- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Is die rijp of is die niet rijp, dat is de kwestie…
Hoewel de top op zijn foto al goed ontwikkeld lijkt, zal Kelvin zeker niet de enige zijn die zich momenteel afvraagt of zijn wiet al rijp is voor de oogst. Vanaf één foto kan ook Muna dat ook niet met 100% zekerheid zeggen. Kelvin kan dat echter wel zélf zien, Muna legt uit hoe….
Ik krijg op het moment veel mails van lezers die buiten wietplanten hebben staan, en zich afvragen of ze al kunnen oogsten. Ook van Kelvin, hij stuurde er expres een close up van een van zijn toppen bij, met de vraag of ik even wilde kijken of die al rijp is, lees maar mee…
Onderwerp: Is die rijp? Of niet?
Bericht: Lieve Muna, ik zit volop in mijn eerste eigen kweek, en het lijkt me bijna tijd voor de eerste oogst. Na weken vol kweektwijfel is het dan zover. Blue Amnesia zaad laten ontkiemen en de laatste weken de plant leuk zien ontwikkelen. Ze staat in een 20-literpot met aarde en heeft tijdens de groei, om de dag wat groeivoeding gehad. En sinds de bloei – je raadt het al – om de dag bloeivoeding. De plant staat buiten maar beschut. Inmiddels twaalf weken verder en de plant ziet eruit zoals op de foto. Het is bewust een close-up want de vraag is of ik nu ga knippen, of niet? Het wordt nog een week heerlijk weer, maar moet ik dat wel afwachten? Alvast bedankt! Groet Kelvin
Bijlagen:
Rijp of niet rijp?
Hoi Kelvin, mooie top buitenwiet die je daar tentoonspreidt! Als ik het zo even snel vanaf de foto moet inschatten, het mooie weervooruitzicht daarbij in mijn achterhoofd nemend. Dan adviseer ik je om de plant in ieder geval nog een week in het zonnetje te laten staan. Daarna zou de wiet op zich nog wel wat langer kunnen afrijpen, maar aangezien het buitenwiet is moet je dan ook wel elke dag goed opletten en uitkijken voor toprot. Hoe kouder en hoe vochtiger het weer, en hoe dikker en compacter de toppen, hoe groter de kans daarop.
Ik kan hier een mooi clip en klaar verhaal schrijven over hoe je, door de trichomen te bekijken kunt zien of een top oogstrijp is. Maar dit is buitenwiet in Nederland en dan werkt het niet zo.
Ik kan hier een mooi clip en klaar verhaal schrijven over hoe je, door de trichomen te bekijken kunt zien of een top oogstrijp is. Maar dit is buitenwiet in Nederland en dan werkt het niet zo. Bovendien staan er op CNNBS al verhalen over het bepalen van het oogstmoment op die manier.
Als het om buitenwiet gaat in de lage landen, kun je naar trichomen kijken wat je wil, maar moet je negen van de tien keer toch voortijdig oogsten omdat het weer het niet toelaat om je planten verder te laten bloeien. Tenzij je wietplanten eerder in het jaar verduistert en de bloeifase daardoor handmatig eerder laat beginnen, lukt het in Nederland en België maar zelden om een wietplant helemaal goed te laten afrijpen.
Zo lang mogelijk buiten
Wanneer je buitenwiet zou moeten oogsten, komt in de lage landen dus meestal neer op zo lang mogelijk laten staan, en kijken hoelang je kunt wachten voor de toppen te nat beginnen te worden. Het goede nieuws hierbij is trouwens dat ook iets te vroeg geoogste wiet, heerlijk kan smaken en je er ook heel stoned van wordt.
Hou het weerbericht deze dagen inderdaad goed in de gaten. Wanneer er, zoals nu het geval is een mooie zonnige week in het vooruitzicht is, wacht dan nog even. Vooral in de laatste weken kunnen wiettoppen nog flink aankomen. Is er veel regen en kou voorspeld, hou wietplanten buiten dan elke dag goed in de gaten. Ontdek je ergens een grijze, bruinige plek in een top dan is dat toprot. Op dat moment kun je vaak beter meteen oogsten, want toprot verspreidt zich doorgaans razendsnel. Knip en gooi alle aangetaste plekken dan maar meteen weg en hang de rest te drogen.
In delen oogsten
Een oplossing bij twijfel is om je wiet in delen te oogsten. Bovendien hoef je dan niet alles in één keer tegelijk te knippen. Laat de wiet zo lang mogelijk staan en oogst eerst de bovenste, meest rijpe toppen wanneer de tijd daar rijp voor is. Nu deze van de plant af zijn, kunnen de lager groeiende toppen nog wat langer doorbloeien. Een deel van de oogst is veilig gesteld, terwijl de rest nog dikker en rijper kan worden.
Nou Kelvin, ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt ook al is het geen simpel ‘ja of nee’ antwoord. Ik wens je in ieder geval heel veel plezier van je mooie toppen, ze zien er nu al heerlijk uit 😉
(advertentie)