- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Wat is stamrot en wat doe je ertegen?
Toprot is één van de meest gevreesde vijanden van buitenkwekers en hun bloeiende wietplanten. Een stuk minder bekend, maar net zo desastreus is stamrot, dat net als toprot doorgaans veroorzaakt wordt door nat en koud najaarsweer. Controleer je wietplanten er dagelijks op, dan kun je stamrot in de kiem smoren.
Stamrot en wortelrot wordt veroorzaakt door de oh zo gevreesde schimmel Pythium. Sporen van Pythium zitten eigenlijk altijd wel in de lucht, maar groeien alleen wanneer de omstandigheden daar rijp voor zijn uit tot de herkenbare rotte plekken. Stamrot is dan ook een duidelijke aanwijzing voor een verhoogde kans op toprot. Stamrot tast de stam aan, waardoor takken of hele planten zullen afsterven wanneer je het onbehandeld laat. Gelukkig kun je stamrot bij een tijdige ontdekking snel stoppen.
Zo ziet stamrot eruit
Wie buiten bloeiende wietplanten heeft staan, doet er goed aan om deze dagelijks grondig te inspecteren op rotte plekken. Want juist wanneer de dagen in het najaar korter worden en wietplanten hun begeerde bloemen produceren lopen ze het meeste risico om door Pythium te worden aangetast.
Stamrot komt zoals de naam al aangeeft, tot uiting als rotte plekken op de hoofdstam of de zijtakken. Het manifesteert zich meestal rond de nodes, maar kan ook op de internodes voor problemen zorgen. De aangetaste plekken zijn niet langer groen maar bruin of grijs van kleur en zacht wanneer je erop drukt. Wanneer je er niets tegen doet worden de plekken groter en zullen ze de sapstroom onderbreken zodat alles boven de aantasting afsterft.
Zo voorkom je stamrot
Helemaal voorkomen dat een wietplant buiten last krijgt van stam-, wortel- of toprot is niet te doen. Wietplanten hebben in het najaar buiten nu eenmaal te maken met lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. Ook wanneer wietplanten onder een afdak staan, kunnen de juiste omstandigheden voor een uitbraak van Pythium op enig moment daar zijn. Maar zo’n afdak helpt wel.
Om wietplanten verder tegen een hoge luchtvochtigheid te beschermen, doe je er goed aan om de luchtcirculatie te verhogen. Binnen zou je een extra ventilator kunnen neerzetten, maar buiten gaat dit niet zo makkelijk. Kies daarom een plaats waar je wietplanten droog staan en waar het ook niet altijd windstil is. Om de wind een beetje te helpen, kun je de planten in de bloeifase van een deel van hun bladeren ontdoen.
Omdat Pythium goed gedijt bij grote temperatuurschommelingen, kan het helpen om wietplanten ’s nachts binnen te zetten. Zo voorkom je tevens ook dat ze ’s ochtends bedekt zijn met een natte laag dauw.
Zo bestrijd je stamrot
Wanneer je merkt dat een top slap hangt en afsterft ben je te laat. Maar als je stamrot herkent voor het zover is, kun je het nog goed behandelen. Zorg er na de behandeling dan wel voor dat je de omstandigheden ook verbetert anders komt de Pythium net zo hard terug.
De eerste stap bestaat uit het wegkrabben van de zachte bruine plekken. Stamrot is net als toprot zeer besmettelijk dus werk met een schoon mes en let op dat de schimmel niet met gezonde plantendelen in contact brengt. Pak er een glas met schoonmaak alcohol bij en ontsmet je mes tussendoor zoveel mogelijk om verdere verspreiding nóg meer te voorkomen.
De tweede stap tegen stamrot, is het schoonmaken van de weggeschrapte plekken. Dit doe je met waterstofperoxide 3% (drogist) of chloorwater (een klein scheutje op een liter water) in een plantenspuit. Spuit de plekken ermee in en laat ze dan even goed opdrogen.
De laatste stap is nu om de schone open wonden nu te dichten. Hiervoor kun je ze simpelweg insmeren met wat groene zeep of er gesmolten kaarsvet overheen laten druipen. Je kunt ook entwas gebruiken in plaats van de groene zeep of het kaarsvet.
[Openingsfoto: SEASTOCK, Shutterstock]
(advertentie)