- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Introductie in hydrokweken
Hydrokweken is voor veel thuiskwekers nog een ver van mijn bed show. De reservoirs, pompen en het feit dat planten voor hun voeding geheel afhankelijk zijn van het voedingswater schrikt af. Ten onrechte want het hydrokweken kan juist een hoop werk besparen en wietplanten groeien veel sneller in hydro kweeksystemen.
Technisch gezien ben je al een hydrokweker wanneer je op kokos in plaats van aarde kweekt. Een inert kweekmedium zoals steenwol, kokos of kleikorrels bevat van zichzelf geen meststoffen. Dus wanneer je wietplanten in dit soort mediums kweekt dien je alle voedingsstoffen zelf aan het water toe te voegen. Je kunt ook hydrokweken zonder medium, met de wortels hangend in een reservoir met voedingswater of stromend voedingswater. Je hebt het al door, er komt veel water bij kijken, de term hydroponic komt uit het Latijns en betekent letterlijk water werken.
Je kunt zelfs hydrokweken zonder medium, met de wortels hangend in een reservoir met voedingswater of stromend voedingswater
In deze eerste introductie in het hydrokweken zullen we uitleggen wat de voor- en nadelen van hydrosystemen voor thuiskwekers zijn. Zo kun je voor jezelf nagaan en de voor- en nadelen afwegen om te beslissen of hydrokweken ook iets voor jou is. Volgende week en in de weken daarop zullen we dan dieper ingaan op verschillende hydrosystemen, het aanmaken van het voedingswater en kweekmethoden, de hele hydro-rataplan dus eigenlijk.
Voordelen van hydrokweken
Hydrokweken biedt vele voordelen voor cannabis thuiskwekers, het is eigenlijk een van de beste kweekmethoden omdat wietplanten er supersnel in groeien en ook hele dikke toppen produceren. De vegetatieve fase of groeifase van wietplanten verloopt in hydrosystemen veel sneller dan in aarde waardoor wietplanten sneller groot zijn en dus eerder hun cyclus hebben afgerond.
Ook op het gebied van kwantiteit scoren hydrosystemen punten. Doorgaans zijn oogsten op hydrosystemen aanzienlijk groter, ook wanneer je ze in een een op een situatie zou vergelijken met dezelfde belichting en dezelfde meststoffen en dergelijke. Samen met de snellere vegetatieve fase zijn dit al twee hele grote voordelen om voor hydrosystemen te kiezen, maar er is meer.
Sommige hydrosystemen – er zijn er veel, we zullen ze later in deze serie behandelen – vereisen ook minder onderhoud van de kweker. Wanneer deze systemen eenmaal goed draaien hoef je slechts een of twee keer per week je voedingsreservoir bij te vullen zonder bang te zijn dat wietplanten zonder water komen te staan. Ook zijn wietplanten in hydrosystemen veel minder gevoelig voor ongedierte. Dit omdat veel insecten aarde nodig hebben om bijvoorbeeld eitjes in te leggen. Vaak brengen kwekers ongedierte ongewild hun kweekruimtes in via de aarde.
In hydrosystemen waarbij het voedingswater circuleert en niet afgevoerd wordt, kun je exact meten hoeveel voeding je wietplant opneemt. Op deze manier ben je met hydro heel goed in staat om je plant precies op maat te voeden. Aangezien alle voeding bij hydrosystemen via het water bij de wortels komt, is het ook mogelijk om de planten op hydro volledig te spoelen. Heb je last van een of ander voedingstekort dan kun je dit onmiddellijk aanvullen en aangezien de voeding direct opneembaar is, zul je ook meteen resultaat zien.
Nadelen van hydrokweken
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het hydrokweken, omdat je alles zelf via het water aan moet sturen, dien je goed te meten en op de voedingswaarde en zuurtegraad te letten. Ook neemt het hydrosysteem zelf kostbare kweekruimte in en is je succes afhankelijk van pompen die niet mogen uitvallen. Hydrosystemen zijn een stuk kostbaarder in de aanschaf dan plantenpotten en een paar zakken aarde, dus bedenk van tevoren goed of je echt met hydro verder wil gaan. Het zou immers zonde zijn om een systeem aan te schaffen en dan na een ronde alweer op aarde verder te gaan. De doorzetter wint met hydro uiteindelijk, je zult steeds beter kweken.
Het feit dat je tekorten en overschotten direct kunt aanpassen is een voordeel maar het betekent ook dat ze direct problemen kunnen opleveren wanneer je dit niet doet
Het kan moeilijk zijn om de voedingsbehoefte in hydrosystemen goed te krijgen. We raden daarom aan om, zeker wanneer je net met hydrokweken begint, uitsluitend plantenvoeding te gebruiken van één merk. Je hebt een minerale voeding nodig die geschikt is voor hydrokweken en direct opneembare meststoffen bevat. Het feit dat je tekorten en overschotten direct kunt aanpassen is een voordeel maar het betekent ook dat ze direct problemen kunnen opleveren wanneer je dit niet doet.
Ook het op de juiste zuurtegraad brengen, kan op hydrosystemen niet meer met een keukenmiddeltje zoals citroenzuur. Je hebt dus gespecialiseerde producten nodig, maar hier staat tegenover dat minerale meststoffen meestal wel goedkoper zijn dan biologische.
Wietplanten zijn door het vele water in hydrosystemen ook gevoeliger voor wortelrot, en wanneer je een systeem gebruikt met één voedingsreservoir voor alle planten kunnen schimmels zich via het water ook snel over alle planten verspreiden. Gelukkig zijn er bewezen hydro kweekmethoden die ervoor zorgen dat je planten nooit met wortelrot te maken krijgen, we zullen ze later in de serie nader bespreken.
Net zoals er sommige systemen zijn die minder onderhoud vragen, zijn er ook hydrosystemen waarbij je juist heel vaak moet meten en aanpassen om goede resultaten te behalen. Hydrokweken is ook niet heel erg geschikt voor de buitenteelt, al kan het wel.
Dat waren de voors- en tegens van het hydrokweken, we hopen dat je hierdoor een goede afweging kunt maken of hydrokweken voor jou wellicht iets is. Volgende week gaan we verder en bekijken we welke systemen je zoal kunt gebruiken, tot dan!