- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Israël erkent wiet officieel als landbouwsector
Terwijl we in Nederland wachten op een nieuw kabinet en nog veel langer op een fatsoenlijk cannabisbeleid, geven ze in Israël vol gas. Onlangs kregen boeren er toestemming om medicinale wiet te exporteren en nu heeft het ministerie van Landbouw cannabis erkend als een sector die recht heeft op dezelfde benefits als bijvoorbeeld druiven en mango’s.
Subsidies en water
De officiële erkenning van (medicinale) cannabis als een ‘farming sector’ door het ministerie van Landbouw & Plattelandsontwikkeling betekent dat boeren die wiet telen recht hebben op steun van de overheid, subsidies, waterquota en onderwijs in gewassenteelt.
De ambtenaren op het ministerie hebben ook uitgerekend wat het kost, een wietboerderij opzetten in Israël. Een kleintje van one dunam (0,1 hectare) kost zo’n 1,5 miljoen shekel, ofwel 360.000 euro. Daarna kost het 0,85% van dit bedrag om de omvang te verdubbelen, enzovoorts. Ervan uitgaande dat de wiet verkocht wordt voor 10 Israëlische shekel (2,40 euro) per gram wordt canbnabis een rendabel gewas wanneer een kweker minimaal four dunam (bijna een halve hectare dus) heeft. Dan haalt ie er 380.000 shekel uit per dunam, ofwel 90.000 euro – en dat maal 4 maakt weer die zojuist genoemde 360.000 euro.
Miljard euro wietexport
Overigens is het tien jaar geleden dat er voor het laatst een nieuwe landbouwcategorie erkend werd: de paardensector. Vanzelfsprekend komt voorlopig alleen nog medicinale cannabis in aanmerking als landbouwgewas, de wiet zal dus ook aan hoge standaarden moeten voldoen wil hij bijvoorbeeld op de Europese markt verkocht mogen worden.
Volgens experts op het ministerie en na een inventarisatie van de interesse elders op aarde in mediwiet uit het Midden-Oosten, schat men de exportmarkt ergens tussen de 250 miljoen en 1 miljard euro per jaar. Daarbij gaat men vooralsnog uit van zo’n 15 tot 20 kwekers.
Ook geld voor onderzoek teelttechnieken
Verder zijn wij fans van dit Israëlische ministerie van Landbouw & Plattelandsontwikkeling, omdat ze ook wijzen op de noodzaak van een veranderende publieke opinie. We citeren: ‘Het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden is relatief nieuw in Israël en elders in de wereld, en haar status is nog controversieel. Verkoop en consumptie van cannabis is nog steeds illegaal in de meeste landen op aarde, maar het lijkt erop dat het medicinale gebruik in veel landen aan populariteit wint en dat een toenemend aantal wetenschappelijke onderzoeken de positieve effecten van cannabis bevestigt.’
En dit ministerie houdt het niet alleen bij mooie woorden. Recent gaf men namelijk 2 miljoen euro aan 13 (biochemische) onderzoeken die zich bezighouden met het verbeteren van de teelt van (medicinale) cannabis. ‘Deze studies maken het voor onderzoekers mogelijk om basis- en toegepaste research te doen, en om tools te ontwikkelen en research-infrastructuur voor de volgende generatie medicinale cannabisproducten.’
Dat zijn pas teksten van een overheid nietwaar?
[openingsfoto: Canna Obscura/Shutterstock]
(advertentie)