(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alweer het derde deel van onze introductieserie over hydrokweken. Eerder hebben we het gehad over de voor- en nadelen van hydrokweken en brachten we de meest gebruikte systemen voor cannabisplanten onder de aandacht. In dit deel gaan we wat dieper in op het meest eenvoudige hydrosysteem, namelijk met de hand bewateren op een inert medium zoals kokos of steenwol.

Bij het horen van het woord hydrosysteem, denk je wellicht al meteen aan waterreservoirs, pompen en slangen en dergelijke. Toch heb je al dat soort apparatuur bij het meest simpele hydrosysteem niet per se nodig. Zeker voor kwekers die van aarde overstappen op hydro is het met de hand bewateren van een of meerdere wietplanten op bijvoorbeeld kokos, een ideale manier om het hydrokweken eens te proberen. Je hoeft er, afgezien van wat kokos en wellicht een pH en EC-meter geen extra apparatuur voor aan te schaffen, maar profiteert wel van de snellere groei en een grotere opbrengst. Technisch gezien is het kweken op alles behalve aarde hydrologisch.

kokos2

Met de hand hydrokweken op kokos, het is bijna hetzelfde als in potten met aarde…

Voordelen van het kweken op ‘aardeloze’ mediums

  • Wietplanten groeien aanzienlijk sneller op mediums als kokos en steenwol dan op aarde.
  • Kweekgemak, het met de hand bewateren van een plant op kokos is natuurlijk en verschilt qua werkzaamheden bijna niet van het kweken op aarde. Afgezien van wat extra waterbeurten en een nauwkeurige pH en EC-meting is het bewateren eigenlijk hetzelfde.
  • Minder risico op ongedierte. Veel beestjes hebben aarde nodig in hun levenscyclus.

Met de hand bewateren van een plant op kokos is natuurlijk en verschilt qua werkzaamheden bijna niet van het kweken op aarde

Nadelen van het kweken op ‘aardeloze’ mediums

  • Het meten en afzuren van de pH waarde en het mengen van voedingsstoffen is iets arbeidsintensiever. Het kan lastig zijn om precies de juiste mix en hoeveelheid aan voedingsstoffen goed te krijgen. Hou je je echter vast aan één merk dan valt het reuze mee.
  • Met de hand bewateren op kokos of steenwol zorgt voor een snellere groei, maar niet zoals een volledig operationeel hydrosysteem zoals DWC en NFT, die de wortels van superveel zuurstof voorzien.

Met de hand hydrokweken

Met de hand hydrokweken is zoals gezegd niet iets wat niet veel grote investeringen hoeft te kosten. Een pot met daarin een mix van kokos en wellicht wat perliet en je kunt van start. Kokos is erg geschikt voor deze met de hand bewaterde methode, aangezien het redelijk wat vocht kan vasthouden. Je kunt alle bekende potten gebruiken zoals smartpotten, gewone plastic potten en air potten. Let wel op dat kokos minder vocht vasthoudt dan aarde en je dus vaker dient te bewateren. Omdat een wortelkluit in smart- of air-pots ook eerder uitdroogt is een gewone plastic pot met drainagegaten wellicht een betere optie voor het kweken op kokos.

Canna_Coco_Profe_4cb5f5ec39489In gespecialiseerde tuinwinkels kun je kant en klare kokos in zakken kopen waarop je direct aan de slag kunt. Een van de beste kokosproducenten is Canna. Hun kokos zit verpakt in zakken zoals je aarde ook meestal aantreft, en is gebufferd en op de juiste pH-waarde gebracht. Je kunt kokos elders ook als gedroogde en geperste blokken kopen die je zelf dient in te wateren, maar de pH waarde van deze kokos laat vaak te wensen over en dient eerst afgezuurd te worden.

Omdat kokosnoten meestal in een zoute omgeving te vinden zijn, dient de kokos eerst door de producent gewassen en dan gestoomd te worden om zouten en bacteriën kwijt te raken. De kokos wordt dan gebufferd in water met magnesium en kalk. Hoe beter deze behandelingen worden gedaan, des te beter de kwaliteit van de kokos uiteindelijk. Wanneer je slechte kwaliteit kokos koopt (we zien het ook wel eens bij de Action liggen tegenwoordig) dan dien je deze eerst nog eens te wassen en af te zuren met water met een pH-waarde van 5,8.

De pH waarde van de meeste kokos ligt standaard ergens tussen de 6 en 6,5. Om de pH waarde te veranderen hoef je alleen maar de zuurtegraad van je voedingswater aan te passen. Soms is een waterbeurt al voldoende om de pH waarde bij te sturen. De kokos past zich namelijk heel snel aan de pH waarde van het water aan en dat geeft kokoskwekers een uitstekende controle over de pH waarde.

Kokos past zich namelijk heel snel aan de pH waarde van het water aan en dat geeft kokoskwekers een uitstekende controle over de pH waarde

Wie op deze manier op steenwol wil kweken, kan zijn potten het beste vullen met mapito of steenwolvlokken. Mapito bestaat ook uit steenwolvlokken, maar hieraan zijn PU-vlokken toegevoegd. Ook steenwol dien je eerst op de juiste pH waarde te brengen, laat ze daarvoor een nacht liggen in water met een pH-waarde van 5,5.

mapito3

Mapito bestaat uit steenwol- en PU-vlokken

Bewateren

De grootste uitdaging van het met de hand hydrokweken is het afstemmen van het voedingswater. Omdat de kokos zelf geen voeding bevat, dien je dat zelf via het voedingswater toe te voegen. Kies voeding bij voorkeur van één merk dat geschikt is voor de hydrologische teelt. Er zijn ook voedingslijnen beschikbaar speciaal voor kokos. De ideale pH-waarde voor hydrokweken ligt tussen de 5,5 en 6,1 een halve punt lager dus dan de ideale pH-waarde op aarde.

Ook is het belang van het meten van de voedings- of EC-waarde van een groter belang bij het hydrokweken. Begin met een lage EC-waarde van 1,1 tot 1,4 en bouw het langzaam op naarmate je wietplant groter wordt en meer voeding nodig heeft. Hou als leidraad de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking van je voeding aan, vaak kun je hier voor de beste resultaten echter wel iets onder gaan zitten. Zorg ervoor dat je voedingsproblemen aan de plant leert herkennen.

Let op dat je je planten op kokos of steenwol wat vaker moet bewateren, je kunt niet even een dag wegblijven. Grotere potten houden natuurlijk wel meer vocht vast, dus wanneer je voor mooie grote potten kiest maak je het jezelf wat makkelijker. Smartpotten en airpotten drogen juist eerder uit, dus wanneer je die gebruikt dien je juist vaker te bewateren.

(advertentie)