- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Instituut Medicinale Cannabis officieel van start gegaan
Het Instituut Medicinale Cannabis Nederland (IMC) is dinsdag 18 mei officieel van start gegaan. Doel van het IMC is de informatievoorziening over medicinale cannabis richting patiënten en voorschrijvers te verbeteren en de samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek te versterken.
Nieuw instituut voor medicinale cannabis in Nederland
Het IMC is een stichting waarbij verschillende partners en inhoudelijk deskundigen zich hebben aangesloten. Naast een aantal bedrijven uit de keten van medicinale cannabis in Nederland, waaronder apotheken, gaat het om artsen en onderzoekers van het LUMC, UMC Utrecht, UMC Groningen en Wageningen Universiteit. Prof. Dr. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit, is voorzitter van het IMC.
‘Partijen of deskundigen die interesse hebben om een bijdrage te leveren aan het werk van het IMC zijn van harte welkom’, schrijven de initiatiefnemers ook nog. Het IMC zelf is overigens een stichting zonder winstoogmerk.
ICM: patiënten uitsluitend via arts en apotheker cannabis
Medicinale cannabis is in Nederland sinds 2003 op doktersrecept via de apotheek beschikbaar voor patiënten. Inmiddels maken hier per jaar zo’n 10.000 mensen, met verschillende aandoeningen, gebruik van. Het wordt onder andere toegepast als pijnstiller en als symptoombestrijder bij bepaalde vormen van epilepsie, MS en in palliatieve zorg. Desalniettemin blijkt het lastig om goede en betrouwbare informatie over het gebruik en de toepassing van medicinale cannabis te vinden, tenminste dat stelt het IMC.
Renger Witkamp: ‘We zien helaas heel veel onjuiste informatie over medicinale cannabis. Veel patiënten die mogelijk baat hebben bij het product belanden onnodig in de coffeeshop of bij illegale aanbieders. Of erger nog: sommige artsen verwijzen hun patiënten hier zelfs actief naartoe. Het IMC stelt zich ten doel dit door middel van goede voorlichting te veranderen. Het IMC bevordert dat de behandeling van patiënten die mogelijk baat hebben bij medicinale cannabis, onder medische begeleiding van arts en apotheker plaatsvindt.’
Coördinatie van wetenschappelijk onderzoek
De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de werking en toepassing van medicinale cannabis. Zo ook in Nederland. Op bijna elke universiteit in ons land houden onderzoekers zich hiermee bezig. Omdat het onderzoeksgebied nog in de kinderschoenen staat, is er nog weinig samenwerking en coördinatie. Het IMC biedt een platform voor onderzoekers om hen samen te brengen en waar mogelijk de krachten te bundelen.
Dr. Monique van Velzen, onderzoeksmanager van de afdeling Anesthesiologie van het LUMC in Leiden is bestuurslid Onderzoek van het IMC: ‘Ik merk om mij heen dat er veel behoefte is aan samenwerking op het gebeid van wetenschappelijk onderzoek met medicinale cannabis. Veel onderzoeken, soms zelfs binnen dezelfde instelling, lopen langs elkaar heen. En ook voor onderzoekers is het lastig om uit te vinden wat wel en niet kan en mag als het om cannabis gaat, met veel vertraging tot gevolg. Dat is zonde en daar brengen we met het IMC straks verandering in. Door onderzoekers te verbinden, kunnen we van elkaar leren en het onderzoek stroomlijnen, op elkaar afstemmen en structureren.’
Plus- en minpunten van het IMC
Op zich is de oprichting van het IMC zeker een goede zaak, al is het maar omdat er dan ook van buiten ‘onze wereld’ en vanuit de medische wereld meer aandacht voor mediwiet komt. Het verzamelen van onderzoeken is uiteraard top, al doet ons zusje Mediwietsite dit ook al bijna 5 jaar.
Waar wij meer moeite mee hebben is de doelstelling om iedereen langs arts en apotheker te sturen, om dan voor 180 euro een flesje wietolie te mogen kopen in een apotheek, of de eveneens dure en met gammastralen behandelde wiet van Bedrocan (een partner van het IMC). Nog los van het feit dat hier maar 6 soortjes verkrijgbaar zijn.
Zo’n verplichting is weer een staaltje betutteling dat we kunnen missen als kiespijn. Zelfvoorzienend zijn door je eigen planten te kweken en/of je eigen cannabisolie te maken, dat is gewoon een mensenrecht (zoals het Mexicaanse Hooggerechtshof eerder ook al oordeelde). Iedereen zou daarin dus de vrije keuze moeten hebben. En helemaal omdat de Nederlandse zorgverzekeraars – in tegenstelling tot die in bijvoorbeeld de VS en Duitsland – pertinent weigeren om medicinale cannabis te vergoeden!
Klik HIER voor de website van het Instituut Medicinale Cannabis Nederland
(advertentie)