- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Introductie in hydrokweken: druppelsystemen
We vervolgen onze introductie in hydrokweken met een van de meest veelzijdige der hydrosystemen, namelijk die worden bewaterd door automatische druppelaars. Druppelsystemen zijn zo veelzijdig omdat je ze op zo’n beetje ieder medium en met of zonder potten kunt toepassen.
Druppelsystemen zijn enorm geliefd onder kwekers wereldwijd. Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen in zo’n beetje iedere situatie worden geïmplementeerd. Zelfs kwekers die in aarde kweken gebruiken druppelsystemen, simpelweg omdat het hun werk uit handen neemt en het daarnaast beter voor wietplanten is om vaker kleine hoeveelheden water te krijgen dan een keer per dag een flinke slok. Maar verreweg de beste resultaten krijg je natuurlijk als je druppelsystemen gebruikt in combinatie met inerte mediums zoals steenwol, kleikorrels of kokos.
Voordelen van druppelsystemen
- Kweekgemak: automatische bewatering, ook mogelijk met veel planten.
- Snellere groei: planten groeien sneller wanneer ze continue kleine beetjes water krijgen.
- Bewatering van bovenaf, onafhankelijk van de capilaire werking van het medium.
- Altijd de juiste hoeveelheid water. Eenmaal ingesteld behoort over- en onderbewateren tot het verleden.
Druppelsystemen zijn er in allerlei varianten, vormen en maten. Van grote kwekerijen zoals tomaten of paprikatelers tot de hobbymatige wietkweker met niet meer dan vijf planten kunnen druppelsystemen ingezet worden. Eigenlijk stelt het druppelsysteem niet veel voor, je hoeft er als kweker dus ook helemaal niet door geïntimideerd te zijn. Heel kort door de bocht bestaat een druppelsysteem uit een pomp die water vanuit een tank op gezette tijden (of continue) via dunne slangen naar de druppelaars pompt. Iedere plant heeft zijn eigen druppelaar die ervoor zorgt dat de plant precies genoeg water krijgt. Naarmate wietplanten groter worden en de voeding-/waterbehoefte toeneemt kan het aantal waterbeurten worden opgevoerd.
Heel kort door de bocht bestaat een druppelsysteem uit een pomp die water vanuit een tank op gezette tijden (of continue) via dunne slangen naar de druppelaars pompt. Iedere plant heeft zijn eigen druppelaar die ervoor zorgt dat de plant precies genoeg water krijgt
To waste or not to waste
Er zijn twee soorten druppelsystemen. Die waarbij het overtollige water na gebruik terug in het systeem wordt gebracht en vanuit daar weer terug wordt gepompt, en die waarbij er precies genoeg water bij de planten wordt gebracht. Recirculerende systemen en drain to waste systemen. Grote kwekerijen maken vaker gebruik van drain to waste systemen omdat dit een constante aanvoer van dezelfde kwaliteit voedingswater garandeert. Drain to waste systemen kunnen ook zeer gemakkelijk uitgebreid worden met meer druppelaars. Bij recirculerende systemen loopt het water terug in het voedingsvat waardoor je aan de hand van de EC waarde, exact kunt meten hoeveel voeding wietplanten gebruiken. De planten dienen dan wel in een systeem te staan dat het water dat uit de potten loopt, weer opvangt en terugleidt naar het voedingsvat.
Zelf druppelen
Wil je zelf ook eens gaan druppelen, dan is het belangrijk dat je eerst een kweekmedium kiest. Je kunt op ieder medium druppelen, alleen vragen de verschillende mediums wel verschillende soorten druppelaars. Niet alle druppelaars druppelen namelijk even veel water. Kies je een medium als kokos en dan heb je natuurlijk minder water nodig dan bijvoorbeeld steenwol. Hydrokorrels kunnen daarentegen de hele dag wel bevloeid worden. Wanneer je een druppelaar kiest die bijvoorbeeld 2 liter water per uur druppelt en je gebruikt een timer die je per kwartier kunt instellen, dan is de minimale hoeveelheid water per dag dus een halve liter.
Naarmate de planten groeien neemt ook de behoefte aan water en voeding toe. Verhoog dan simpelweg het aantal waterbeurten. In een medium als hydrokorrels volstaat in het begin twee keer een halve liter per dag. Dat kan oplopen tot een halve liter per uur wanneer de plant op haar dorstigst (grootst) is. Mediums als kokos of steenwol houden meer water vast en dien je dus minder te bevloeien, een halve liter per dag is in het begin voldoende. Naarmate de planten groter worden stel je de druppelaars eerst in op twee keer, en later tot maximaal vier keer een halve liter water. Ververs in alle gevallen minimaal tweewekelijks het voedingswater.
Let er bij druppelsystemen op dat je de juiste producten gebruikt. Citroenzuur om de pH waarde aan te zuren kan druppelslangen verstoppen en organische flesvoeding kan in het systeem gaan rotten. Gebruik dus speciale pH-min om af te zuren en ga voor minerale plantvoeding.
(advertentie)