- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Interessant! Kassenbouwer vertelt hoe je een kas voor cannabis maakt
Hoewel wiet kweken in de Lage Landen verdikkeme nog steeds niet mag, lijkt het er de laatste tijd op alsof de tuinbouwsector zich daar wel op verheugd. Neem bijvoorbeeld dit interview waarin kassenbouwer J. Huete uitlegt hoe je een bestaande kas ombouwt voor de teelt van cannabis. Wellicht steek je daar als kleine hobbyist ook nog wat van op.
Vooral dankzij de opkomst van legale medicinale wiet is de teelt van cannabis in verschillende landen in opmars. In Nederland hebben we natuurlijk Bedrocan die binnenwiet kweekt, en Engeland blijkt zelfs de allergrootste exporteur wereldwijd van medicinale wiet. Logisch dat de tuinbouwsector kansen ziet voor ons mooie gewas. Amir Abbas van Kassenbouwer J. Huete geeft op Groentennieuws.nl alvast instructies voor het ombouwen van een kas voor cannabis.
Kas ombouwen
Voor de overzichtelijkheid hebben we de adviezen van de Spaanse kassenbouwer even in stappen onderverdeeld, mocht je ook een kasje willen ombouwen. Amir begint met te zeggen dat een bestaande kas allereerst een nieuwe indeling moet krijgen. Cannabis stelt namelijk nogal aparte eisen aan jun leefruimte. Voor elk van de verschillende stadia is een aparte ruimte nodig. In vakjargon betekent dat een ruimte voor de vegetatieve fase, een ruimte voor de bloeifase en een ruimte voor moederplanten en stekken. Daar zijn dan extra scheidingswanden voor nodig met aparte toegangsdeuren naar de verschillende ruimtes.
Verder is het volgens Amir belangrijk om de bedekking van de kas een update te geven. Plastic folie over de bestaande kas moet wellicht vervangen worden voor een condenswerende folie, net als het ventilatiegaas.
Precisiebemesting en verlichting
Ook op het gebied van de teelt zelf zijn er afhankelijk van de methode de nodige zaken om goed naar te kijken, voordat je wietplanten kunt kweken. In het geval van hydroteelt op zogenaamde steenwolslabs of matten, moeten de irrigatiekoppen worden nagelopen en zonodig aangepast worden, zodat precisiebemesting mogelijk wordt. Wanneer de kas drainagegoten heeft moeten die vervangen worden door een dicht systeem, zodat de luchtvochtigheid stabiel blijft, en het voedingswater indien nodig kan worden hergebruikt.
Dat licht voor wietplanten belangrijk is moge duidelijk zijn. Aangezien wietplanten echter lichtgevoelig zijn (en vooral donker-gevoelig) moeten daar ook aanpassingen voor gedaan worden. In zonnige gebieden is wellicht een schaduwscherm nodig. Ook kan een energie besparend scherm of combinatie van die twee worden geïnstalleerd. Om de bloei te forceren zijn lichtregelschermen nodig die de ruimte kunnen verduisteren. Aangevuld met kunstlicht wordt het mogelijk om te voorzien in de benodigde lichturen voor de productie van cannabisplanten.
Klimaat topprioriteit
Als de structuur en het licht goed geregeld zijn dan ben je er nog niet, want het klimaat is nog van een veel groter belang. De temperaturen die wietplanten vereisen liggen afhankelijk van de soort tussen de 15 en 30 graden Celsius, aldus Amir. Tijdens de koudere maanden moet de kas daarom kunnen worden verwarmd. Dat maakt het beheersen van de luchtvochtigheid ook makkelijker, wat ook een groot aandachtspunt is.
Die moet, afhankelijk van het ras en de fase waarin de planten zich bevinden, tussen de 50 en 70% liggen, volgens de kassenbouwer. Om de luchtvochtigheid te verhogen zijn er hogedruk of lagedruk nevelsystemen. Als de luchtvochtigheid omlaag gebracht moet worden kan dat met ontvochtigers.
Klimaatcontrole
Als je een grote kas ombouwt om medicinale wietplanten in te kweken, kun je dat niet doen zonder ook een klimaat-beheersingssysteem te installeren. Een klimaatcontroller is daarom nodig, die alle apparatuur zoals lampen, irrigatie, nevelsystemen, verwarming en ontvochtigers, automatisch kan aansturen. Tot slot zijn er volgens Amir allerlei sensors nodig om alle kweekomstandigheden te beheersen. Niet alleen de temperatuur en de luchtvochtigheid, maar ook CO2 concentraties, PAR lichtwaardes, temperatuur van het voedingswater enzovoort, enzovoort.