op gang komt, verbieden wij in Nederland zelfs ayahuasca. En terwijl er nog maar een handje vol praktiserende christenen en katholieken rondlopen in ons land, zitten er twee christenpartijen in de regering. En die vinden cannabis “niet normaal”.

Bijbelkennis

Terwijl ze toch in hun eigen bijbel kunnen lezen, hoe het zit. Met tranen in zijn ogen las Chris Bennett een fragment voor uit de openbaring van Johannes, de laatste bladzijden van het Nieuwe Testament: ‘On either side of the river of life stood the tree of life, bearing twelve manner of fruits,  yielding its fruit each month: and the leaves of the tree are for the healing of the nations.’

Of in goed Nederlands, uit de Willibrordvertaling van de bijbel:

‘Midden op het plein van de stad en omgeven door de rivier stond de levensboom, die twaalfmaal vrucht draagt, elke maand eens; en zijn loof brengt de volken genezing’

(advertentie)