- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Inwoners Wichelen (B) krijgen gratis hennep tegen muggen
Knijten. Ofwel een muggensoort die de inwoners van de Vlaamse gemeente Wichelen helse zomeravonden en slapeloze nachten bezorgt. Allemaal de schuld van de rivier De Schelde en haar vervloekte oevers, de ideale voedingsbodem voor de ‘venijnige knijten’. Maar verlossing is nabij nu de gemeente drie soorten hennep heeft gekweekt en die planten als anti-muggenmiddel gratis uitdeelt aan de wanhopige inwoners!
Knetterharde strijd tegen de knijt
‘In de helse strijd tegen miljoenen knijten die de inwoners van Wichelen terroriseren deelt de Oost-Vlaamse gemeente nu zelfgekweekte hennepplanten uit’, schrijft onder meer de krant Het Laatste Nieuws. Ook vele ander Belgische media maken afgelopen dagen melding van de ‘cannabis tegen muggen-actie’ van de lokale overheid in Wichelen. Daarbij vallen regelmatig woorden als ‘hardnekkig’ en ‘venijnig’ om de insectjes te omschrijven.
What the fuck zijn knijten, vraag je? Welnu, in Nederland noemen we die vliegende steekbeestjes knutten of knutjes. Echt waar, check Wiki maar. ‘Ze worden ook knaasjes, knijten (Vlaanderen), knozels (Zuid-Nederland), mietsen (Noord-Nederland), mampieren (Suriname) of meurzen genoemd, en soms ook zandvliegjes’, aldus de alwetende website. Verder kunnen we melden dat het zeer kleine steekvliegjes zijn: slechts 1 tot 4 millimeter.
Knijtenplaag langs De Schelde
Maar ze steken dus wel en zuigen bloed. En daar houden mensen niet van. In de gemeente Wichelen, waar het sterft van de knijten door de nabije rivier De Schelde, hebben ze onder de hoede van de overheid nu drie soorten hennep gekweekt als anti-muggen middel. Als experiment, want naar verluidt zouden die knijten niet tegen de nogal specifieke geur van onze geliefde plant kunnen. Waarmee het aantal nuttige toepassingen van hennep/cannabis alweer op 50.001 uitkomt.
Vorig jaar was er een heuse knijtenplaag in Schellebelle, een deelgemeente van Wichelen. Je kon, zo gaat het verhaal, de mensen langs de rivier en natuurgebied Wijmeers nauwelijks nog herkennen door alle bultjes die ze als aandenken aan muggenbeten droegen.Vandaar dat de wetenschap er eens bijgehaald werd; wat te doen tegen de knijten? Vallen plaatsen en geulen graven voor betere afwatering is al geprobeerd en nu komt daar dus hennep bij. Nee, niet dat de West-Vlamingen zich nu op gemeentekosten ongans mogen blowen en met de uitgeblazen rook de muggen verjagen (dat zou echt te gek zijn 😉 Het gaat om hennepplanten. Die stinken ook al aardig en daar gaat het in dit geval om.
SAMEN tegen de knijt
Burgemeester Kenneth Taylor van de partij SAMEN legt het op de website van de nationale omroep VRT uit aan de zeker en vast stomverbaasde leek: “De knijten reageren op de geur van de plant of op de stof die de plant vrijgeeft. Daardoor geraken ze gedesoriënteerd en hebben ze geen zin meer om te steken. Er waren eerder al inwoners die zelf hennepplanten hadden gekocht omdat ze hadden gehoord dat dat zou werken tegen de knijten. Wij hebben als gemeente in het voorjaar een veld ingezaaid met drie soorten hennep. Uiteraard is dat wettelijk in orde, het is hennep met een zeer laag THC-gehalte waar mensen niet high van kunnen worden. Het is dus niet te vergelijken met de soort cannabis die als drugs gebruikt wordt.”
De Vlaamse omroep maakte ook een reportage over de knijtenoorlog in Wichelen. Helaas kan je dat niet zomaar delen (stel je voor zeg), dus zul je even op onderstaand fragment moeten klikken om dat op de VRT-site te doen:
Breed actiefront tegen de knijten
Geweldig toch! Wanneer luistert de politiek naar burgers? Precies. En dan gaat het ook nog eens over hennep in een land dat zero tolerance praktiseert tegen cannabis. En is het helemaal gratis op de koop toe. Hulde voor deze burgemeester.
Er is onder zijn bezielende leiding zelfs een heus actiecomité opgericht in Wichelen, met als enige doel het elimineren van de knijt. Samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB), de Vlaamse Waterweg, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuur (KBIN) en enkele wetenschappers buigt de gemeente er zich over.
Welke van de drie soorten hennep het beste werkt tegen de knijten is nog niet bekend. Maar we houden het voor je in de gaten…