- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Interpening 101: hoe jureer of beoordeel je een wietsoort
Als je ambities hebt om een interpener te worden, of gewoon beter wil worden in het beoordelen van je aankoop in de coffeeshop, let dan op. We gaan je namelijk vertellen waar je precies op moet letten bij het beoordelen van een topje wiet.
Professionele interpeners hebben hun werk gemaakt van het beoordelen van wietsoorten. Zij zijn eigenlijk een soort sommeliers maar dan voor cannabis. Als je goede zintuigen hebt kun je zelf misschien ook een interpener worden, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten.
Stap 1: waar ga je op letten?
Laten we het simpel houden en daar dan ook maar meteen mee beginnen. Stel voor je gaat snuffelen eerst vast waar je op gaat letten bij een beoordeling. Dat hangt natuurlijk af van de reden van je beoordeling. Voor een phenohunt let je misschien op kleine nuanceverschillen, terwijl je op een cannabis cup of in de coffeeshop meer algemeen beoordeelt.
Eigenschappen om op te letten zijn meestal het uiterlijk van de wiet, de geur van de wiet en de smaak van de wiet bij het roken of verdampen. En daarna natuurlijk het effect. Je kunt echter zelf eigenschappen toevoegen als je die belangrijk vindt. Bijvoorbeeld de scherpte van de wiet in je keel, of hoe uniek de wiet is. Hoe dan ook, bepaal vooraf waarop je gaat letten, en beoordeel samples die je met elkaar vergelijkt allemaal op dezelfde eigenschappen.
Stap 2: het uiterlijk
Het uiterlijk is letterlijk het eerste dat je aan een wietsoort ziet, met vlak daarna natuurlijk de geur. Maar het uiterlijk kan je op zich al heel veel over de kwaliteit vertellen. Let ten eerste op de kleur. Cannabis hoort in principe groen te zijn maar kan ook paarse of roze tinten hebben. De bloeiharen zouden een mooie lichtbruine kleur moeten hebben, maar kunnen soms ook tegen het rode aanzitten. Let op als de wiet bruin is, want dat is niet goed, en kan betekenen dat je met hele oude of zelfs rotte wiet te maken hebt.
Na de kleur kijk je naar de dichtheid van de top. Mooie wiet is stevig en compact, al zijn sommige wietsoorten van nature compacter dan anderen. Let daarom ook goed op de buitenkant van de top, en kijk als het even kan met een vergrootglas of een microscoop. Heb je een goede camera dan kun je ook een foto maken en daarop inzoomen.
Aan de buitenkant zouden bij een mooie top nog bloeiharen te zien moeten zijn, en natuurlijk ook de nodige trichomen / kristallen. Mist de top aan de buitenkant bloeiharen en kristallen, dan is het waarschijnlijk machinaal geknipt. Het kan zelfs ook al even gezeefd zijn, wat betekent dat de de verkoper de trichomen er opzettelijk vanaf gehaald heeft. Missende trichomen en bloeiharen aan de buitenkant zijn een slecht teken, maar komt helaas vaak voor in coffeeshops.
Stap 3: de geur
De geur is natuurlijk heel belangrijk voor een kruid als cannabis. De geur is grotendeels afkomstig van terpenen en andere aromatische stoffen in cannabis. Het plantmateriaal zelf bestaat vooral uit chlorofyl oftewel bladgroen, en dat kun je soms ook ruiken als de cannabis nog erg vers is en onvoldoende gedroogd of gecured (gerijpt). Chlorofyl ruikt een beetje naar gras, dus als je dat ruikt dan weet je dat je wiet nog wat te vers is.
Om de geur van je wiet goed te kunnen ruiken, kun je de top even openbreken of indrukken. Ga je de wiet roken of verdampen, ruik dan meteen even goed bij het grinden of vermalen. Daarbij komt namelijk heel veel geur vrij om op te snuiven.
Hopelijk ruikt je wiet niet grassig maar lekker. Terpenen kunnen een keur aan bijzondere geuren produceren, variërend van fris en citrus-achtig tot zoet en snoep-achtig tot peperig en zelfs de geur van kaas. Soms kun je licht de geur van fruit herkennen zoals mandarijn, sinaasappel of aardbeien. Let echter op als de geur overdreven en nep ruikt want dan zouden het weleens synthetische en/of toegevoegde terpenen kunnen zijn.
Als je net met interpenen begint dan is het waarschijnlijk lastig om een geur meteen te duiden. Naarmate je meer en meer wietsoorten geroken (en gerookt) hebt, dan ontwikkel je er een steeds betere neus voor. Na verloop van tijd kun je precies zeggen tot welke familie je wietsoort behoort. Je weet dan meteen; dit is een Kush bijvoorbeeld, of dit is een Cheese of een Haze soort, alleen maar door te ruiken.
Stap 4: de smaak
Na goed te kijken en te ruiken komt het leukste onderdeel, namelijk het proeven van de wiet. Dat gaat het beste zonder tabak in een pure joint, pijp of one hitter. Daarnaast kun je met een verdamper soms meer terpenen proeven dan bij roken omdat die bij verbranding verloren gaan. Bij verbranding krijg je echter weer andere smaken erbij die je in een verdamper niet proeft, dus het is aan te raden om zowel te roken als te verdampen. Geen straf toch?
Let bij het proeven op hoe de smaak in het begin is, en later. Dat kan bij een pure joint en ook bij een verdamper namelijk nogal verschillen. Bij een verdamper moet je vooral goed proeven bij de eerste haaltjes, omdat je de meest vluchtige terpenen dan het beste proeft. Let er ook op of de geur terugkomt in de smaak. Rook de wiet naar mandarijn dan is het een plus als je dat ook proeft ij het roken of verdampen.
Bij een pure joint is het vaak net andersom. Daarbij proef je de smaken vaak beter als je net over de helft van je joint bent. neem korte haaltjes en je tijd om te proeven. Laat de rook ook een beetje rondgaan in je mond en merk op of die misschien een beetje blijft hangen in je mond. Let ook op de joint zelf. Brandt die goed en gelijkmatig? Zie je misschien een oliering vlak onder de brandende kop? Dat is een teken van sterke wiet met veel olies erin.
Stap 5: het effect
Tot slot is het effect natuurlijk heel belangrijk voor een wietsoort.In tegenstelling tot bijvoorbeeld het effect van alcohol, kan dat bij wiet namelijk van soort tot soort verschillen. Het effect wordt namelijk niet alleen door THC bepaald, maar door een combinatie van THC, CBD en alle andere cannabinoïden en ook terpenen.
Het effect van wiet is dus een entourage-effect van al die stoffen bij elkaar, en daarnaast speelt je eigen gemoedstoestand en de sfeer een rol. Om het effect goed te kunnen beoordelen begin je natuurlijk nuchter aan je sessie. Rook of verdamp ook niet meteen een hele gram weg, maar doe het even rustig aan en geef het effect de tijd om op te komen.
Wietsoorten kunnen je slaperig maken, of juist energiek en soms licht euforisch. Daarnaast kan het effect langzaam opkomen, of snel inslaan als een bom. Merk ook op dat het effect kan veranderen; veel hybrides maken je eerst actief en misschien lacherig, en daarna loom en ontspannen. Wat je van het effect vind is doorgaans erg persoonlijk.
Stap 6: de beoordeling
Om de wiet met andere wietsoorten te kunnen vergelijken moet je een beoordeling geven. Geef je wiet daarvoor een cijfer tussen 1 en 10 voor elke eigenschap waarop je de wiet beoordeelt. Tel de cijfers bij elkaar op en deel door het aantal beoordeelde eigenschappen voor een gemiddelde score.
(advertentie)