- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Is langer licht óók meer gewicht?
Een interessante vraag deze week aan onze wietnerd Muna. Sean heeft buiten een paar prachtige Midnight Mass planten staan die hij door te verduisteren in de bloei heeft gezet. Kan hij zijn planten meer licht geven en dus ook dikker laten worden door niet 12 maar slechts 11 uur te verduisteren?
Lieve Muna,
Ik heb 3 stuks Midnight Mass (van Heavyweight Seeds) in een geïmproviseerde kas staan. De onderkanten in de lengterichting en de kopse kanten van de kas zijn “open” met teeltgaas ervoor ter bescherming tegen vraatzuchtige insecten en de bovenkant is afgedekt met doorzichtige kassenfolie zodat de planten altijd droog staan. Sinds 16 juli ben ik aan het verduisteren dmv vijverfolie (eerst 2 dagen volledig donker en sindsdien 12/12 (19h45-07h45). Mijn bedoeling was/is om dit regime tot aan de oogst te handhaven. Zoals je ziet staan ze, sinds een kleine twee weken, goed in bloei en zien de planten er mooi en sterk uit.
Nu valt het aantal zonuren een beetje tegen dit jaar en ik wil niet dat ze veel te weinig licht krijgen. Kan ik zonder problemen de daglichtperiode stapsgewijs wat gaan rekken naar bijvoorbeeld 13/11 zodat ze nog nog net dat kleine beetje extra licht krijgen?
En moet ik wel volledig blijven verduisteren tot aan het eind (de noordzijde van de kas wordt beschenen door twee straatlantaarns en ik zou niet willen dat ze door lichtstress alsnog mannelijke bloemen aan gaan maken).
En wat kan ik tegen begin september doen om voor enige ventilatie te zorgen tijdens de verduisterde periode?
Alvast hartelijk dank en met groene groeten,
Sean
Is langer licht ook meer gewicht?
Hi Sean, wat een prachtige planten heb je staan zeg! Met zijn drieën vullen de Midnight Mass planten je kas heel mooi op en de bloei zit er ook goed in als ik het zo zie. Wat je schrijft over de kas is ook prima; aan beide kanten van de tunnelkas heb je gaas dat de meeste insecten tegenhoudt, maar tegelijkertijd wel de wind doorlaat. De rest van de kas is van doorzichtig plastic en zorgt ervoor dat je planten niet nat kunnen worden van de regen. Ik ben onder de indruk Sean.
Dan je belangrijkste vraag: heeft het zin om de planten in plaats van 12 uur, slechts 11 uur te verduisteren zodat ze elke dag een uur langer licht krijgen? Een interessante vraag die ook heel logisch klinkt als je erover nadenkt. Meer lichturen is immers meer licht en meer licht is meer gewicht, toch?
Tot op zekere hoogte klopt dat wel, maar toch ook weer niet. De lengte van de nacht is namelijk ook belangrijk. ’s Nachts worden bloeihormonen en hars gemaakt maar dat niet alleen. ’s Nachts groeien de planten namelijk ook, en zelfs nog iets efficiënter dan overdag omdat ze dan geen energie verbruiken voor de fotosynthese zelf.
Overdag neemt de plant licht op om suikers aan te maken voor de groei. Een deel daarvan wordt direct verbruikt voor de groei, de rest wordt opgeslagen voor later. Wanneer het donker wordt staat de groei niet stil. De reserves worden aangesproken voor deze nachtelijke groei. Ze kan ’s nachts echter maar groeien totdat de reserves op zijn. Het is dus een beetje alsof planten ’s nachts op batterijen lopen.
13/11, 11/13?
Op zich is dit natuurlijk nog geen reden waarom een 13 uur licht en 11 uur donker lichtregime niet voor meer wiet zou kunnen zorgen. De theorie is dan ook al vaak getest en ook het omgekeerde is geprobeerd. Het blijkt dat een lichtregime van 11 uur licht en 13 uur donker ervoor zorgt dat wietplanten sneller klaar zijn met de bloeifase.
Met 13 uur licht en 11 uur donker kun je ook een wietplant afbloeien, maar dat zal juist in een iets langere bloeifase resulteren. De toppen zullen waarschijnlijk wel iets meer gewicht hebben, maar wellicht ook wat minder hars aangezien dat voornamelijk ’s nachts geproduceerd wordt.
Kwekers zijn altijd op zoek naar manieren om meer wiet te kunnen oogsten en hebben daarbij al verschillende variaties op het lichtregime bedacht. Uiteindelijk blijkt voor de meeste kwekers het 12/12 lichtregime toch gewoon het meest effectief. In jouw geval zou ik je aanraden om het ook bij 12/12 te houden, omdat je een buitenwietplant met het oog op het naderende najaar liefst zo snel mogelijk wil laten afbloeien. Om de bloeifase te versnellen zou je daarom zelfs juist een 11/13 lichtregime kunnen overwegen in plaats van 13/11. Volg je het nog?
Lichtvervuiling en ventilatie
Het is jammer dat de straatlantaarns je wietplanten ’s nachts beschijnen. Daardoor moet je inderdaad tot het einde door blijven verduisteren. Aan de andere kant werkt het verduisteren met oog op al het bovenstaande, wel beter dan wanneer je de natuur haar gang laat gaan. Het kost je alleen werk.
Voor wat betreft de ventilatie helpt de kas natuurlijk juist niet. Ondanks dat de kas aan beide uiteinden open is ontstaat er al snel een broeierig effect onder het zeil. Kassen worden niet voor niets ook broeikassen genoemd. Wat ik je wel kan aanraden is om het doorzichtige zeil op hele mooie zonnige dagen te verwijderen als dat mogelijk is. Het zeil houdt ook een substantieel deel van het licht tegen, dus dat weghalen zal je planten zeker ten goede komen. Voor licht en tegen vochtige lucht.
Daarnaast zou ik ook de grote bladeren voor een deel verwijderen zodat er meer wind langs kan blazen. Al dat blad verdampt veel vocht en houdt wind tegen. Haal een flink deel van de bladeren weg en je loopt aanzienlijk minder kans op je grootste nachtmerrie: toprot. Lekker uitdunnen dus dat bladerdek.
Als je stroom hebt bij de kas zou je kunnen overwegen om een paar ventilators in de kas te laten draaien. Let dan wel op dat alle elektra droog en afgeschermd is van regen en andere nattigheid.
Heel veel succes met de Midnight Mass Sean, stuur je me een topje op?
-xxx- Muna
(advertentie)