- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Is bronwater beter voor wietplanten dan hard water?
Als je zoals Mike graag milieubewust leeft, dan werkt dat natuurlijk ook door in de manier waarop je je wietplanten kweekt. Dus doe je dat buiten en waarschijnlijk ook zo biologisch mogelijk. En dat brengt ons bij de vraag van vandaag, want hoe gezond is kraanwater nog tegenwoordig? Is het misschien beter om op bronwater over te stappen? Over naar Lieve Muna voor het antwoord.
Als er iets is waar wietplanten gedurende hun korte leven veel van opnemen, dan is het wel water. Logisch dus, als je milieubewust bent en aan je gezondheid denkt, dat je eisen stelt aan het water dat je planten drinken. Is het misschien beter om bronwater te gebruiken? Die vraag zal ik zo beantwoorden; eerst over naar de vraag van Mike, en zijn mooie kleine autoflowers.
Hoi Mike, mooie foto’s heb je gemaakt. Met de zon op de bladeren lijkt het wel of ze zelf licht geven! Ik kan me voorstellen dat je je planten het allerbeste wil geven. Je wil natuurlijk dat je planten het zo goed mogelijk doen, en aan het einde van de bloeifase wil je natuurlijk ook geen chloor in je wiet. Wat dat betreft kan ik je alvast geruststellen, in het Nederlandse kraanwater zit geen chloor.
Chloor?
Nederland is wat dat betreft wel een uitzondering, want in de meeste andere landen over de hele wereld bevat het kraanwater wel chloor. In Nederland is dat echter niet nodig. De leidingen hier zijn zo goed onderhouden dat het niet nodig is om er chloor aan toe te voegen. In sommige andere, voornamelijk Zuid-Europese landen, kun je het chloor gewoon proeven. In Nederland niet, we drinken het zelf ook en het doet eigenlijk ook niet eens onder voor bronwater.
Toch lees je inderdaad weleens dat kraanwater niet het allerbeste is voor wietplanten, maar ook die informatie komt vaak uit het buitenland.
Omgekeerd osmose water
Nu is het wel zo dat omgekeerd osmose water enige voordelen kunnen hebben maar die zijn miniem. Zulk water is ontdaan van de mineralen en kalk die wel in kraanwater zitten, en heeft daardoor dus een lagere EC-waarde. Voor kwekers betekent dat, dat ze er zelf meer mineralen aan toe kunnen voegen en hun planten dus een hogere concentratie aan voeding kunnen aanbieden, zonder dat dat verbrande bladpunten oplevert. Ook het afwezige chloor in zulk water is beter voor wietplanten en dan met name het bodemleven, maar daarover hoef je je zogezegd in Nederland geen zorgen te maken. Verder is de pH-waarde van omgekeerd osmose water stabieler, wat met name handig is als je hydrologisch kweekt.
In jouw geval denk ik eerder dat je zo biologisch mogelijk wil kweken. De drie planten die je kweekt staan bovendien al in een cementkuip met aarde, dus een hydrokweek is in dit geval uitgesloten.
Overigens kan ik je ook geruststellen over de wietsoorten die je kweekt, geen van je zeden zijn genetisch gemanipuleerd. Gefeminiseerde wietzaden zijn heel wat anders dan genetisch gemanipuleerde zaadjes. Deze zaden zijn slechts bevrucht met vrouwelijke pollen maar er is verder niet in het DNA van de zaden ingegrepen.
Bron- of regenwater
Terug naar jouw kweek, en de vraag. Bronwater is heel zuiver water maar voor een kweek eigenlijk niet optimaal, en bovendien zou dat ook een dure aangelegenheid worden. Je planten drinken straks liters per dag als ze wat groter worden.
Maar bronwater, en het volgende alternatief: regenwater, missen ook het een en ander en dan met name kalk. Ik heb het al heel vaak gezien dat kwekers die met regenwater aan de gang gaan, vervolgens met calcium tekorten te maken krijgen. Kraanwater is naar mijn idee daarom de beste keus. Wil je toch liever regenwater gebruiken, koop er dan een flesje Calcium/Magnesium bij om een tekort voor te zijn.
Succes deze zomer Mike!
-xxx- Muna
(advertentie)